Emotet

Emotet Përshkrimi

Lloji: Trojan

emocion kali trojan Emotet filloi si një trojan bankar rreth pesë vjet më parë, por është shndërruar në shumë më tepër. Në ditët e sotme, ajo është bërë një nga botnetets më të rrezikshme dhe droppers malware-me qira në botë. Për të fituar para plotësisht sulmet, Emotet shpesh hedh trojanë të rinj bankarë, vjelës të postës elektronike, mekanizma të vetë-shumimit, vjedhës informacioni, dhe madje edhe ransomware.

Studiuesit e sigurisë vunë në dukje se aktorët e kërcënimit pas Emotet morën një pushim veror, duke filluar nga qershori 2019, në të cilin edhe aktivitetet e komandës dhe kontrollit (C2) u ndërprenë. Ndërsa muajt e verës filluan të arrinin në përfundimin e tyre, studiuesit e sigurisë filluan të shohin një rritje të aktivitetit të infrastrukturës C2 të Emotet. Që nga 16 shtatori 2019, Emotet tashmë është në ingranazhe të plota me një fushatë të rinovuar të spamit, duke u mbështetur në inxhinierinë sociale.

Emotet shënjestron përdoruesit e kompjuterave përmes fushatave tërheqëse të postës elektronike

Një nga mënyrat më të zgjuara dhe të rrezikshme përmes të cilave viktimat e infektuara Emotet ishte përmes përmbajtjes së vjedhur të postës elektronike. Malware do të godiste kutinë e një viktimë dhe do të kopjonte bisedat ekzistuese, të cilat më pas do t'i përdorë në postat elektronike. Emotet do të citojë trupat e mesazheve të vërteta në një "përgjigje" në emailin e palexuar të një viktimë, në një përpjekje për t'i mashtruar ato në hapjen e një shtojce të lidhur me malware, zakonisht nën maskën e një dokumenti Microsoft Word.

Nuk duhet shumë imagjinatë për të parë se si dikush që pret një përgjigje për një bisedë në vazhdim mund të mashtrohet në këtë mënyrë. Për më tepër, duke imituar bisedat ekzistuese të postës elektronike, duke përfshirë përmbajtjen origjinale të postës elektronike dhe titujt e Subjektit, mesazhet bëhen shumë më të rastësishme dhe sfiduese për tu filtruar nga sistemet anti-spam.

Ajo që është interesante është që Emotet nuk e përdor emailin nga i cili vodhi përmbajtje për ta dërguar atë tek një viktimë e mundshme. Në vend të kësaj, ai dërgon bisedën e ngritur në një bot tjetër në rrjet, i cili më pas i dërgon email-it nga një vendndodhje krejtësisht e ndryshme, duke përdorur një server krejtësisht të veçantë SMTP.

Sipas studiuesve të sigurisë, Emotet përdori biseda të vjedhura me email në rreth 8.5 përqind të mesazheve të sulmit para ndërprerjes së saj verore. Meqenëse sezoni i pushimeve ka përfunduar, megjithatë, kjo taktikë është bërë më e spikatur, duke përbërë gati një të katërtën e gjithë trafikut të postës elektronike të Emotet.

Cybercrooks levave Emotet për të vjedhur të dhënat personale

Mjetet në dispozicion të kriminelëve kibernetikë që kërkojnë të vjedhin informacione personale nga kompjuterët është praktikisht i pafund. Thjesht kështu ndodh që Emotet është një lloj kërcënimi me qëllim të keq i cili është shumë i efektshëm në përdorimin e një mënyre për të filluar fushata masive të postave elektronike që përhapin malware të dizajnuar për të vjedhur të dhëna nga një përdorues kompjuteri që nuk dyshon. Mënyra në të cilën funksionon Emotet është të hapësh një prapavijë për kërcënime të tjera të kompjuterit me rrezik të lartë, siç është kali Trojan Dridex, i cili është krijuar posaçërisht për të vjedhur të dhëna nga një përdorues kompjuteri duke përdorur teknika agresive të phishing.

Kur përdoret nga lloji i duhur i hakerit ose kibernetikës, Emotet mund të përdoret në një mënyrë për të infiltruar një kompjuter për të ngarkuar dhe instaluar kërcënime të shumta malware. Edhe pse, kërcënimet e instaluara shtesë mund të jenë më të rrezikshme kur ato mund të lidhen me serverat e komandës dhe kontrollit (C&C) për të shkarkuar udhëzime për të kryer në sistemin e infektuar.

Efektet e Emotet nuk duhet të merren kurrë lehtë

Në çdo rast të një kërcënimi me malware sa më të gjerë se Emotet, përdoruesit e kompjuterave duhet të marrin masat paraprake të nevojshme për të parandaluar një sulm të tillë. Nga ana tjetër, ata që janë sulmuar nga Emotet do të duan të gjejnë burimin e nevojshëm për të zbuluar dhe eliminuar në mënyrë të sigurt kërcënimin. Nëse dikush lejon Emotet të kandidojë në një kompjuter për një periudhë të gjatë kohore, rreziku për të patur të dhëna në mënyrë eksponenciale rritet.

Përdoruesit e kompjuterave të cilët mund të vonojnë në eleminimin e Emotet ose duke marrë masat e duhura, do të vënë në rrezik të dhënat e tyre personale të ruajtura në PC e tyre, gjë që mund të çojë në çështje serioze si vjedhja e identitetit. Për më tepër, Emotet është një kërcënim i vështirë për tu zbuluar, i cili është një proces që bëhet kryesisht nga një burim ose aplikim i azhurnuar antimalware.

Në çdo kohë, përdoruesit e kompjuterit duhet të përdorin kujdes kur hapni email me bashkangjitje, veçanërisht ato që përmbajnë bashkëngjitje në formën e dokumenteve të Microsoft Word, i cili dihet se është një metodë që Emotet përdor për të përhapur malware.

Kthimi i Emotet

Në një moment në vitin 2019, serverët e komandës dhe kontrollit të Emotet ku mbyllnin sistemet e lënë të infektuar nga kërcënimi pa qenë nën kontrollin e autorëve që fshihen pas Emotet. Sidoqoftë, jo shumë shpejt pas mbylljes së serverëve C&C, Emotet u kthye nga të vdekurit, ku hakerat jo vetëm që morën kontrollin e Emotet, por ata po përdorin uebfaqe të ligjshme për të përhapur kërcënimin përmes fushatave të spamit duke hakuar së pari faqet.

Zhvilluesit e Emotet thuhet se kanë shënjestruar rreth 66,000 adresa të postës elektronike për mbi 30,000 emra domain, shumë nga ato domen që i përkasin vendeve legjitime që ishin hakuar. Disa nga faqet legjitime të sulmuara nga krijuesit e Emotet janë këto:

 • biyunhui [.] com
 • broadpeakdefense [.] com
 • charosjewellery [.] co.uk
 • customernoble [.] com
 • holyurbanhotel [.] com
 • keikomimura [.] com
 • lecairtravels [.] com
 • mutlukadinlarakademisi [.] com
 • nautcoins [.] com
 • taxolabs [.] com
 • think1 [.] com

Në thelb, ne do të shohim një rritje të infeksioneve malware me siguri ndërsa koha përparon. Ndërsa studiuesit nga Cisco Talos vunë re: "Kur një grup kërcënimi hesht, nuk ka gjasa që ata të zhduken përgjithmonë," duke sqaruar: "Përkundrazi, kjo hap mundësinë që një grup kërcënimesh të kthehet me IOCs, taktikat, teknikat dhe procedurat ose variantet e reja të malware që mund të shmangin zbulimin ekzistues. "

Informacion teknik

Pamjet e ekranit dhe imazhe të tjera

SpyHunter zbulon dhe heq Emotet

Emotet pamje nga ekrani

emotet infection rates emotet trojan horse infection process

Detajet e sistemit të skedarit

Emotet krijon skedarin (et) e mëposhtëm:
# Emri i skedarit MD5 Numri i zbulimit
1 licensefwdr.exe 3391006372b212ba0be34bf9cc47bb15 62
2 8e8cmlbo6fx_lxfm3xki.exe 0d87835af614586f70e39e2dfdba1953 41
3 guidsdefine.exe 8af726850d90d8897096429c8f677fb9 34
4 xppvz6oh.exe e7a1127484bbd79f4de0460ee92836fb 14
5 ni6tj3f0c.exe 865eba9b4ee8e93f500232eae85899f9 14
6 fcuthenucs_qzfm9unm.exe fc620fb26d06a3f15e97fa438e47b4e3 13
7 sw1bo.exe 6957fc973e45d6362c9508297840332c 13
8 hh_u6zt3e3q_vmytcj.exe 0c12b6e792d5e395f1d0e8e00f2a906b 9
9 8lqwejk6.exe 9ab8c51587e3a46950576c545d917e5f 8
10 guidsripple.exe 954d6e95ef173331841a54b2bacbcd28 8
11 z7w2_qj.exe 59dec5b309f882bd3b7b7f4db9de8810 7
12 ripplepolic.exe d3fe0e7a94cf8a04435ecd85d1a85227 7
13 BA1E.tmp b25ec6e225cf6247dcb3810470ae86b7 6
14 211.exe 831bbafd3a5596994e3e5407e86a6ab0 6
15 s9nevcf77pvpbcahes.exe 9f6d496199d712df75fea0d4f65a774d 6
16 სკუმბრია.exe 35c973fee6e0f6fd1c9486d25d041c83 5
17 ↇↂↂↂ自転車выпLXXX;ↇↂↂↂ;ЧыПبايسکل.exe 9d7b1ffdd0d6e8e43032b16dabcb52b4 5
18 fu_nid7mlnsu.exe fecc9b87f6adde022e2e7540469d9668 4
19 td5g1cst.exe d42dbba27dc711e5b4a3f4bf83967049 4
20 cvedvfdyaj.exe e60048bfaab06dcab844454c33ad5491 4
21 aizz7dugmz_ddw.exe 149f8faf3bb1c3cbd1207c133715a480 2
22 h7kg8jsthbc.exe c6c70da245a63f7ae7052ebac3fb76c6 2
23 troj_generic_ec086af0e56b97ea6b427f02f90def0897bb0fe578eed1d48bf33049e4c9d439.exe 536d98819ef25d5452ef802d4541bb46 1
24 bc117e6ae77ef72ad0131990943d7a8b3570f0eb9fbe9a7a41e7e43711e5f763.crdownload 83e70065bf06162895e73ce43f4fdb19 1
25 eb7f8d53312376570fbd1385b45d1ff3fab6faadfba6c3a3a6c9d30c5e31bb4d.crdownload 1f4a1df52756bd6ea855b47f039836ee 1
26 1be6989616522d6ae9b3c301e5f51f0ac0313dfc8497958c616a307cd09657fc.crdownload 991bd07e70c478affb777a3728942591 1
27 aba5311be7e0dfbfefdd1f545a701b4e81c9ad8790af6f58f827e6b54f3454e5.crdownload a4d00e6314149af840bbbf7a70bf1170 1
28 a9a90901ee38e8a232e253f00b9fc9c0f0f58620ef6b7692e6dc7342a7317c1d.crdownload 6f68c6733db5e38ba4cd82d12e683696 1
29 C:\Windows\11987416.exe N/A
30 C:\Windows\System32\46615275.exe N/A
31 C:\Windows\System32\shedaudio.exe N/A
32 C:\Windows\SysWOW64\f9jwqSbS.exe N/A
33 C:\Users\\AppData \Local\Microsoft\Windows\shedaudio.exe N/A
34 C:\Users\\AppData\Roaming\Macromedia\Flash Player\macromedia\bin\flashplayer.exe N/A
Më shumë skedarë

Detajet e Regjistrit

Emotet krijon hyrjet e mëposhtme të regjistrit ose regjistrimet e regjistrit:
Regexp file mask
%APPDATA%\microsoft\vhmjoh\vhmjo.exe
%APPDATA%\SetingSync64.exe
%WINDIR%\System32\sysnet.exe
%WINDIR%\SysWOW64\HawaiiAppointment.exe
%WINDIR%\SysWOW64\nvapp.exe
%WINDIR%\SysWOW64\policsource.exe
%WINDIR%\SysWOW64\slsbthpan.exe

Shfajësimi i faqes

Enigmasoftware.com nuk është i lidhur, i lidhur, i sponsorizuar ose i zotëruar nga krijuesit ose shpërndarësit e malware të përmendur në këtë artikull . Ky artikull NUK duhet të gabohet ose ngatërrohet duke u lidhur në asnjë mënyrë me promovimin ose miratimin e malware. Synimi ynë është të ofrojmë informacion që do të edukojë përdoruesit e kompjuterit se si të zbulojnë dhe në fund të heqin malware nga kompjuteri i tyre me ndihmën e SpyHunter dhe/ose udhëzimeve për heqjen manuale të dhëna në këtë artikull.

Ky artikull ofrohet "siç është" dhe për t'u përdorur vetëm për qëllime informative edukative. Duke ndjekur çdo udhëzim në këtë artikull, ju pranoni të jeni të detyruar nga mohimi i përgjegjësisë. Ne nuk japim asnjë garanci se ky artikull do t'ju ndihmojë të hiqni plotësisht kërcënimet e malware në kompjuterin tuaj. Spyware ndryshon rregullisht; prandaj, është e vështirë të pastrohet plotësisht një makinë e infektuar me mjete manuale.