Threat Database Fake Error Messages "Llogaria juaj e Google është bllokuar!" Mashtrim

"Llogaria juaj e Google është bllokuar!" Mashtrim

"Llogaria juaj e Google është bllokuar!" mashtrimi është një skemë mashtruese që ekipi ynë i kërkimit zbuloi së fundmi gjatë ekzaminimit të faqeve të internetit mashtruese. Konkretisht, ky mashtrim hyn në kategorinë e mashtrimeve të mbështetjes teknike, të cilat synojnë të mashtrojnë përdoruesit që të besojnë se siguria e tyre dixhitale është komprometuar dhe më pas të ofrojnë ndihmë false për të zgjidhur problemin. Është e rëndësishme të theksohet se ky mashtrim nuk ka lidhje me Google LLC ose ndonjë nga produktet ose shërbimet e saj.

Natyra e mashtrimit: Mashtrimi i mbështetjes teknike

Kur një përdorues has në një faqe interneti që pret këtë mashtrim, shfaqet një mesazh pop-up, duke pohuar se llogaria e tij e Google është bllokuar për shkak të vizitave të fundit në faqet e internetit të pabesueshme. Mesazhi i kërkon përdoruesit të telefonojë një linjë telefonike "Mbështetje e Google" për të zhbllokuar pajisjen e tyre.

Faqja e sfondit shtjellon kërcënimin fiktiv, duke sugjeruar vjedhje të mundshme të të dhënave bankare, fotografive personale dhe akses të paautorizuar në pajisjet e lidhura me llogarinë e komprometuar të Google. Ai paralajmëron se nëse nuk ndërmerren veprime të menjëhershme, pajisja e përdoruesit mund të bllokohet përgjithmonë. Rrjedhimisht, mashtrimi i nxit përdoruesit të telefonojnë linjën telefonike të falsifikimit të mbështetjes.

Pretendime të rreme për mbylljen e llogarisë së Google

Siç u përmend më parë, të gjitha pretendimet e bëra nga "Llogaria juaj e Google është bllokuar!" janë krejtësisht të rreme, dhe ky mashtrim është një përpjekje për të mashtruar përdoruesit që të zbulojnë informacione të ndjeshme ose të ndërmarrin veprime që do të rrezikonin sigurinë e tyre kibernetike.

Në mënyrë tipike, mashtrimet e mbështetjes teknike përfshijnë viktimat që telefonojnë linjat e rreme të ndihmës, ku mashtruesit imitojnë teknikët ose ekspertët mbështetës. Pasi viktima është në linjë, mashtruesit përdorin taktika të ndryshme për t'i shfrytëzuar ato, duke përfshirë nxitjen e tyre për të zbuluar informacione private përmes telefonit, duke vizituar faqet e internetit me qëllim të keq dhe duke shkarkuar/instaluar malware në pajisjet e tyre. Kjo shpesh përfshin mjete të qasjes në distancë si UltraViewer, TeamViewer ose AnyDesk.

Rreziqet që lidhen me mashtrimet e mbështetjes teknike

Pasi të lidhen me pajisjen e viktimës, mashtruesit mund të çaktivizojnë mjetet origjinale të sigurisë, të instalojnë softuer të rremë antivirus, të vjedhin informacione të ndjeshme dhe madje të prezantojnë malware të vërtetë si trojans, ransomware ose cryptominers.

Duke pasur parasysh se "Llogaria juaj e Google është bllokuar!" përqendrohet rreth llogarive të Google, ka të ngjarë që mashtruesit po synojnë kredencialet e hyrjes për këto llogari. Llogaritë e Google janë të gjithanshme dhe mund të lidhen me pajisje të shumta, duke e bërë kompromisin e tyre një shqetësim serioz.

Përhapja e përmbajtjes mashtruese në internet

Kriminelët kibernetikë shpesh kërkojnë kredencialet e hyrjes për llogari të ndryshme, duke përfshirë emailet, mediat sociale, platformat e mesazheve, faqet e internetit të tregtisë elektronike, bankat në internet dhe kuletat e kriptomonedhave. Për më tepër, ata mund të jenë të interesuar për informacione të identifikueshme personalisht si emrat, moshat, adresat dhe të dhënat financiare si detajet bankare dhe numrat e kartës së kreditit. Një informacion i tillë mund të përdoret për qëllime të ndryshme të paligjshme, duke përfshirë vjedhjen e identitetit.

Për më tepër, shërbimet e rreme të mbështetjes të ofruara nga mashtruesit priren të vijnë me tarifa të tepruara. Për të shmangur zbulimin dhe për ta bërë të vështirë gjurmimin e pagesave, mashtruesit mund të kërkojnë pagesa në kriptovaluta, karta dhuratash, kupona të parapaguara ose të fshehin para brenda paketave në dukje të pafajshme, të cilat më pas i kanë dërguar. Viktimat që bien pas mashtrimeve të tilla mund ta gjejnë veten në shënjestër të përsëritur.

Si përmbledhje, individët që bëhen viktima të mashtrimeve si "Llogaria juaj e Google është bllokuar!" mund të përjetojnë një sërë pasojash, duke përfshirë infeksione të sistemit, humbje të të dhënave, shkelje të privatësisë, humbje të konsiderueshme financiare dhe madje edhe vjedhje identiteti.

Këshilla për të shmangur vizitën e faqeve të internetit të mashtrimit

Nëse e gjeni veten në një faqe mashtrimi që nuk mund ta mbyllni, mund ta përfundoni procesin e shfletuesit duke përdorur Windows Task Manager. Pas rihapjes së shfletuesit, sigurohuni që sesioni i mëparshëm i shfletimit të mos rikthehet, pasi kjo mund të rihapë faqen mashtruese të internetit.

Nëse i keni lejuar kriminelët kibernetikë qasje në distancë në pajisjen tuaj, shkëputeni menjëherë nga interneti. Hiqni çdo softuer të aksesit në distancë që përdorën mashtruesit, pasi ata mund të përpiqen të rifitojnë aksesin pa pëlqimin tuaj. Kryeni një skanim gjithëpërfshirës të sistemit me softuer antivirus për të hequr çdo kërcënim të zbuluar.

Nëse keni dhënë kredencialet tuaja të hyrjes, ndryshoni fjalëkalimet për të gjitha llogaritë e mundshme të komprometuara dhe njoftoni menjëherë ekipet e tyre zyrtare të mbështetjes. Nëse keni zbuluar informacione të tjera të ndjeshme, si të dhënat e kartës së identitetit, skanimet/fotografitë e pasaportave ose numrat e kartës së kreditit, kontaktoni pa vonesë autoritetet përkatëse.

Shembuj të mashtrimeve të mbështetjes teknike

Ky mashtrim është vetëm një shembull i mashtrimeve të mbështetjes teknike që prenë individë që nuk dyshojnë. "Kodi i gabimit: W9KA528V", "Abonimi u rinovua me sukses për 349$" dhe "Kodi i gabimit: 0x80073b01" janë shembuj të tjerë të mashtrimeve që kemi hetuar së fundmi. Interneti është i mbushur me përmbajtje mashtruese dhe keqdashëse, duke përfshirë paralajmërime të rreme, sinjalizime, gabime dhe mashtrime të maskuara si ofrues të ligjshëm shërbimesh.

Duke pasur parasysh përhapjen e përmbajtjes mashtruese dhe të rrezikshme në internet, është thelbësore të tregohet kujdes gjatë shfletimit të internetit. Uebsajtet e mashtrimit mund të aktivizohen kur vizitoni faqe me rrjete reklamash mashtruese, kur ndërveproni me përmbajtjen në faqe të tilla (p.sh., duke klikuar butonat, duke plotësuar formularët, duke klikuar reklama ose lidhje) ose kur shkruani gabim URL-në e një faqe interneti, duke çuar në ridrejtime në faqe mashtruese.

Tregoni kujdes gjatë shfletimit në internet

Reklamat ndërhyrëse dhe njoftimet e shfletuesit të postës së padëshiruar mund të promovojnë gjithashtu mashtrime në internet dhe adware mund të shfaqin reklama që mbështesin përmbajtje mashtruese ose të hapin sajte që strehojnë mashtrime.

Për të mos rënë viktimë e mashtrimeve të tilla, është thelbësore të jeni vigjilentë gjatë shfletimit. Shmangni faqet e internetit që përdorin rrjete reklamash mashtruese, të tilla si ato që ofrojnë softuer të piratuar ose shërbime të dyshimta si torrentimi ose transmetimi dhe shkarkimi i paligjshëm. Kushtojini vëmendje URL-ve dhe shmangni lejimin e faqeve të internetit të dyshimta për të dërguar njoftime të shfletuesit. Shkarkoni softuer dhe përmbajtje vetëm nga burime zyrtare dhe të verifikuara dhe bëni kujdes gjatë proceseve të instalimit për të shmangur grumbullimin e softuerëve të dëmshëm me shkarkime të ligjshme.

Në trend

Më e shikuara

Po ngarkohet...