Threat Database Malware Malware Shikitega

Malware Shikitega

Kriminelët kibernetikë po përdorin një kërcënim të sofistikuar malware Linux të quajtur Shikitega për të fituar kontrollin mbi sistemet Linux dhe pajisjet IoT (Internet-of-Things). Sulmuesit përdorin aksesin e tyre në pajisjet e shkelura për të ofruar një kërcënim të kripto-minimit, por qasja e gjerë dhe privilegjet e marra rrënjë e bëjnë të lehtë për sulmuesit të rrotullohen dhe të kryejnë veprime shumë më shkatërruese dhe ndërhyrëse nëse dëshirojnë.

Kërcënimi vendoset në pajisjet e synuara nëpërmjet një zinxhiri infeksioni kompleks me shumë faza, i përbërë nga disa komponentë të ndryshëm të modulit. Çdo modul merr udhëzime nga pjesa e mëparshme e ngarkesës Shikitega dhe përfundon veprimet e tij duke shkarkuar dhe ekzekutuar pjesën tjetër.

Komponenti fillestar i pikave është vetëm disa qindra bajt, duke e bërë atë mjaft të pakapshëm dhe të vështirë për t'u zbuluar. Disa module të zinxhirit të infeksionit janë krijuar për të shfrytëzuar dobësitë e Linux-it për të arritur qëndrueshmëri dhe për të vendosur kontrollin mbi sistemin e shkelur. Sipas një raporti nga studiuesit e sigurisë kibernetike në AT&T Alien Labs, të cilët analizuan kërcënimin, Shikitega abuzoi me dobësitë CVE-2021-3493 dhe CVE-2021-4034. E para përshkruhet si një çështje vërtetimi në kernelin Linux që i çon sulmuesit për të marrë privilegje të larta, ndërsa e dyta është një cenueshmëri lokale e përshkallëzimit të privilegjeve në programin pkexec të polkit. Falë këtyre dobësive, pjesa e fundit e malware Shikitega ekzekutohet me privilegje rrënjësore. Një tjetër detaj i rëndësishëm është se, si pjesë e zinxhirit të tij të infeksionit, kërcënimi jep edhe Mettle, një mjet sigurie fyes i bazuar në kitin e hakerimit Metasploit.

Studiuesit e sigurisë kibernetike paralajmërojnë se disa elementë të sulmit Shikitega, të tilla si disa nga serverët Command-and-Control (C2, C&C), strehohen në shërbime legjitime të Cloud. Shikitega përdor gjithashtu një kodues polimorfik për ta bërë edhe më të vështirë zbulimin nga zgjidhjet kundër malware.

Në trend

Më e shikuara

Po ngarkohet...