Threat Database Mac Malware "Properties" Rrëmbyesi i shfletuesit Chrome

"Properties" Rrëmbyesi i shfletuesit Chrome

Përdoruesit e Chrome mund të vërejnë shfaqjen e papritur të një shtesë të quajtur "Properties" si pjesë e shfletuesit të tyre. Studiuesit e Infosec e kanë klasifikuar këtë shtesë si një PUP (Program Potencialisht i Padëshiruar) që po shpërndahet nëpërmjet metodave mashtruese, të tilla si paketat e softuerit ose instaluesit e rremë. Teknika e 'bashkimit' përfshin paketimin e një ose më shumë aplikacioneve shtesë që do të shtohen nën menutë 'Advanced' ose 'Custom' si zgjedhje të parazgjedhura. Kjo i lë përdoruesit të mendojnë se po instalojnë vetëm aplikacionin kryesor, i cili është zakonisht ai legjitim dhe i dëshirueshëm. Duhet të theksohet se rrëmbyesi i shfletuesit Chrome 'Properties' është vërejtur si në sistemet Mac ashtu edhe në Windows.

Shumica dërrmuese e rrëmbyesve të shfletuesve kanë për detyrë promovimin e një faqeje të dyshimtë të sponsorizuar dhe gjenerimin e trafikut artificial drejt saj. Në mënyrë tipike, kjo arrihet duke marrë kontrollin e shfletuesit të përdoruesit dhe duke modifikuar disa cilësime të rëndësishme, kryesisht faqen kryesore, faqen e skedës së re dhe motorin e paracaktuar të kërkimit. Më pas, ridrejtimet në faqen e sponsorizuar do të ndodhin sa herë që shfletuesi i prekur hapet, hapet një skedë e re ose përdoruesi fillon një pyetje kërkimi përmes shiritit të URL-së.

Disa PUP invazive gjithashtu mbledhin të dhëna nga sistemet ku janë instaluar. Informacioni i mbledhur mund të përbëhet nga aktivitetet e shfletimit të përdoruesit (historia e kërkimit, historiku i shfletimit dhe URL-të e klikuar) dhe detajet e pajisjes (gjeolokacioni, adresa IP, lloji i shfletuesit, lloji i pajisjes, etj.). Megjithatë, disa PUP gjithashtu mund të përpiqen të aksesojnë informacione të ndjeshme të ruajtura në të dhënat e plotësimit automatik të shfletuesit. Në këto raste, përdoruesit mund të rrezikojnë të komprometohen kredencialet e llogarisë, detajet bankare, madje edhe numrat e kartave të kreditit/debitit.

Në trend

Më e shikuara

Po ngarkohet...