JOKER (Chaos) Ransomware

Kohët e fundit, është identifikuar një lloj i ri ransomware i quajtur JOKER (Kaos), duke shkaktuar kërdi në kompjuterët në mbarë botën. Ky ransomware funksionon duke enkriptuar skedarët në sistemin e infektuar dhe duke i bashkuar ato me një zgjatje unike të përbërë nga katër karaktere të rastësishme, duke e bërë gati të pamundur rikuperimin e skedarit pa çelësin e deshifrimit. Viktimave të këtij softueri kërcënues u paraqitet më pas një shënim shpërblimi që kërkon pagesë në këmbim të çelësit të deshifrimit.

Detajet e shënimit të shpërblesës

Shënimi i shpërblimit, i quajtur gaming_is_a_j0ke (Discord), udhëzon viktimat se si të paguajnë shpërblimin për të rifituar aksesin në skedarët e tyre. Këtu janë detajet kryesore nga shënimi i shpërblimit:

  • Shuma e shpërblimit: 1500 USD në kriptomonedhën Monero (XMR).
  • Adresa e kriptomonedhës: 48XxCcL849CiC17CqMQFeuB3NTzJ2X28tfRmWaPyPQgvoHVdCLsZ17CqMQFeuB3NTzJ2X28tfRmWaPyPQgvoHVUZQMwjrohX (adresa e portofolit).
  • Informacioni i kontaktit: Viktimat udhëzohen të kontaktojnë gaming_is_a_j0ke (Discord) për detaje të mëtejshme se si të bëjnë pagesën e shpërblimit dhe të marrin çelësin e deshifrimit.

Çfarë duhet të bëni nëse infektoheni

Nëse zbuloni se sistemi juaj është infektuar nga JOKER (Chaos) Ransomware, është thelbësore të veproni me shpejtësi dhe të ndiqni këto hapa:

  1. Izoloni sistemin e infektuar: Shkëputni pajisjen e infektuar nga çdo rrjet për të parandaluar përhapjen e ransomware në pajisje të tjera ose komprometimin e të dhënave shtesë.
  2. Vlerësoni dëmin: Identifikoni se cilët skedarë janë koduar. JOKER (Kaos) zakonisht kodon dokumente, foto, video dhe përmbajtje të tjera të krijuara nga përdoruesit.
  3. Rezervoni skedarët e enkriptuar: Nëse është e mundur, bëni një kopje rezervë të skedarëve të koduar. Kjo mund të jetë e dobishme për zgjidhjet e mundshme të deshifrimit që mund të bëhen të disponueshme në të ardhmen.
  4. Mos e paguani shpërblimin menjëherë: Ndërsa joshëse, pagesa e shpërblimit nuk është një garanci që çelësi i deshifrimit do të sigurohet ose skedarët tuaj do të restaurohen. Konsideroni këtë si mjetin e fundit.
  5. Kërkoni ndihmë profesionale: Kontaktoni një ekspert ose kompani me reputacion të sigurisë kibernetike e specializuar në rikuperimin e ransomware. Ata mund të kenë mjete ose ekspertizë për të ndihmuar në rikuperimin e skedarëve tuaj pa shpërblim.
  • Raportoni incidentin: Njoftoni agjencitë e zbatimit të ligjit të vendit tuaj ose autoritetet e sigurisë kibernetike. Raportimi i incidenteve të tilla mund të kontribuojë në gjurmimin dhe luftimin e krimit kibernetik.

Ransomware JOKER (Kaos) paraqet një kërcënim të rëndë si për individët ashtu edhe për organizatat, duke theksuar rëndësinë e masave të fuqishme të sigurisë kibernetike dhe strategjive proaktive rezervë. Qëndroni vigjilentë ndaj emaileve të dyshimta, shmangni shkarkimin e bashkëngjitjeve ose ndërveprimin me lidhje nga burime të panjohura dhe mbani të përditësuar softuerin tuaj anti-malware. Duke miratuar këto masa paraprake, rreziku për t'u bërë viktimë e sulmeve ransomware do të jetë më i papërfillshëm dhe ju mund të minimizoni ndikimin në jetën tuaj dixhitale dhe operacionet e biznesit.

Ransomware JOKER (Kaos) shfaq një shënim të detajuar të shpërblimit, i cili thotë:

'JOKER is multi language ransomware. Translate your note to any language <----
All of your files have been encrypted
Your computer was infected with a ransomware virus. Your files have been encrypted and you won't
be able to decrypt them without our help.What can I do to get my files back?You can buy our special
decryption software, this software will allow you to recover all of your data and remove the
ransomware from your computer.The price for the software is $1,500 USD. Payment can be made in Crypto only.
How do I pay, where do I get Monero?
Purchasing Monero varies from country to country, you are best advised to do a quick google search
yourself to find out how to buy Monero.
Many of our customers have reported these sites to be fast and reliable:
Coinmama - hxxps://www.coinmama.com Bitpanda - hxxps://www.bitpanda.com - hxxps://www.kraken.com (Recommanded)' JOKER is multi language ransomware. Translate your note to any language <----
All of your files have been encrypted
Your computer was infected with a ransomware virus. Your files have been encrypted and you won't
be able to decrypt them without our help.What can I do to get my files back?You can buy our special
decryption software, this software will allow you to recover all of your data and remove the
ransomware from your computer.The price for the software is $1,500 USD. Payment can be made in Crypto only.
How do I pay, where do I get Monero?
Purchasing Monero varies from country to country, you are best advised to do a quick google search
yourself to find out how to buy Monero.
Many of our customers have reported these sites to be fast and reliable:
Coinmama - hxxps://www.coinmama.com Bitpanda - hxxps://www.bitpanda.com - hxxps://www.kraken.com (Recommanded)

Proof of Payment Contact My Discord > gaming_is_a_j0ke

Payment informationAmount: 9.05 XMR
Monero Address: 48XxCcL849CiC17CqMQFeuB3NTzJ2X28tfRmWaPyPQgvoHVdCLsZ17CqMQFeuB3NTzJ2X28tfRmWaPyPQgvoHVUZQwjhXW'

Në trend

Më e shikuara

Po ngarkohet...