Threat Database Mobile Malware AIVARAT Mobile Malware

AIVARAT Mobile Malware

Studiuesit e sigurisë kibernetike kanë zbuluar një kërcënim malware celular që është i pajisur me një grup të gjerë karakteristikash të avancuara, kërcënuese. I gjurmuar si AVIARAT, kërcënimi bie në kategorinë RAT (Remote Access Trojan). Ai është krijuar posaçërisht për të infektuar pajisjet Android dhe për të ofruar kontroll mbi to për operatorët e tij kriminalë kibernetikë. Analiza e malware ka zbuluar se ai mund të përdoret për të nxjerrë informacione të ndryshme nga pajisjet e shkelura. Hakerët mund të marrin të dhëna të sistemit, të lexojnë skedarë të ruajtjes së brendshme, të mbledhin media të të gjitha llojeve nga pajisja e përdoruesit, të marrin një listë të të gjitha aplikacioneve të instaluara, etj. Kërcënimi mund të përshkallëzojë privilegjet e tij në lejet e administratorit, duke i lejuar hakerët të ekzekutojnë komanda arbitrare të guaskës .

Për fat të keq për viktimat e tij, veprimet e AIVARAT nuk ndalen me kaq. Hakerët mund të përdorin kërcënimin për të menaxhuar informacionin e kontaktit të viktimës, të lexojnë dhe dërgojnë SMS, të marrin njoftime ose të tregojnë të rreme që promovojnë artikuj të dyshimtë, të krijojnë rutina të regjistrimit të tastierëve dhe të shfaqin ekrane phishing që imitojnë ekranet e identifikimit të aplikacioneve origjinale. Për të siguruar praninë e tij të vazhdueshme në pajisjen e infektuar, AIVARAT aktivizon disa mekanizma të qëndrueshmërisë që do të nisin kërcënimin në çdo rinisje të sistemit ose çfarëdo qoftë njoftimi që merret.

Ekspertët e sigurisë kibernetike kanë parë gjithashtu një version më të avancuar të kërcënimit, i cili gjithashtu mund të përdoret si ransomware dhe dollapë ekrani, duke shkaktuar potencialisht dëme të përhershme në pajisjen e shkelur. Versioni më i sofistikuar gjithashtu është në gjendje të fshehë më mirë aktivitetet e tij. Ai gjithashtu mund të fshijë skedarët e zgjedhur nga kriminelët kibernetikë, të marrë të dhëna të kartës SIM dhe të bëjë fotografi përmes kamerës së pajisjes.

Në trend

Më e shikuara

Po ngarkohet...