StationSure

Ekspertët e sigurisë kibernetike zbuluan së fundmi aplikacionin adware StationSure, një Program Potencialisht i Padëshiruar (PUP) që synon veçanërisht përdoruesit e Mac. Pasi të instalohet, ky softuer ndërhyrës synon kryesisht të drejtojë fushata reklamuese të dyshimta. Megjithatë, ajo që e veçon atë është lidhja e tij me familjen e malware AdLoad , një shoqatë shqetësuese që ngre alarme te ekspertët. Kjo lidhje sugjeron rreziqe të mundshme për privatësinë dhe sigurinë e përdoruesve, duke e bërë të domosdoshme që përdoruesit e Mac të qëndrojnë vigjilentë dhe të marrin masat paraprake të nevojshme kundër kërcënimeve të tilla.

StationSure përmbyt pajisjet Mac të përdoruesve me reklama

Aplikacionet adware zakonisht janë të dizajnuara me qëllim të shfaqjes së reklamave nëpër ndërfaqe dhe uebfaqe të ndryshme. Këto reklama, të cilat mund të marrin formën e pop-up-eve, kuponëve, sondazheve, mbivendosjeve dhe më shumë, shpesh promovojnë taktika në internet, softuer jo të besueshëm apo edhe malware. Klikimi mbi këto reklama mund të aktivizojë skriptet që nisin shkarkimet ose instalimet pa pëlqimin e përdoruesit.

Megjithatë, ndërsa disa produkte ose shërbime të ligjshme mund të reklamohen përmes këtyre kanaleve, ato nuk ka gjasa të miratohen nga zhvilluesit e tyre ose palët zyrtare. Në vend të kësaj, ka më shumë të ngjarë që këto miratime të jenë të orkestruara nga mashtrues që shfrytëzojnë programet e filialeve për të fituar komisione të paligjshme.

Për më tepër, adware si StationSure mund të zotërojnë aftësi të gjurmimit të të dhënave që zakonisht gjenden në softuerët e mbështetur nga reklamat. Kjo do të thotë se mund të mbledhë një sërë informacionesh të ndjeshme, duke përfshirë historikun e shfletimit, pyetjet e motorit të kërkimit, skedarët e shfletuesit, kredencialet e hyrjes, detaje të identifikueshme personalisht dhe madje edhe numrat e kartave të kreditit. Këto të dhëna janë më pas të ndjeshme për t'u blerë nga palë të treta ose për t'u shfrytëzuar për fitim nëpërmjet mjeteve të ndryshme, duke paraqitur një rrezik të konsiderueshëm për privatësinë dhe sigurinë e përdoruesit.

Adware dhe PUP-të shpesh mbështeten në praktikat e shpërndarjes me hije për t'u instaluar

Adware dhe PUP shpesh përdorin taktika të dyshimta për shpërndarjen dhe instalimet e tyre për të depërtuar në sistemet e përdoruesve pa pëlqimin e tyre. Disa metoda të zakonshme të përdorura përfshijnë:

  • Softueri i bashkuar : Adware dhe PUP shpesh bashkohen me shkarkime legjitime të softuerit. Përdoruesit mund të instalojnë pa dashje programin reklamues ose PUP së bashku me softuerin e dëshiruar, nëse nuk e shqyrtojnë me kujdes procesin e instalimit dhe nuk heqin dorë nga ofertat shtesë ose komponentët e bashkuar.
  • Reklamim mashtrues : Adware dhe PUP mund të shpërndahen përmes praktikave mashtruese të reklamave. Përdoruesit mund të ndeshen me reklama mashtruese që premtojnë softuer falas, mjete për optimizimin e sistemit ose oferta të tjera joshëse. Klikimi mbi këto reklama mund të çojë në instalimin e paqëllimshëm të adware ose PUP-ve.
  • Taktikat e përditësimit të softuerit : Adware dhe PUP mund të maskohen si përditësime legjitime të softuerit ose arnime sigurie. Përdoruesve mund t'u kërkohet t'i shkarkojnë dhe instalojnë këto përditësime përmes mesazheve që shfaqen ose njoftimeve të rreme të sistemit, duke instaluar pa vetëdije adware ose PUP në vend të përditësimeve të vërteta.
  • Inxhinieria Sociale : Adware dhe PUP mund të përdorin taktika të inxhinierisë sociale për të mashtruar përdoruesit për të instaluar softuer të pasigurt. Kjo mund të përfshijë imitimin e entiteteve të besuara, të tilla si mbështetja teknike ose shitësit e programeve kompjuterike, dhe bindja e përdoruesve për të shkarkuar dhe instaluar softuer nën pretendime.

Në përgjithësi, adware dhe PUP mbështeten në shfrytëzimin e besimit të përdoruesve dhe mungesës së vigjilencës për të fituar akses në sistemet e tyre. Përdoruesit mund ta ruajnë veten të mbrojtur duke qenë të kujdesshëm kur shkarkojnë softuer, duke shmangur klikimin në reklama ose lidhje të dyshimta, duke e mbajtur softuerin e tyre të përditësuar dhe duke përdorur softuer me reputacion kundër malware për të zbuluar dhe hequr programe potencialisht të padëshiruara.

Në trend

Më e shikuara

Po ngarkohet...