Ook.gg

Karta e rezultateve të kërcënimit

Renditja: 234
Niveli i Kërcënimit: 20 % (Normale)
Kompjuterët e infektuar: 12,074
Parë për herë të parë: October 26, 2023
Parë për herë të fundit: February 25, 2024
OS/OS të prekura: Windows

Ook.gg është një motor kërkimi që fiton dukshmëri përmes shpërndarjes së shtesave të paautorizuara të shfletuesit dhe taktikave të rrëmbimit të shfletuesit. Këto shtesa të dyshimta, pasi të instalohen, manipulojnë cilësimet e shfletuesit tuaj të internetit, duke e rikonfiguruar atë në mënyrë efektive për të ridrejtuar të gjitha pyetjet e kërkimit automatikisht përmes Ook.gg. Kjo do të thotë që çdo kërkim që kryeni në shfletuesin tuaj do të kanalizohet përmes Ook.gg, edhe nëse nuk keni ndërmend që ai të jetë motori juaj i parazgjedhur i kërkimit.

Rrëmbyesit e shfletuesve shpesh promovojnë sajte të dyshimta si Ook.gg me mjete ndërhyrëse

Pasi rrëmbyesit e shfletuesit janë instaluar në pajisjet e përdoruesve, ata zakonisht kryejnë modifikime të paautorizuara në cilësimet kryesore brenda shfletuesit të internetit të përdoruesit, të gjitha pa pëlqimin e përdoruesit. Këto rregullime përfshijnë aspekte thelbësore të funksionalitetit të shfletuesit, të cilat përfshijnë motorin e tij të paracaktuar të kërkimit, faqen kryesore dhe sjelljen e faqes së skedës së re.

Për sa i përket motorit të kërkimit të paracaktuar, rrëmbyesit e shfletuesit shpesh ekzekutojnë një nga ndryshimet më të përhapura duke ngatërruar këtë cilësim. Ata marrin përsipër të zëvendësojnë motorin e kërkimit të preferuar të përdoruesit, qoftë Google, Bing, apo një opsion tjetër me reputacion, me adresën e tyre të preferuar dhe shpesh të diskutueshme të Uebit, siç është Ook.gg. Ky shkëmbim siguron që çdo pyetje kërkimi e bërë përmes shfletuesit në mënyrë të pashmangshme do të drejtohet përmes adresës së promovuar të internetit, duke i dhënë rrëmbyesit të shfletuesit një shikueshmëri të konsiderueshme dhe kontroll mbi aktivitetin e kërkimit të përdoruesit.

Përveç ndërhyrjes me motorin e kërkimit, rrëmbyesit e shfletuesit mund të ushtrojnë ndikim edhe mbi faqen kryesore të përdoruesit dhe faqen e skedës së re. Këto cilësime mund të konfigurohen me forcë për të hapur një faqe interneti specifike, shpesh atë që rrëmbyesi synon të promovojë. Ky ndryshim i fuqishëm është një strategji e qëllimshme që synon të sigurojë që përdoruesi të ekspozohet vazhdimisht ndaj adresës së zgjedhur të internetit, duke rritur përfundimisht rëndësinë e saj dhe duke mbajtur një kontroll të fortë në përvojën e përdoruesit në internet.

Për më tepër, kur përdoruesit nisin kërkimet në ueb ose futin adresat e uebsajtit direkt në shiritin e adresave të shfletuesit, rrëmbyesi i shfletuesit prezanton një shtresë shtesë ndërhyrjeje. Ai orkestron një proces ku kërkesa e përdoruesit ridrejtohet në adresën e dyshimtë të internetit, siç është Ook.gg. Përdoruesit mund të vërejnë me zhgënjim që motori i tyre i kërkimit dhe faqja kryesore e preferuar fillimisht janë zëvendësuar në mënyrë të fshehtë, të gjitha duke ndodhur pa dijeninë ose pëlqimin e tyre.

Kjo lloj sjelljeje nënvizon më tej natyrën ndërhyrëse të rrëmbyesve të shfletuesit, të cilët mund të prishin aktivitetet e përdoruesve në internet, të komprometojnë privatësinë e tyre në internet dhe potencialisht t'i ekspozojnë ata ndaj rreziqeve të ndryshme të sigurisë.

PUP-të (Programet potencialisht të padëshiruara) dhe rrëmbyesi i shfletuesit përdorin taktika të ndryshme me hije për shpërndarjen e tyre

  • Kombinimi me Freeware : Kjo është një nga metodat më të përhapura të përdorura nga PUP-të dhe rrëmbyesit e shfletuesit. Ato janë të bashkuara me shkarkime në dukje legjitime dhe falas të softuerit, si lexues PDF, luajtës video ose shërbime të sistemit. Përdoruesit që nxitojnë në proceset e instalimit mund të pranojnë pa dashje të instalojnë këto programe shtesë pa e kuptuar. PUP-të dhe rrëmbyesit e shfletuesve shpesh përdorin një sërë taktikash të dyshimta për shpërndarjen e tyre. Këto taktika mund të jenë mashtruese dhe ndërhyrëse, duke synuar të kapë përdoruesit dhe t'i inkurajojnë ata të instalojnë këto aplikacione të padëshiruara dhe shpesh të dëmshme. Këtu është një shpjegim i disa prej taktikave të zakonshme të përdorura nga PUP-të dhe rrëmbyesit e shfletuesit:
  • Reklamat Mashtruese : PUP-të dhe rrëmbyesit e shfletuesit mund të promovohen përmes reklamave mashtruese ose joshëse, që shpesh shfaqen si pop-ups ose banderola në uebsajte të ndryshme. Këto reklama mund të pretendojnë se ofrojnë veçori të dobishme ose përditësime të softuerit, por në realitet, ato çojnë në instalimin e programeve të padëshiruara.
  • Përditësimet e rreme të softuerit : Përdoruesit ndonjëherë mashtrohen duke besuar se duhet të përditësojnë softuerin ose shfletuesit e tyre. PUP-të dhe rrëmbyesit e shfletuesve shpesh maskohen si përditësime legjitime, duke shfrytëzuar besimin e përdoruesit në mbajtjen aktuale të softuerit të tyre.
  • Uebsajte mashtruese : Disa faqe interneti mund të mbajnë skripte ose shkarkime të lidhura me mashtrimin që shkaktojnë instalimin e PUP-ve ose rrëmbyesve të shfletuesit pa pëlqimin e përdoruesit. Vizita e vendeve të tilla, veçanërisht ato me origjinë të dyshimtë, mund të rezultojë në këto instalime të padëshiruara.
  • Inxhinieria Sociale : Në disa raste, përdoruesit manipulohen përmes taktikave të inxhinierisë sociale. Ata mund të marrin sinjalizime të rreme sigurie ose mesazhe paralajmëruese, duke i nxitur ata të instalojnë softuer për të zgjidhur një problem ose për të përmirësuar performancën e sistemit të tyre. Këto mesazhe krijojnë një ndjenjë urgjence dhe u bëjnë presion përdoruesve për të instaluar programe të padëshiruara.
  • Bashkëngjitjet dhe lidhjet e postës elektronike : PUP-të mund të shpërndahen përmes bashkëngjitjeve të pasigurta të postës elektronike ose lidhjeve në emailet e phishing. Përdoruesit mund të inkurajohen të shkarkojnë një bashkëngjitje ose të klikojnë në një lidhje që shkakton instalimin e softuerit të padëshiruar.

Në përmbledhje, PUP-të dhe rrëmbyesit e shfletuesve përdorin teknika të ndryshme mashtruese dhe manipuluese për të depërtuar në sistemet e përdoruesve. Është thelbësore që përdoruesit të tregojnë kujdes kur shkarkojnë softuer, të mbajnë të përditësuar shfletuesit e tyre dhe softuerin e sigurisë dhe të jenë të kujdesshëm ndaj shkarkimeve të pakërkuara, veçanërisht nga burime të pabesueshme. Për më tepër, instalimi i bllokuesve të reklamave me reputacion dhe mjeteve anti-malware mund të sigurojë një shtresë të shtuar mbrojtjeje kundër këtyre taktikave pushtuese.

Ook.gg Video

Këshillë: Kthejeni tingullin tuaj dhe të shikojnë video në mënyrë të plotë ekran.

Detajet e sistemit të skedarit

Ook.gg mund të krijojë skedarët e mëposhtëm:
# Emri i skedarit MD5 Zbulimet
1. vcpkhost.exe 1ad1df8533b68c889b81c02208de46e0 3,020

URL-të

Ook.gg mund të thërrasë URL-të e mëposhtme:

ook.gg

Në trend

Më e shikuara

Po ngarkohet...