Grind3lwald RAT

Grind3lwald RAT

Studiuesit e Infosec kanë përcaktuar se Grind3lwald është një Trojan plotësisht funksional Remote Access (RAT) që mund të personalizohet për të kryer veprime të shumta ndërhyrëse dhe kërcënuese në kompjuterë të komprometuar. Pavarësisht se ka një uebsajt zyrtar ku autorët e tij pretendojnë se Grind3lwald nuk synohet të përdoret në aktivitete të paligjshme, RAT po promovohet gjithashtu në forume të dedikuara hakerash. Në fakt, zhvilluesit e Grind3lwald ofrojnë disa plane çmimesh të ndryshme, në varësi të funksionalitetit të dëshiruar të kërcënimit. Me sa duket, RAT gjithashtu mund të udhëzohet të veprojë si ngarkues, tastierë ose vjedhës.

Në mënyrë tipike, ngarkuesit janë kërcënime të fazës fillestare përgjegjëse për dërgimin e ngarkesave të fazës së ardhshme. Kjo do të thotë se përveç aftësive të tij të aksesit në distancë, Grind3lwald mund të përdoret gjithashtu për të vendosur kërcënime të tjera ndaj pajisjes së viktimës, si ransomware, kripto-minatorë, trojanë të tjerë dhe më shumë. Keyloggers, nga ana tjetër, janë implante të fshehta të krijuara për të spiunuar viktimën dhe për të marrë të dhëna private të ndjeshme duke gjurmuar çdo hyrje të tastierës ose miut. Së fundi, duke përfshirë funksionet e vjedhësit, Grind3lwald mund të përpiqet të nxjerrë të dhëna private nga shfletuesit e uebit ose aplikacione të tjera të instaluara. Zakonisht, sulmuesit synojnë të marrin kredencialet e llogarisë (email, emrat e përdoruesve dhe fjalëkalimet), si dhe informacionin e pagesës/bankarit.

Një veçori shtesë e ofruar nga Grind3lwald është aftësia për të shfrytëzuar komandat makro në dokumentet Excel. Kriminelët kibernetikë shpesh përdorin makro të korruptuara në fushatat e tyre të sulmit si një vektor fillestar i kompromisit ndaj kompjuterëve të synuar. Këto makro injektohen në një dokument karremi të armatosur dhe ekzekutohen në momentin që viktima përpiqet të hapë dosjen. Në shumicën e rasteve, këto skedarë të komprometuar shpërndahen përmes fushatave të postës elektronike të padëshiruar.

Po ngarkohet...