Dustman

Dustman Përshkrimi

Rreth fundit të vitit 2019, studiuesit e malware zbuluan një kërcënim për fshirjen e të dhënave krejt të reja. Malware i zbuluar rishtazi quhet Dustman, dhe ka të ngjarë të krijojë një grup iranian hakerimi. Kriminelët në internet të Iranit dihet se kanë një prirje për fshirësit e të dhënave pasi ky lloj kërcënimi siguron një sasi shumë të konsiderueshme të dëmtimit.

Sulmoi kompaninë e naftës Bahreini Bapco

Fshirësi i të dhënave Dustman ka pretenduar tashmë një viktimë të profilit të lartë përballë korporatës së madhe të naftës Bahreini me emrin Bapco. Një kompani e Arabisë Saudite Arabe zbuloi se Bapco kishte rënë viktimë e një fshirës të të dhënave të panjohura më parë. Pas zbulimit të këtij kërcënimi të ri të quajtur Dustman, shumë agjenci të tjera të sigurisë në internet në mbarë botën filluan studimin e llojit të ri të malware. Fshirësit e të dhënave, në përgjithësi, synojnë të shkaktojnë sa më shumë dëme të jetë e mundur, zakonisht, duke fshirë të dhënat e pranishme në disqet e qëllimit të përhershëm. Fshirësi i të dhënave Dustman nuk bën përjashtim.

Sapo kjo kërcënim arrin të kompromentojë një rrjet, ajo fillon të fshijë të dhënat nga disqet e viktimave. Fshirës të të dhënave janë kërcënuese për korporatat e mëdha dhe organet qeveritare, veçanërisht, pasi ato priren të ruajnë sasi të mëdha të të dhënave të rëndësishme në serverat e tyre. Sipas studiuesve të malware, fshirësja e të dhënave Dustman sjell shumë ngjashmëri me fshirjen famëkeq të Shamoon . Fshirësi i të dhënave Shamoon është gjithashtu krijimi i një grupi irakian hakimi.

Deri më tani, viktima e vetme e raportuar është kompania Bahraini Bapco. Sidoqoftë, fshirësi i të dhënave Dustman është një kërcënim shumë i fuqishëm dhe ka të ngjarë që operatorët e tij do ta përdorin atë në fushatat e ardhshme. Bizneset, veçanërisht në rajonin e Lindjes së Mesme, me siguri duhet të shikojnë në përmirësimin e sigurisë së tyre në internet sepse hakerat iranianë janë shumë të aftë dhe shumë efikas kur kryejnë sulme.