Threat Database Malware Vjedhës LummaC2

Vjedhës LummaC2

LummaC2 është një program kërcënues i klasifikuar si vjedhës, i cili funksionon duke mbledhur informacione të ndjeshme nga pajisjet e infektuara dhe aplikacionet e instaluara. LummaC2 shitet në ueb, gjë që lejon që ajo të shpërndahet nga shumë kriminelë kibernetikë ose grupe hakerash. LummaC2 është i lehtë, duke arritur vetëm rreth 150-200 KB në madhësi dhe mund të infektojë të gjitha sistemet operative nga Windows 7 në Windows 11.

Malware LummaC2 ka aftësinë të mbledhë fjalëkalime, numra të kartave të kreditit, llogari bankare dhe informacione të tjera personale nga kompjuterët e përdoruesve. Ai gjithashtu mund të aksesojë të dhënat e ruajtura në shfletuesit e uebit, si Chrome dhe Firefox. Për më tepër, LummaC2 mund të marrë pamje të ekranit të desktopëve ose dritareve aktive të përdoruesve pa dijeninë e tyre. Kjo u lejon kriminelëve kibernetikë të kenë akses në të dhëna konfidenciale që mund të përdoren për përfitime financiare ose vjedhje identiteti.

Aftësitë pushtuese të vjedhësit LummaC2

Pasi të ekzekutohet në pajisjet e dëmtuara, LummaC2 fillon funksionimin e tij duke mbledhur informacione përkatëse të pajisjes, si versionin dhe arkitekturën e OS, ID-në e harduerit, CPU, RAM, rezolucionin e ekranit, gjuhën e sistemit dhe më shumë. Ky malware gjithashtu mund të nxjerrë të dhëna nga aplikacione të caktuara dhe shfletues të synuar, si Chrome, Chromium, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Brave, Kometa, Opera GX Stable, Opera Neon, Opera Stable dhe Vivaldi. LummaC2 mund të marrë historitë e shfletimit, skedarët e internetit, emrat e përdoruesve/fjalëkalimet dhe informacione të tjera shumë të ndjeshme nga këta shfletues.

Përveç kësaj, vjedhësi LummaC2 synon gjithashtu shtesa të shumta të kriptomonedhave (p.sh., Binance Electrum Ethereum, etj.) dhe 2FA (Autentifikimi me dy faktorë). Kjo do të thotë se kriminelët që përdorin këtë malware mund të mbledhin një shumëllojshmëri të gjerë të të dhënave të cenueshme, të cilat më pas mund t'i përdorin për përfitimet e tyre financiare. Shembujt përfshijnë përdorimin e llogarive të rrëmbyera për të mbledhur identitete, promovimin e taktikave që përhapin malware, kryerjen e transaksioneve mashtruese, kryerjen e blerjeve të paautorizuara në internet, etj. Në përgjithësi, vjedhësi i LummaC2 është një pjesë kërcënuese e malware që duhet shmangur me çdo kusht.

Si i infektojnë pajisjet si vjedhësit si LummaC2?

Infostealers kërcënojnë aplikacionet që punojnë në sfondin e kompjuterit tuaj, duke mbledhur dhe mbledhur informacionin tuaj personal, duke përfshirë numrat e kartave të kreditit, informacionin bankar dhe fjalëkalimet. Ata mund të hyjnë në kompjuterin tuaj kur shkarkoni softuer falas ose vizitoni faqet e internetit të korruptuara me masa të dobëta sigurie. Për shkak se vjedhësit e informacionit janë të vështirë për t'u zbuluar, është e nevojshme të jeni të vetëdijshëm për shenjat e pranisë së tyre në kompjuterin tuaj, të tilla si performanca e ngadalësuar, mesazhet e çuditshme të sistemit dhe shfaqjet e papritura. Për më tepër, duhet të instaloni gjithashtu një program të besuar anti-malware me mbrojtje në kohë reale nga malware për t'u mbrojtur nga vjedhësit e informacionit.

Në trend

Më e shikuara

Po ngarkohet...