VersionTrust

Pas shqyrtimit të aplikacionit VersionTrust, studiuesit e infosec kanë zbuluar se ai shfaq sjellje tipike adware. Aplikacioni është krijuar për të drejtuar fushata reklamuese ndërhyrëse. Më konkretisht, VersionTrust synohet në pajisjet Mac. Nuk është e pazakontë që përdoruesit të instalojnë pa dashje adware pa qenë plotësisht të vetëdijshëm për praninë e tij ose pasojat që mund të sjellë. Ekspertët paralajmërojnë gjithashtu se VersionTrust është një aplikacion që i përket familjes së malware të AdLoad.

VersionTrust ka të ngjarë t'i ekspozojë përdoruesit ndaj rreziqeve të privatësisë dhe sigurisë

VersionTrust ka aftësinë për të shfaqur një gamë të gjerë reklamash në formate të ndryshme, duke përfshirë reklama pop-up, reklama banner, reklama në tekst, reklama intersticiale dhe reklama video. Këto reklama mund të shfaqen në faqet e internetit, brenda aplikacioneve, apo edhe direkt në desktop.

Reklamat e paraqitura nga VersionTrust mbartin rreziqe për përdoruesit, pasi ato mund t'i çojnë individët në faqet e internetit që presin malware ose përfshihen në mashtrime phishing. Këto mashtrime synojnë të mashtrojnë përdoruesit që të ndajnë informacione personale ose të shkarkojnë softuer të dëmshëm. Për më tepër, këto reklama mund t'i ridrejtojnë përdoruesit në faqet që promovojnë produkte të falsifikuara ose shërbime mashtruese, duke synuar të nxjerrin para ose të dhëna personale nga individë që nuk dyshojnë.

Për më tepër, reklamat e VersionTrust kanë potencialin për të ridrejtuar përdoruesit në faqet e internetit të përmbajtjes për të rritur ose faqe të tjera që përmbajnë materiale të qarta. Disa nga këto reklama janë krijuar për të nisur skriptet që shkaktojnë shkarkime ose instalime të padëshiruara në pajisjet e përdoruesve. Prandaj, këshillohet fuqimisht të jeni të kujdesshëm dhe të shmangni ndërveprimin me reklama të tilla.

Përveç shfaqjes së reklamave të padëshiruara dhe të dyshimta, VersionTrust mund të mbledhë gjithashtu lloje të ndryshme të informacionit të përdoruesit. Kjo mund të përfshijë historinë e shfletimit, pyetjet e kërkimit, adresat IP, të dhënat e vendndodhjes gjeografike, adresat e postës elektronike, emrat e përdoruesve dhe madje edhe informacionin financiar. Përdoruesit duhet të jenë të vetëdijshëm për rreziqet e privatësisë që lidhen me ndërveprimin me VersionTrust dhe të marrin masat e nevojshme për të mbrojtur të dhënat e tyre personale.

Adware dhe PUP (Programe potencialisht të padëshiruara) Shfrytëzojnë shpesh praktika të dyshimta të shpërndarjes

Adware (software i mbështetur nga reklamat) dhe PUP-të shpesh përdorin praktika mashtruese ose të dyshimta të shpërndarjes për t'u instaluar në heshtje në pajisjet e përdoruesve. Këtu janë disa metoda të zakonshme që ata përdorin:

 • Kompletimi me softuer falas ose Shareware : Adware dhe PUP shpesh bashkohen me softuer ose aplikacione falas që përdoruesit shkarkojnë nga interneti. Kur përdoruesit instalojnë softuerin e dëshiruar, ata pa e ditur instalojnë gjithashtu adware ose PUP si pjesë e paketës. Procesi i instalimit mund të mos zbulojë qartë praninë e softuerit shtesë, duke i bërë përdoruesit të pranojnë instalimin pa dashje.
 • Kërkesat mashtruese të instalimit : Adware dhe PUP-të mund të përdorin kërkesa mashtruese instalimi që mashtrojnë përdoruesit për të rënë dakord për instalimin e tyre. Për shembull, instaluesi mund të përdorë gjuhë konfuze, kuti zgjedhjeje të parazgjedhura ose butona mashtrues që fshehin instalimin e softuerit shtesë.
 • Përditësimet e rreme të softuerit : Adware dhe PUP mund të maskohen si përditësime ose shtojca legjitime të softuerit. Përdoruesit mund të hasin njoftime pop-up ose faqe interneti të rreme që pretendojnë se softuer i caktuar (si Flash Player ose Java) duhet të përditësohet. Klikimi mbi këto kërkesa mund të çojë në instalimin e adware ose PUP-ve në vend të përditësimit të synuar.
 • Keqvertifikim : Adware dhe PUP mund të shpërndahen përmes fushatave të reklamave mashtruese (keqvertifikuese). Përdoruesit mund të hasin reklama mashtruese që i shtyjnë të klikojnë ose shkarkojnë diçka, e cila më pas instalon softuer të padëshiruar në pajisjet e tyre.
 • Shtesat ose shtesat e shfletuesit : Adware dhe PUP mund të maskohen si shtesa ose shtesa të shfletuesit që pretendojnë se ofrojnë veçori të dobishme (siç është bllokimi i reklamave ose shfletimi i përmirësuar). Pasi të instalohen, këto shtesa mund të shfaqin reklama ndërhyrëse ose të mbledhin të dhëna të shfletimit pa pëlqimin e përdoruesve.
 • Rrjetet e ndarjes së skedarëve : Adware dhe PUP mund të përhapen nëpërmjet rrjeteve të shkëmbimit të skedarëve Peer-to-Peer (P2P). Përdoruesit e kompjuterëve që shkarkojnë skedarë nga këto rrjete mund të shkarkojnë pa vetëdije softuer shtesë ose PUP së bashku me përmbajtjen e dëshiruar.
 • Për t'u mbrojtur nga instalimi i heshtur i adware-ve dhe PUP-ve, përdoruesit duhet të jenë të kujdesshëm kur shkarkojnë softuer dhe gjithmonë të zgjedhin opsionet e instalimit me porosi ose të avancuara. Për më tepër, mbajtja e përditësuar e softuerit anti-malware dhe shmangia e klikimeve në reklama ose kërkesa të dyshimta mund të ndihmojë në parandalimin e instalimeve të padëshiruara të softuerit.

  Në trend

  Më e shikuara

  Po ngarkohet...