Zgjerimi i shfletuesit të kërkimit UNIX

Pas ekzaminimit të plotë të aplikacionit UNIX Search, studiuesit e sigurisë së informacionit e kanë identifikuar atë si një rrëmbyes të shfletuesit. Aplikacioni duket se promovon një motor kërkimi të dyshimtë, domethënë unixsearch.com. Kjo shtesë ushtron kontroll mbi shfletuesin e një përdoruesi duke modifikuar cilësimet e tij dhe duke i lejuar ata të aksesojnë dhe të manipulojnë lloje të ndryshme të dhënash. Rrjedhimisht, përdoruesit këshillohen fuqimisht të përmbahen nga përdorimi i aplikacionit të Kërkimit UNIX për shkak të rreziqeve të lidhura dhe komprometimit të mundshëm të privatësisë dhe sigurisë së tyre.

Kërkimi UNIX është i pajisur me aftësi të rrëmbimit të shfletuesit

Kërkimi UNIX merr kontrollin e shfletuesve të internetit dhe i detyron përdoruesit të përdorin unixsearch.com si mjetin e tyre kryesor të kërkimit. Kjo shtesë modifikon cilësimet aktuale të paracaktuara, duke përfshirë motorin e kërkimit, faqen kryesore dhe faqen e skedës së re, për t'i drejtuar përdoruesit drejt unixsearch.com. Përdoruesit duhet të shmangin motorë kërkimi të tillë të dyshimtë të promovuar nga rrëmbyesit e shfletuesit.

Këtyre llojeve të motorëve të kërkimit shpesh u mungojnë besueshmëria dhe besueshmëria, pasi fokusi i tyre kryesor është zakonisht në prioritizimin e reklamave dhe përmbajtjes së sponsorizuar që shpërndajnë rezultate të sakta dhe përkatëse të kërkimit. Rrjedhimisht, përdoruesit rrezikojnë të drejtohen në uebsajte të pasigurta ose mashtruese, duke i ekspozuar ata ndaj kërcënimeve të mundshme të sigurisë, si infeksionet malware ose taktikat e phishing.

Për më tepër, mbështetja në motorë të tillë kërkimi mund të çojë në një përvojë të degraduar të shfletimit, me përdoruesit që mund të përballen me një fluks reklamash ndërhyrëse ose të ridrejtohen në faqet e internetit të padëshiruara. Për më tepër, këta motorë kërkimi tentojnë të mbledhin informacione të ndryshme të përdoruesve, të cilat mund të keqpërdoren për marketing ose qëllime të tjera.

Përveç rrëmbimit të shfletuesve të internetit, Kërkimi UNIX ka aftësinë të bllokojë përmbajtjen në çdo faqe të caktuar. Ky funksionalitet lejon që zgjerimi të ndërhyjë në përmbajtjen që përdoruesit aksesojnë në internet. Për më tepër, Kërkimi UNIX mund të ushtrojë kontroll shtesë mbi përvojat e shfletimit të përdoruesve, duke kufizuar potencialisht aksesin në uebsajte ose informacione specifike.

Për më tepër, vlen të përmendet se kjo shtesë shfrytëzon veçorinë 'Menaxhuar nga organizata juaj' në shfletuesit Chrome. Zakonisht përdoret në cilësimet organizative për të menaxhuar dhe zbatuar politika nëpër pajisje të shumta, kjo veçori mund të keqpërdoret nga një rrëmbyes i shfletuesit për të modifikuar cilësimet e shfletuesit, për të injektuar shtesa shtesë, për të kontrolluar aksesin në uebsajte të caktuara dhe më shumë. Përdoruesit duhet të jenë vigjilentë dhe të marrin në konsideratë rreziqet e mundshme që lidhen me përdorimin e kërkimit UNIX.

Mbani në mend se PUP-të (Programet potencialisht të padëshiruara) dhe rrëmbyesit e shfletuesve mbështeten në praktikat e shpërndarjes me hije

PUP-të dhe rrëmbyesit e shfletuesve shpesh mbështeten në praktikat e dyshimta të shpërndarjes për të depërtuar në sistemet e përdoruesve. Këto taktika janë krijuar për të mashtruar ose detyruar përdoruesit të instalojnë pa dashje këto entitete të padëshiruara softuerike. Këtu janë disa metoda të zakonshme të përdorura nga PUP-të dhe rrëmbyesit e shfletuesit:

  • Softueri i bashkuar : PUP-të shpesh bashkohen me softuer në dukje të ligjshëm gjatë instalimit. Përdoruesit mund të anashkalojnë ose të klikojnë me nxitim përmes kërkesave të instalimit, duke rënë dakord pa dashje të instalojnë programe shtesë që vijnë së bashku me softuerin e dëshiruar. Kjo metodë shfrytëzon mungesën e vëmendjes së përdoruesve gjatë procesit të instalimit.
  • Reklamim mashtrues : PUP-të dhe rrëmbyesit e shfletuesit mund të promovohen përmes reklamave mashtruese që inkurajojnë përdoruesit të klikojnë në lidhje mashtruese ose të shkarkojnë aplikacione në dukje të padëmshme. Këto reklama mund të shfaqen në uebsajte të dyshimta, dritare pop-up ose të maskuar si përditësime legjitime të softuerit.
  • Shkarkime pa pagesë dhe softuer të përbashkët : PUP-të shpesh rikthehen në aplikacione falas ose të përbashkëta që përdoruesit shkarkojnë nga Interneti. Përdoruesit mund të pajtohen pa e ditur të instalojnë komponentë shtesë të softuerit gjatë instalimit të aplikacionit primar.
  • Përditësimet e softuerit të rremë : Rrëmbyesit e shfletuesit mund të maskohen si përditësime të rreme të softuerit, duke shfrytëzuar besimin e përdoruesve në njoftimet e ligjshme të përditësimeve. Kur përdoruesit klikojnë në këto kërkesa mashtruese të përditësimit, ata padashur mund të shkarkojnë dhe instalojnë rrëmbyesin e padëshiruar të shfletuesit.
  • Email-et e phishing dhe inxhinieria sociale : PUP-të dhe rrëmbyesit e shfletuesit mund të shpërndahen përmes emaileve të phishing ose taktikave të inxhinierisë sociale. Përdoruesit mund të marrin emaile në dukje të ligjshme që përmbajnë lidhje me qëllim të keq ose bashkëngjitje, duke i mashtruar ata që të shkarkojnë dhe instalojnë softuerin e padëshiruar.

Për të mos rënë viktimë e këtyre praktikave të dyshimta të shpërndarjes, përdoruesit këshillohen të jenë të kujdesshëm kur shkarkojnë dhe instalojnë softuer, veçanërisht nga burime të panjohura. Është thelbësore të lexoni me kujdes kërkesat e instalimit, të shmangni klikimin në lidhje ose reklama të dyshimta, të mbani softuerin të përditësuar dhe të përdorni softuer sigurie me reputacion për të zbuluar dhe hequr kërcënimet e mundshme. Për më tepër, ruajtja e ndërgjegjësimit për kërcënimet aktuale të sigurisë kibernetike dhe praktikimi i zakoneve të shfletimit të sigurt mund të ndihmojë në parandalimin e instalimit të paqëllimshëm të PUP-ve dhe rrëmbyesve të shfletuesit.

Në trend

Më e shikuara

Po ngarkohet...