Threat Database Phishing Temu - Mashtrim me email për dorëzimin e paketës në pritje

Temu - Mashtrim me email për dorëzimin e paketës në pritje

Pas analizimit të emaileve të 'Temu - Në pritje të dorëzimit të paketave', ekspertët e sigurisë kibernetike kanë arritur në mënyrë të qartë se këtyre paralajmërimeve nuk duhet t'u besohet aspak. Studiuesit po paralajmërojnë se mesazhet janë pjesë e një taktike phishing dhe ato janë krijuar me përpikëri për të joshur viktima që nuk dyshojnë. Të maskuar si njoftime nga Temu, një treg me reputacion në internet, këto emaile janë shembuj thelbësorë të përpjekjeve për phishing me qëllim të qartë për të mashtruar marrësit që nuk dyshojnë për të zbuluar informacione të ndjeshme personale.

Mashtrimi me email "Temu - Dorëzimi i Paketës në pritje" mund të komprometojë informacionin privat të përdoruesit

Email-et e phishing-ut në fjalë karakterizohen nga rreshti i temës "Vëmendje: Ju lutemi konfirmoni adresën tuaj të transportit" dhe pretendoni se lidhen me një dërgesë në pritje që supozohet se nga Temu, një treg në internet. Këto emaile mashtruese paraqesin dukshëm një seksion që thekson një 'DORËZIM PAKETË NË PRERJE', duke i nxitur marrësit të planifikojnë dorëzimin duke u abonuar në njoftimet shtytëse.

Brenda emailit, mashtruesit prezantojnë një kod të supozuar gjurmimi, si '#TEM1539820X8' dhe i shtypin marrësit që të planifikojnë dorëzimin nën maskën e parandalimit të problemeve të ardhshme. Sidoqoftë, e gjithë përmbajtja është një hile e krijuar me përpikëri nga aktorë keqdashës për të mashtruar marrësit që të përfshihen me emailin dhe të zbulojnë padashur informacione të ndjeshme personale.

Pasi të klikoni në butonin "Planifiko dorëzimin" brenda emailit, marrësit drejtohen në një faqe që shfaq një hartë të fabrikuar të historisë së transportit. Faqja u kërkon përdoruesve të klikojnë butonin "Konfirmo" për qasje në mesazh. Më pas, përdoruesit udhëhiqen përmes një sërë pyetjesh dhe ridrejtohen në një faqe phishing, ku atyre u kërkohet të fusin informacione personale.

Në këtë faqe interneti mashtruese, përdoruesit detyrohen të japin detaje të ndryshme, duke përfshirë emrat dhe mbiemrat e tyre, adresat, kodet postare, qytetin, numrat e telefonit dhe adresat e emailit. Ekziston mundësia që faqja gjithashtu mund t'u kërkojë individëve të zbulojnë detajet e kartës së tyre të kreditit.

Informacioni personal i fituar më pas shfrytëzohet nga mashtruesit për qëllime të ndryshme të pasigurta. Kjo mund të përfshijë përfshirjen në vjedhjen e identitetit, ku detajet e mbledhura përdoren për të imituar viktimën dhe për të kryer aktivitete mashtruese. Informacioni i vjedhur i kartës së kreditit u mundëson mashtruesve të bëjnë blerje të paautorizuara. Për më tepër, mashtruesit shpesh tregtojnë informacionin e vjedhur në Dark Web, duke kontribuar në një treg të paligjshëm për të dhënat personale. Rreziqet e shumëanshme që lidhen me këto emaile phishing nënvizojnë rëndësinë e rritjes së ndërgjegjësimit dhe kujdesit midis marrësve për të penguar të bien viktimë e skemave të tilla të përpunuara kibernetike.

Gjithmonë kini kujdes kur merreni me email dhe mesazhe të papritura

Njohja e phishing dhe email-eve mashtruese është thelbësore për të mbrojtur veten nga rënia viktimë e mashtrimit në internet dhe vjedhjes së mundshme të identitetit. Këtu janë treguesit dhe strategjitë kryesore për të ndihmuar përdoruesit të identifikojnë emailet e phishing dhe mashtruese:

 • Kontrolloni adresën e emailit të dërguesit :
 • Verifikoni me kujdes adresën e emailit të dërguesit. Mashtruesit shpesh përdorin adresa emaili që imitojnë burime legjitime, por mund të kenë gabime të vogla drejtshkrimore ose ndryshime.
 • Inspektoni përmbajtjen e emailit :
 • Shqyrtoni përmbajtjen e emailit për gabime drejtshkrimore dhe gramatikore. Organizatat legjitime zakonisht mbajnë komunikim profesional dhe pa gabime.
 • Verifikoni lidhjet duke lëvizur pezull :
 • Në email, kaloni pezull mbi ndonjë lidhje pa klikuar për të parë paraprakisht URL-në. Sigurohuni që destinacioni i lidhjes përputhet me qëllimin e pretenduar të emailit dhe është nga një domen legjitim.
 • Jini të kujdesshëm ndaj urgjencës dhe kërcënimeve :
 • Emailet mashtruese zakonisht krijojnë një ndjenjë urgjence ose përdorin kërcënime për të nxitur veprime të menjëhershme. Jini skeptik ndaj emaileve që pretendojnë çështje urgjente ose kërkojnë përgjigje të shpejta.
 • Kontrolloni për bashkëngjitje të pazakonta :
 • Shmangni hapjen e bashkëngjitjeve nga burime të panjohura ose të papritura. Bashkëngjitjet mund të përmbajnë malware ose përmbajtje të tjera të pasigurta.
 • Verifikoni kërkesat për informacion personal :
 • Organizatat legjitime nuk kërkojnë të dhëna private (siç janë fjalëkalimet ose elementët e kartës së kreditit) me email. Jini të kujdesshëm ndaj emaileve që kërkojnë informacion personal.
 • Besoni instinkteve tuaja :
 • Nëse diçka ju duket e gabuar ose emaili duket i dyshimtë, besoni instinkteve tuaja. Kontaktoni dërguesin e supozuar përmes kanaleve zyrtare për të verifikuar legjitimitetin e komunikimit.

Duke qëndruar vigjilentë dhe duke adoptuar këto praktika, përdoruesit mund të rrisin aftësinë e tyre për të njohur emailet e phishing dhe mashtrimit, duke reduktuar kështu rrezikun për të rënë pre e mashtrimeve në internet dhe duke mbrojtur informacionin e tyre personal.

Në trend

Më e shikuara

Po ngarkohet...