Ratorsa.com

Karta e rezultateve të kërcënimit

Renditja: 5,773
Niveli i Kërcënimit: 20 % (Normale)
Kompjuterët e infektuar: 41
Parë për herë të parë: April 4, 2024
Parë për herë të fundit: June 6, 2024
OS/OS të prekura: Windows

Uebsajtet mashtruese paraqesin rreziqe të konsiderueshme për përdoruesit në internet, shpesh duke funksionuar nën maskën e platformave legjitime ndërsa përfshihen në aktivitete mashtruese. Këto sajte mund të rrezikojnë sigurinë e përdoruesve duke promovuar postë të padëshiruar, ridrejtime dhe përmbajtje të tjera të dëmshme, duke rrezikuar integritetin e shfletimit në internet.

Studiuesit e sigurisë kibernetike që hetojnë platformat e dyshimta në internet zbuluan praninë e ratorsa.com, një uebsajt mashtrues që shfaq sjelljet e lidhura. Veçanërisht, ratorsa.com promovon në mënyrë aktive mesazhet e padëshiruara të shfletuesit dhe lehtëson ridrejtimet në uebsajte potencialisht të pabesueshme ose të dëmshme. Qasja e përhapur në ratorsa.com dhe platforma të ngjashme lehtësohet kryesisht nëpërmjet ridrejtimeve të iniciuara nga faqet e internetit që përdorin rrjete reklamuese mashtruese, duke nxjerrë në pah rrjetin e ndërlikuar të kërcënimeve kibernetike që synojnë përdoruesit e paditur të internetit.

Ratorsa.com përpiqet të mashtrojë vizitorët duke shfaqur mesazhe mashtruese

Uebsajtet mashtruese përshtatin sjelljen e tyre bazuar në adresën IP të vizitorit ose vendndodhjen gjeografike, duke përshtatur përmbajtjen që ata paraqesin në përputhje me rrethanat. Kjo do të thotë se përmbajtja e hasur në këto sajte mund të ndryshojë në varësi të vendit ku ndodhet vizitori.

Gjatë hulumtimeve të fundit, u zbulua se ratorsa.com përdori një proces mashtrues verifikimi CAPTCHA. Vizitorëve u kërkohen udhëzime të tilla si "Kliko Lejo nëse nuk je robot", i cili, nëse ndiqet, pa dijeninë i jep leje ratorsa.com për të dërguar njoftime të shfletuesit.

Këto njoftime përdoren më pas nga faqe interneti mashtruese për të kryer fushata reklamuese ndërhyrëse. Reklama të tilla shpesh promovojnë taktika në internet, softuer jo të besueshëm ose të rrezikshëm dhe, në disa raste, edhe malware, duke paraqitur rreziqe të konsiderueshme për përdoruesit që nuk dyshojnë.

Faqet mashtruese shfrytëzojnë njoftimet shtytëse për të ofruar përmbajtje të dyshimtë

Njoftimet shtytëse të krijuara nga faqe interneti mashtruese mund të paraqesin rreziqe të konsiderueshme për përdoruesit. Këto njoftime përdoren shpesh për të ofruar përmbajtje të pasigurt, duke përfshirë lidhjet në sajtet e phishing, faqet mashtruese ose shkarkimet e infektuara me malware. Përdoruesit mund të klikojnë pa vetëdije mbi këto njoftime, duke vënë në rrezik informacionin e tyre personal ose duke infektuar pajisjet e tyre me malware.

Për më tepër, faqet e internetit mashtruese shfrytëzojnë njoftimet shtytëse për reklama të pakërkuara, duke bombarduar përdoruesit me reklama mashtruese që mund të çojnë në faqe interneti të dëmshme ose blerje të padëshiruara. Shkeljet e privatësisë janë gjithashtu të zakonshme, pasi njoftimet shtytëse mund të mbledhin të dhëna të ndjeshme të përdoruesit pa pëlqimin, të cilat mund të përdoren për reklama të synuara ose t'u shiten palëve të treta.

Këto njoftime mund të jenë shumë shqetësuese dhe të bezdisshme, duke u shfaqur edhe kur përdoruesit nuk po shfletojnë në mënyrë aktive sitin mashtrues. Ata mund të përdorin teknika të klikimeve për të ridrejtuar përdoruesit në faqet e internetit të paqëllimshme, potencialisht të dëmshme. Për më tepër, shpërndarja e vazhdueshme e njoftimeve shtytëse mund të zbraz burimet e pajisjes, të degradojë performancën dhe të rrisë përdorimin e të dhënave.

Në përgjithësi, njoftimet shtytëse nga faqet e internetit mashtruese jo vetëm që rrezikojnë sigurinë dhe privatësinë e përdoruesit, por gjithashtu prishin përvojën e shfletimit, duke e bërë thelbësore që përdoruesit të tregojnë kujdes dhe të qëndrojnë vigjilentë në internet.

Si të njohim flamujt e kuq të përpjekjeve të kontrollit të rreme të CAPTCHA?

Njohja e përpjekjeve të rreme të kontrollit CAPTCHA është thelbësore për të shmangur bërjen viktimë e taktikave mashtruese të uebsajteve. Ja se si përdoruesit mund t'i identifikojnë ato:

  • Analiza kontekstuale : Përpjekjet e rreme të kontrollit CAPTCHA shpesh ndodhin në faqet e internetit ku nuk ka asnjë arsye logjike për një verifikim të tillë. Mund të jetë një flamur i kuq nëse hasni një kërkesë CAPTCHA në një sajt që duket i panevojshëm.
  • Përmbajtja e CAPTCHA : Testet legjitime të CAPTCHA zakonisht përfshijnë njohjen e tekstit të shtrembëruar, klikimin mbi objekte specifike në imazhe ose zgjidhjen e enigmave të thjeshta. Nëse CAPTCHA ju kërkon të kryeni veprime të pazakonta, si p.sh. klikimi "Lejo" për të verifikuar që nuk jeni robot, ka të ngjarë të jetë e rreme.
  • Gjuha dhe gramatika : Jini të vëmendshëm ndaj gjuhës dhe gramatikës së përdorur në kërkesën CAPTCHA. CAPTCHA-të legjitime zakonisht janë të shkruara mirë dhe të qarta, ndërsa ato të rreme mund të përmbajnë gabime drejtshkrimore ose gjuhë të vështirë.
  • Dizajni i paqëndrueshëm : Kërkesat e rreme CAPTCHA mund të kenë elemente të paqëndrueshme të dizajnit në krahasim me pjesën tjetër të faqes në internet. Kërkoni mospërputhje në fontet, ngjyrat ose cilësinë e përgjithshme të dizajnit.
  • Kërkesat e pakërkuara të CAPTCHA : Nëse nuk keni nisur ndonjë veprim në faqen e internetit që do të kërkonte verifikim CAPTCHA dhe papritmas hasni një të tillë, ka të ngjarë të jetë i rremë. Jini të kujdesshëm dhe shmangni ndërveprimin me të.
  • Verifikoni URL-në dhe Domenin : Kontrolloni me kujdes URL-në e sajtit dhe emrin e domenit. Kërkesat e rreme CAPTCHA mund të shfaqen në domene të ngjashme me sajtet e njohura, por me ndryshime të vogla.
  • Përdorni softuerin e sigurisë : Softueri i sigurisë ose shtesat e shfletuesit shpesh mund të zbulojnë dhe bllokojnë përpjekjet e rreme CAPTCHA. Mbani të përditësuar softuerin tuaj të sigurisë dhe përdorni shtesat e shfletuesit që ofrojnë mbrojtje shtesë kundër faqeve të internetit me qëllim të keq.

Duke qenë vigjilentë dhe duke njohur shenjat e përpjekjeve të rreme CAPTCHA, përdoruesit mund të mbrohen nga rënia në grackat e vendosura nga faqe interneti mashtruese që synojnë t'i mashtrojnë dhe shfrytëzojnë ata.

URL-të

Ratorsa.com mund të thërrasë URL-të e mëposhtme:

ratorsa.com

Në trend

Më e shikuara

Po ngarkohet...