Threat Database Fake Warning Messages Mashtrim me email "Faturë e vonuar".

Mashtrim me email "Faturë e vonuar".

Pas ekzaminimit të plotë nga ekspertët e sigurisë kompjuterike, është konstatuar se emaili "Fatura e vonuar" nuk është gjë tjetër veçse një formë e maskuar me zgjuarsi e spam-it. Ky komunikim i kërkon marrësit të shlyejë një faturë të supozuar të vonuar, duke u maskuar si një ndërveprim legjitim biznesi. Megjithatë, një shqyrtim më i afërt zbulon qëllimin e tij të vërtetë keqdashës.

Pretendimet e rreme dhe taktikat e phishing

Email-i pohon ekzistencën e një faturë të papaguar dhe thekson rëndësinë e mbajtjes së një marrëdhënieje pozitive profesionale duke bërë pagesën në kohë. Ai inkurajon marrësin që t'i referohet një bashkëngjitjeje për informacion të detajuar. Megjithatë, kjo bashkëngjitje, e quajtur "Faturë e vonuar.shtml", është, në realitet, një skedar phishing. Qëllimi i tij i vetëm është të mashtrojë marrësin për të zbuluar kredencialet e hyrjes në llogarinë e tyre të postës elektronike.

Rreziqet e skedarëve të phishing

Pasi viktima bie pre e këtij mashtrimi, skedari i phishing shërben si një portë për kriminelët kibernetikë për të fituar akses të paautorizuar në dokumentet PDF në internet. Kjo hap derën për një sërë aktivitetesh të liga.

Informacioni i vjedhur mund të shfrytëzohet në mënyra të ndryshme keqdashëse. Llogaritë e mediave sociale, emailet dhe platformat e mesazheve mund të rrezikohen, duke çuar në kërkesa për hua, donacione ose promovim të mashtrimeve. Për më tepër, vjedhja e llogarive të lidhura me financat mund të rezultojë në transaksione mashtruese dhe blerje online.

Implikimet e besimit të Email-it të “Faturës së vonuar”.

Ata që besojnë në këtë email janë në rrezik të përjetojnë shkelje të rënda të privatësisë, humbje të konsiderueshme financiare dhe madje edhe vjedhje identiteti. Është e domosdoshme të veprohet me shpejtësi nëse dikush ka zbuluar tashmë kredencialet e tij të hyrjes.

“Fatura e vonuar” është vetëm një shembull i një dukurie më të gjerë. Le të thellohemi në peizazhin më të gjerë të fushatave të phishing spam dhe taktikat e tyre të ndryshme.

Emaili "Fatura e vonuar" lexohet si më poshtë:

Tema: Urgjente: Zgjidhja e faturës për të parandaluar veprimin ligjor

Përshëndetje -,

Besoj se ky email ju gjen mirë. Ne e vlerësojmë partneritetin tuaj dhe dëshirojmë të sjellim në vëmendjen tuaj një çështje të pazgjidhur në lidhje me një faturë të vonuar, me datë 1 shtator 2023.

Nga sot fatura ka mbetur e papaguar dhe tashmë është e vonuar. Ne kërkojmë vëmendjen tuaj të menjëhershme për këtë çështje për t'u siguruar që llogaria juaj të mbetet në gjendje të mirë.

Bashkëngjitur me këtë email është një kopje e faturës për referencën tuaj. Ju lutemi rishikoni dokumentin e bashkangjitur dhe përpunoni pagesën sa më shpejt të jetë e mundur.

Për lehtësinë tuaj, mënyrat tona të preferuara të pagesës dhe detajet bankare janë të përfshira në faturë. Nëse e keni filluar tashmë pagesën, shpërfilleni këtë kujtesë.

Ne e vlerësojmë biznesin tuaj dhe dëshirojmë të ruajmë marrëdhëniet tona pozitive të punës. Vëmendja juaj e menjëhershme për këtë çështje vlerësohet shumë.

Sinqerisht,
Margit Backmann
Comercial-CMB Srl
Via Medini, 14
44122 Ferrara (FE)
Tel/Fax: 0532.64482
Celular 333.1352073

Taktika të ndryshme dhe objektiva të fushatave të padëshiruara

Emailet e phishing mund të marrin maskime të ndryshme, shpesh duke imituar entitete legjitime. Ato shërbejnë si mjete për shpërndarjen e malware, duke përfshirë trojans, ransomware dhe cryptominers. Vigjilenca është parësore kur kemi të bëjmë me emailet hyrëse, DM, PM, SMS dhe mesazhe të tjera.

Malware shpërndahet përmes fushatave të padëshiruara nëpërmjet skedarëve infektues, të cilët mund të jenë të bashkangjitur ose të lidhura brenda emaileve ose mesazheve. Këta skedarë mund të marrin formate të ndryshme, të tilla si dokumente, arkiva, ekzekutues, JavaScript dhe më shumë.

Parandalimi i instalimit të malware

Për t'u mbrojtur nga malware, tregohuni të kujdesshëm me mesazhet në hyrje dhe shmangni hapjen e bashkëngjitjeve ose lidhjeve të dyshimta. Përdorni versionet e Microsoft Office pas 2010, të cilat kanë një modalitet "Pamje e mbrojtur" për të parandaluar ekzekutimin automatik të komandave makro.

Tregoni vigjilencë gjatë shfletimit, pasi përmbajtja mashtruese në internet mund të duket në mënyrë mashtruese e vërtetë. Shkarkoni vetëm nga burime zyrtare, të verifikuara dhe shmangni përdorimin e mjeteve të paligjshme të aktivizimit ose përditësuesve të palëve të treta.

Mbajtja e softuerit të përditësuar dhe të besueshëm kundër malware është parësore. Duhet të përdoret për skanime të rregullta të sistemit për të identifikuar dhe hequr kërcënimet e zbuluara, duke siguruar një përvojë të sigurt në internet.

Në trend

Më e shikuara

Po ngarkohet...