Threat Database Potentially Unwanted Programs Zgjatja e shfletuesit Lucky Baro

Zgjatja e shfletuesit Lucky Baro

Gjatë ekzaminimit të faqeve të dyshimta të internetit, studiuesit gjetën një shtesë të shfletuesit të titulluar 'Lucky baro'. Pas hetimeve të mëtejshme, u zbulua se kjo shtesë angazhohet në një mënyrë të veçantë funksionimi: modifikon cilësimet e shfletuesve të internetit për të lehtësuar promovimin e motorit të paligjshëm të kërkimit të njohur si barosearch.com. Kjo sjellje specifike e kategorizon shtesën Lucky baro si një aplikacion rrëmbyes të shfletuesit.

Rrëmbyesi i shfletuesit Lucky Baro kryen veprime të paautorizuara pasi të instalohet

Lucky baro ricakton faqen kryesore të shfletuesit, motorin e parazgjedhur të kërkimit dhe faqet e skedave të reja në faqen e internetit barosearch.com. Si rezultat, skedat e reja të shfletuesit që aksesohen dhe pyetjet e kërkimit të futura në shiritin e URL-së çojnë në ridrejtime në këtë sajt.

Meqenëse motorët e rreme të kërkimit zakonisht nuk mund të gjenerojnë rezultate kërkimi, ata i ridrejtojnë përdoruesit në faqet e internetit të kërkimit legjitim në internet. Barosearch.com është vërejtur se çon në motorin e kërkimit Bing. Është e rëndësishme të theksohet se kjo faqe ueb mund të ridrejtojë potencialisht në destinacione të tjera, pasi faktorë të tillë si vendndodhja e përdoruesit mund të ndikojnë në këto ridrejtime.

Shumica e rrëmbyesve të shfletuesve përdorin teknika për të siguruar qëndrueshmërinë e tyre, e cila përfshin kufizimin e aksesit në cilësimet që lidhen me heqjen dhe zhbërjen e ndryshimeve të bëra nga përdoruesit. Kjo i pengon përdoruesit të rivendosin lehtësisht shfletuesit e tyre. Kjo karakteristikë është gjithashtu e zbatueshme për Lucky baro.

Për më tepër, ka të ngjarë që kjo shtesë mashtruese e shfletuesit po mbledh informacione rreth aktiviteteve të shfletimit të përdoruesve. Softueri i rrëmbimit të shfletuesit zakonisht synon një sërë të dhënash, duke përfshirë URL-të e vizituara, faqet e uebit të shikuara, pyetjet e kërkimit të shtypura, skedarët e internetit, emrat e përdoruesve/fjalëkalimet, informacione të identifikueshme personale, detaje financiare dhe më shumë. Informacioni i mbledhur më pas mund t'i shitet palëve të treta ose të shfrytëzohet për fitim në mënyra të tjera.

Rrëmbyesit e shfletuesve dhe PUP-të (Programet potencialisht të padëshiruara) mbështeten shumë në praktikat e diskutueshme të shpërndarjes

Rrëmbyesit e shfletuesve dhe PUP-të mbështeten shumë në praktikat e diskutueshme të shpërndarjes për të depërtuar në sistemet e përdoruesve, shpesh duke shfrytëzuar individë që nuk dyshojnë dhe mungesën e ndërgjegjësimit të tyre. Këto taktika kanë për qëllim të mashtrojnë përdoruesit që të instalojnë pa e ditur këtë softuer të padëshiruar dhe potencialisht të dëmshëm.

Rrëmbyesit e shfletuesve, për shembull, përdorin teknika të ndryshme, të tilla si paketimi, ku ato paketohen me softuer në dukje të ligjshëm gjatë instalimit. Përdoruesit shpesh anashkalojnë shtypjen e imët dhe klikojnë me nxitim përmes kërkesave të instalimit, duke i dhënë pa dashje lejen rrëmbyesit të modifikojë cilësimet e shfletuesit dhe t'i ridrejtojë ato në faqet e internetit të padëshiruara.

PUP-të ndjekin një model të ngjashëm duke hipur së bashku me shkarkimet në dukje të padëmshme të softuerit. Këto programe mund të mos zbulohen qartë gjatë procesit të instalimit, duke i bërë përdoruesit t'i instalojnë ato pa dashje. Shpesh, përdoruesit joshen nga ofertat për softuer falas ose shërbime, duke dështuar të kuptojnë se këto PUP vijnë me veçori të padëshiruara si adware, shiritat e veglave ose shtesat e shfletuesit.

Si rrëmbyesit e shfletuesit, ashtu edhe PUP-të shfrytëzojnë taktika të inxhinierisë sociale, të tilla si dërgimi i emaileve joshëse ose reklama pop-up që inkurajojnë përdoruesit të klikojnë në lidhjet që çojnë në shkarkimin e tyre. Ata gjithashtu mund të imitojnë faqe interneti ose shërbime të njohura, duke e bërë të vështirë për përdoruesit të dallojnë qëllimin e tyre të dëmshëm.

Për më tepër, këto programe të padëshiruara shpesh përdorin ndërfaqe mashtruese që e bëjnë të vështirë refuzimin e instalimit ose përjashtimin nga disa veçori. Ata mund të përdorin formulime konfuze ose kuti kontrolli të fshehura, duke manipuluar përdoruesit që të pranojnë kushtet me të cilat nuk kanë ndërmend të pranojnë leje për faqet e internetit të cilave ju besoni dhe me të vërtetë dëshironi të merrni njoftime.

Përdorni shfletimin inkognito/privat. Mbani mend, hapat mund të ndryshojnë pak në bazë të shfletuesit dhe sistemit operativ që po përdorni. Për më tepër, është një praktikë e dobishme të rishikoni dhe menaxhoni rregullisht cilësimet e shfletuesit tuaj për privatësinë dhe sigurinë.

 

Në trend

Më e shikuara

Po ngarkohet...