Aftësitë e Rritjes

Programet potencialisht të padëshiruara (PUP) janë aplikacione që, megjithëse nuk janë të pasigurta, mund të degradojnë performancën e kompjuterit tuaj, të komprometojnë privatësinë dhe të shkaktojnë telashe të tjera të ndryshme. Këto aplikacione shpesh vijnë të bashkuara me softuer legjitim dhe instalohen pa vetëdijen ose pëlqimin e plotë të përdoruesit, duke çuar në sjellje të papritura dhe të padëshiruara.

Studiuesit e sigurisë kibernetike identifikuan kohët e fundit një aplikacion të dyshimtë të quajtur EnhancementSkills ndërsa hetonin softuerin ndërhyrës dhe të dyshimtë. Pas ekzaminimit të plotë, ekspertët arritën në përfundimin se EnhancementSkills funksionon si adware që synon në mënyrë specifike pajisjet Mac. Ky aplikacion është krijuar për të kryer fushata reklamuese agresive, duke bombarduar përdoruesit me reklama të padëshiruara. Për më tepër, është përcaktuar se EnhancementSkills është e lidhur me familjen famëkeqe të malware AdLoad , duke rritur më tej rrezikun e mundshëm për sistemet e prekura.

Aftësitë e Përmirësimit mund t'i ekspozojnë përdoruesit ndaj rreziqeve të rritura të privatësisë

Adware funksionon me qëllimin kryesor të gjenerimit të të ardhurave përmes reklamave. Në mënyrë tipike, ai e realizon këtë duke shfaqur përmbajtje grafike të palëve të treta, të tilla si reklamat, nëpër ndërfaqe të ndryshme. Megjithatë, reklamat e ofruara nga adware mund të miratojnë taktika në internet, softuer jo të besueshëm dhe madje edhe malware. Klikimi mbi këto reklama mund të çojë në shkarkime ose instalime të fshehta të softuerëve potencialisht të dëmshëm.

Ndërsa disa reklama mund të duken të vërteta, ato shpesh promovohen nga mashtruesit që shfrytëzojnë programet e filialeve për të fituar komisione të paligjshme. Për më tepër, softueri i mbështetur nga reklamat shpesh mbledh të dhëna të ndjeshme të përdoruesit, një funksion që mund të zotërojë gjithashtu EnhancementSkills. Këto të dhëna të mbledhura mund të përfshijnë URL-të e vizituara, faqet e shikuara, pyetjet e kërkimit, skedarët e internetit, kredencialet e hyrjes, informacionin personal, numrat e kartës së kreditit dhe më shumë. Këto të dhëna mund t'i shiten palëve të treta ose të keqpërdoren për përfitime.

PUP-të shpesh shfrytëzojnë taktika të dyshimta për t'u instaluar në pajisjet e përdoruesve

PUP-të shpesh përdorin taktika të dyshimta për të depërtuar në pajisjet e përdoruesve, duke shfrytëzuar dobësitë dhe sjelljet e përdoruesve për t'u instaluar. Ja se si e bëjnë zakonisht:

 • Softuer i bashkuar : PUP-të shpesh bashkohen me shkarkime legjitime të softuerit. Përdoruesit mund të instalojnë pa vetëdije PUP-të së bashku me softuerin e dëshiruar nëse nuk i shqyrtojnë me kujdes opsionet e instalimit ose kushtet e marrëveshjeve të shërbimit.
 • Reklamat mashtruese dhe dritaret kërcyese : PUP-të përdorin reklama mashtruese dhe dritare kërcyese që përpiqen të mashtrojnë përdoruesit që të klikojnë mbi to. Këto reklama mund të pretendojnë se ofrojnë shërbime të dobishme ose përditësime të softuerit, por në vend të kësaj çojnë në instalime PUP.
 • Sinjalizimet e rreme të sistemit : PUP-të shpesh imitojnë alarmet e sistemit ose paralajmërimet e sigurisë, duke i alarmuar përdoruesit të besojnë se pajisja e tyre është në rrezik. Më pas, përdoruesve mund t'u kërkohet të shkarkojnë një mjet të rremë sigurie ose përditësim softueri, i cili në fakt është PUP.
 • Freeware ose Shareware : PUP-të mund të maskohen si versione falas ose provë të softuerit të njohur. Përdoruesit mund t'i shkarkojnë padashur këto programe, duke menduar se po marrin një aplikacion të dobishëm falas.
 • Taktikat e inxhinierisë sociale : PUP-të shpesh përdorin teknika të inxhinierisë sociale, të tilla si mesazhe të rreme të mediave sociale ose email, për të joshur përdoruesit të shkarkojnë softuer me qëllim të keq ose të klikojnë në lidhje të dëmshme.
 • Duke përdorur këto taktika, PUP-të shfrytëzojnë besimin e përdoruesve, mungesën e ndërgjegjësimit dhe dobësitë e softuerit për të fituar akses në pajisje dhe për të kryer aktivitetet e tyre të padëshiruara.

  Në trend

  Më e shikuara

  Po ngarkohet...