Threat Database Rogue Websites Smartshopsearch.com

Smartshopsearch.com

Karta e rezultateve të kërcënimit

Renditja: 19,097
Niveli i Kërcënimit: 50 % (E mesme)
Kompjuterët e infektuar: 1
Parë për herë të parë: July 24, 2023
Parë për herë të fundit: July 30, 2023
OS/OS të prekura: Windows

Smartshopsearch.com është identifikuar si një motor kërkimi i paligjshëm. Faqet e internetit të dyshimta të kësaj natyre zakonisht promovohen nga rrëmbyesit e shfletuesit dhe PUP-të e tjerë ndërhyrës (Programe Potencialisht të Padëshiruara). Këto programe softuerike jo të besueshme synojnë shfletuesit e përdoruesve dhe bëjnë modifikime të paautorizuara në cilësimet e shfletuesit. Si rezultat, përdoruesit ridrejtohen me forcë në faqet e internetit që rrëmbyesit miratojnë, shpesh duke çuar në destinacione të dyshimta ose me qëllim të keq.

Rrëmbyesit e shfletuesve dhe motorët e dyshimtë të kërkimit si Smartshopsearch.com mund të shkaktojnë probleme serioze të privatësisë

Rrëmbyesit e shfletuesit manipulojnë disa nga cilësimet e paracaktuara të shfletuesit, të tilla si motorët e kërkimit, faqja kryesore dhe skeda e re, për t'i ridrejtuar përdoruesit në adresa specifike të promovuara të faqeve të internetit. Kur instalohet një rrëmbyes i shfletuesit, si ai që promovon smartshopsearch.com, çdo përpjekje për të hapur skeda ose dritare të reja të shfletuesit ose për të kryer pyetje kërkimi përmes shiritit të URL-së do të çonte në ridrejtime automatike në sitin e përmendur.

Në rastin e motorëve të kërkimit të rremë, atyre zakonisht u mungon aftësia për të ofruar rezultate të vërteta kërkimi. Si një zgjidhje, ata shpesh i ridrejtojnë përdoruesit në motorët e ligjshëm të kërkimit në internet si Google, Bing ose Yahoo. Sidoqoftë, smartshopsearch.com devijon nga kjo normë pasi përpiqet të gjenerojë rezultate kërkimi. Fatkeqësisht, rezultatet që ai paraqet janë të pasakta, të mbushura me përmbajtje të parëndësishme, lidhje të sponsorizuara dhe përmbajtje potencialisht të pabesueshme apo edhe të pasigurta. Për më tepër, smartshopsearch.com dihet se angazhohet në promovimin e postës së padëshiruar të njoftimeve të shfletuesit, duke shkaktuar shfaqjen e njoftimeve ndërhyrëse dhe të padëshiruara në shfletuesit e përdoruesve.

Një nga aspektet shqetësuese të rrëmbyesve të shfletuesit është përdorimi i tyre i teknikave të sigurimit të qëndrueshmërisë. Këto teknika synojnë të parandalojnë përdoruesit që të rivendosin lehtësisht shfletuesit e tyre në cilësimet e tyre të paracaktuara. Për shembull, softueri mund të bllokojë aksesin në cilësimet e lidhura me heqjen ose të zhbëjë çdo ndryshim të bërë nga përdoruesi për t'u rikthyer në konfigurimin origjinal të shfletuesit.

Një çështje tjetër serioze e lidhur me softuerin e rrëmbimit të shfletuesit dhe motorët e paligjshëm të kërkimit është mbledhja e të dhënave të ndjeshme të përdoruesit. Ata mund të mbledhin një gamë të gjerë informacioni, duke përfshirë pyetjet e kërkimit të përdoruesve, URL-të e vizituara, faqet e uebit të shikuara, adresat IP, skedarët e internetit, emrat e përdoruesve, fjalëkalimet, detajet e identifikueshme personale, të dhënat financiare dhe më shumë. Ky informacion i mbledhur mund të fitohet para përmes shitjes së tij te subjektet e palëve të treta, duke përkeqësuar më tej rreziqet e privatësisë dhe sigurisë për përdoruesit e prekur.

PUP-të dhe rrëmbyesit e shfletuesve rrallë instalohen me vetëdije

PUP-të dhe rrëmbyesit e shfletuesve shpesh përdorin taktika të dyshimta të shpërndarjes për të depërtuar në sistemet e përdoruesve pa dijeninë ose pëlqimin e tyre. Këto taktika synojnë të mashtrojnë përdoruesit dhe të shfrytëzojnë dobësitë në softuer dhe praktikat e shfletimit. Këtu janë disa nga taktikat e dyshimta të shpërndarjes të përdorura nga PUP-të dhe rrëmbyesit e shfletuesit:

  • Kompletimi i softuerit : PUP-të dhe rrëmbyesit e shfletuesit shpesh bashkohen me shkarkime legjitime të softuerit ose aplikacione pa pagesë/shareware. Kur përdoruesit instalojnë softuerin e dëshiruar, PUP ose rrëmbyesi i shfletuesit instalohet së bashku me të, shpesh i fshehur brenda procesit të instalimit. Përdoruesit pa e ditur mund të pranojnë të instalojnë softuerin shtesë pa e kuptuar.
  • Butonat mashtrues të shkarkimit : Disa faqe interneti përdorin butona mashtrues shkarkimi ose reklama që imitojnë pamjen e lidhjeve të ligjshme të shkarkimit. Kur përdoruesit klikojnë mbi këta butona mashtrues, ata shkarkojnë pa vetëdije PUP ose rrëmbyes të shfletuesit në vend të përmbajtjes së synuar.
  • Reklamim i keq : PUP-të dhe rrëmbyesit e shfletuesit mund të shpërndahen përmes reklamave të pasigurta (keqvertifikime). Këto reklama mund të shfaqen në faqet e internetit legjitime dhe t'i çojnë përdoruesit në faqet e destinuara me qëllim të keq që i shtyjnë ata të shkarkojnë softuerin e padëshiruar.
  • Përditësime të rreme të softuerit : PUP-të dhe rrëmbyesit e shfletuesit mund të maskohen si përditësime të rreme të softuerit ose arna sigurie. Përdoruesit që klikojnë në këto përditësime të rreme, shkarkojnë dhe instalojnë pa dashje programet e padëshiruara.
  • Instalimet e shtesave të shfletuesit : Disa PUP shpërndahen si shtesa ose shtesa të shfletuesit. Ato mund të promovohen si mjete të dobishme, por pasi të instalohen, ata fillojnë të shfaqin sjellje ndërhyrëse dhe të rrëmbejnë cilësimet e shfletuesit.
  • Shkarkime nga Drive-by : PUP-të dhe rrëmbyesit e shfletuesit mund të shpërndahen përmes shkarkimeve nga drive-by, ku përdoruesit vizitojnë faqet e internetit të komprometuara ose të pasigurta që nisin automatikisht shkarkimet pa ndërveprim të përdoruesit.
  • Email-et e phishing dhe inxhinieria sociale : PUP-të dhe rrëmbyesit e shfletuesit mund të shpërndahen përmes emaileve phishing që mashtrojnë përdoruesit të klikojnë lidhje të pasigurta ose të shkarkojnë bashkëngjitje të infektuara. Teknikat e inxhinierisë sociale përdoren për të manipuluar përdoruesit për të ndërmarrë veprime që çojnë në instalimet PUP.
  • Softuer pirate dhe çarje : Shkarkimi i softuerit të piratuar ose përdorimi i versioneve të dëmtuara të softuerit legjitim i ekspozon përdoruesit ndaj rrezikut të infeksioneve nga PUP dhe rrëmbyesit e shfletuesit.

Për t'u mbrojtur kundër PUP-ve dhe rrëmbyesve të shfletuesit, përdoruesit duhet të jenë të kujdesshëm kur shkarkojnë softuer nga burime të panjohura, të shmangin klikimin në lidhje ose reklama të dyshimta, të mbajnë softuerin dhe shfletuesin e tyre të përditësuar, të përdorin softuer antivirus dhe anti-malware me reputacion dhe të rishikojnë rregullisht shtesat dhe shtesat e instaluara të shfletuesit. Për më tepër, praktikimi i zakoneve të shfletimit të sigurt dhe të qenit vigjilent ndaj taktikave të inxhinierisë sociale mund t'i ndihmojë përdoruesit të shmangin bërjen viktimë e këtyre taktikave të dyshimta të shpërndarjes.

URL-të

Smartshopsearch.com mund të thërrasë URL-të e mëposhtme:

smartshopsearch.com

Në trend

Më e shikuara

Po ngarkohet...