Threat Database Spam Scam POP-UP "Harddisku juaj është pothuajse i plotë".

Scam POP-UP "Harddisku juaj është pothuajse i plotë".

Drita kërcyese 'Harddisku juaj është pothuajse plot' është një mashtrim mashtrues që përdor mesazhe gabimi të rreme për të mashtruar përdoruesit që të ndërmarrin veprime që mund të rrezikojnë sigurinë e kompjuterit të tyre. Taktika funksionon duke paraqitur një dritare pop-up që pretendon në mënyrë të rreme se hard disqet e përdoruesve janë pothuajse plot, duke i shtyrë ata të mbyllin aplikacionet. Synimi pas këtij paralajmërimi të rremë është të krijojë një ndjenjë urgjence dhe frike, duke i detyruar përdoruesit të shkarkojnë një menaxher përditësimi ose softuer të ngjashëm. Duhet të theksohet se këto mesazhe mashtruese pop-up synojnë veçanërisht përdoruesit e Mac.

Mos i besoni pretendimeve të pop-up-eve me hije si mashtrimi 'Harddisku juaj është pothuajse i plotë'

Në realitet, pop-up-i dhe pretendimet e tij shoqëruese janë pjesë e një skeme të përpunuar të krijuar për të mashtruar përdoruesit për të instaluar adware dhe rrëmbyes të shfletuesit në kompjuterët e tyre. Këto programe të padëshiruara mund të çojnë në reklama ndërhyrëse, modifikime të paautorizuara të shfletuesit dhe shkelje të mundshme të privatësisë.

Mesazhi i saktë i shfaqur nga këto njoftime të dyshimta mund të jetë i ngjashëm me:

Hard disku juaj është pothuajse i mbushur

Ju lutemi bëni më shumë hapësirë të disponueshme në hard diskun tuaj duke fshirë skedarët e panevojshëm

Lejo min. 1 GB/OK'

Është thelbësore të pranohet se e gjithë përmbajtja e këtij mesazhi të rremë gabimi është e fabrikuar dhe nuk shërben për asnjë qëllim legjitim. Objektivi i tij i vetëm është të shfrytëzojë shqetësimet e përdoruesve në lidhje me hapësirën e ruajtjes së kompjuterit të tyre dhe t'i manipulojë ata për të shkarkuar dhe instaluar programe potencialisht të dëmshme.

Për t'u mbrojtur nga taktika të tilla, është thelbësore të qëndroni vigjilentë gjatë shfletimit në internet, të shmangni ndërveprimin me dritare të dyshimta që shfaqen dhe të përmbaheni nga shkarkimi i çdo softueri ose përditësimi nga burime të pabesueshme. Të qenit i vetëdijshëm për taktikat e zakonshme të mashtrimit dhe mbajtja e softuerit të përditësuar të sigurisë mund të rrisë më tej mbrojtjen kundër këtyre skemave mashtruese.

PUP-të (Programet potencialisht të padëshiruara) janë shpesh përgjegjës për përhapjen e taktikave në internet

Shpërndarja e PUP-ve shpesh përfshin përdorimin e taktikave të dyshimta për të mashtruar dhe manipuluar përdoruesit për të instaluar softuer të padëshiruar. Këto taktika synojnë të shfrytëzojnë dobësitë dhe mungesën e ndërgjegjësimit midis përdoruesve, duke çuar në fund të fundit në instalimin e paqëllimshëm të programeve të padëshiruara.

Një taktikë e zakonshme është bashkimi, ku PUP-të bashkohen së bashku me shkarkime legjitime të softuerit. Përdoruesit mund të pajtohen pa e ditur të instalojnë softuerin shtesë pa e kuptuar praninë e tij ose ndikimin e tij të mundshëm në sistemet e tyre. Këto PUP të bashkuara shpesh kanë opsionet e tyre të instalimit të parazgjedhura, duke i mashtruar përdoruesit të pranojnë instalimin e tyre së bashku me softuerin e dëshiruar.

Një strategji tjetër përfshin reklamat mashtruese dhe butonat e rremë të shkarkimit që mund të gjenden në uebsajte të ndryshme. Këto reklama mashtruese imitojnë butonat e ligjshëm të shkarkimit ose pretendojnë se ofrojnë përditësime softuerike ose përmirësime sigurie. Përdoruesit që gabimisht klikojnë në këto reklama ose butona mund të përfundojnë duke shkarkuar dhe instaluar PUP në vend të përmbajtjes së synuar.

Për më tepër, PUP-të mund të shpërndahen përmes teknikave mashtruese të marketingut, të tilla si mesazhe agresive pop-up, alarme të rreme të sistemit ose fushata mashtruese me email. Këto taktika synojnë të krijojnë një ndjenjë urgjence ose frike, duke u bërë presion përdoruesve që të ndërmarrin veprime të menjëhershme dhe të instalojnë softuerin e ofruar, i cili shpesh rezulton të jetë një PUP.

Për më tepër, disa PUP mbështeten në teknikat e inxhinierisë sociale për të mashtruar përdoruesit në dhënien e lejeve ose sigurimin e informacionit personal. Për shembull, ata mund të maskohen si softuer legjitim të sigurisë, duke i bindur përdoruesit të ofrojnë detaje të ndjeshme ose të japin akses të lartë në sistemet e tyre. Kjo lejon që PUP-të të operojnë me privilegje të shtuara dhe të kryejnë potencialisht aktivitete me qëllim të keq.

Shpërndarja e PUP-ve shpesh ushqehet nga motive fitimi, me zhvilluesit dhe shpërndarësit që kërkojnë të ardhura përmes mjeteve të ndryshme, duke përfshirë shfaqjen e reklamave, mbledhjen e të dhënave apo edhe shitjen e informacionit të përdoruesit. Këto praktika joetike i japin përparësi përfitimit financiar mbi përvojën dhe sigurinë e përdoruesit.

Për t'u mbrojtur nga këto taktika të dyshimta, përdoruesit duhet të tregojnë kujdes kur shkarkojnë softuer, veçanërisht nga burime të panjohura. Përdoruesit e PC-ve duhet të shikojnë mirë termat dhe kushtet gjatë instalimit, të zgjedhin opsionet e instalimit me porosi për të pasur kontroll më të mirë mbi atë që po instalohet dhe të qëndrojnë vigjilentë gjatë shfletimit në internet për të shmangur klikimin në reklama ose butona mashtruese. Për më tepër, mbajtja e softuerit të sigurisë të përditësuar dhe kryerja e skanimeve të rregullta të sistemit mund të ndihmojë në zbulimin dhe heqjen e PUP-ve që mund të kenë depërtuar tashmë në sistem.

Në trend

Më e shikuara

Po ngarkohet...