Threat Database Mac Malware PositivePlatform

PositivePlatform

Ekspertët e sigurisë kibernetike kanë zbuluar një aplikacion të quajtur PositivePlatform gjatë përpjekjeve të tyre hetimore. Pas një analize të plotë, është përcaktuar se PositivePlatform është kategorizuar si softuer i mbështetur nga reklamat, i njohur zakonisht si adware. Në thelb, ky aplikacion është krijuar me qëllimin kryesor për të drejtuar fushata reklamuese ndërhyrëse dhe shpesh të padëshiruara.

Ajo që e veçon PositivePlatform nga adware-t e rregullt është lidhja e saj me familjen e malware AdLoad . AdLoad është një grup i njohur softuerësh të pasigurt që specializohet në vendosjen e formave të ndryshme të adware dhe programeve potencialisht të padëshiruara (PUP) në pajisjet e përdoruesve. Kjo lidhje ngre shqetësime në lidhje me natyrën dhe rreziqet e mundshme që lidhen me PositivePlatform.

Vlen të përmendet se objektivat kryesore të PositivePlatform duket se janë përdoruesit e Mac. Sistemet Mac janë bërë gjithnjë e më popullore, duke i bërë ato një objektiv tërheqës për kriminelët kibernetikë dhe zhvilluesit e malware. Ky fokus te përdoruesit e Mac nënvizon rëndësinë e vigjilencës dhe praktikave të fuqishme të sigurisë kibernetike për individët dhe organizatat që përdorin pajisjet Mac.

Prania e platformës pozitive mund të çojë në çështje serioze të privatësisë

Adware është një lloj softueri që lehtëson shfaqjen e përmbajtjes grafike të palëve të treta në faqet e internetit dhe ndërfaqet e ndryshme të përdoruesit. Kjo përmbajtje shpesh përfshin elemente si reklama pop-up, banderola, mbivendosje, sondazhe dhe më shumë. Adware është krijuar për të gjeneruar të ardhura duke promovuar reklama për përdoruesit.

Megjithatë, reklamat e shfaqura nga adware nuk janë gjithmonë të mira. Në shumë raste, ata miratojnë taktika në internet, softuer jo të besueshëm ose të rrezikshëm dhe madje edhe malware të mundshëm. Disa nga këto reklama ndërhyrëse mund të kryejnë veprime të dëmshme kur klikohen, të tilla si ekzekutimi i skripteve për të nisur shkarkimet ose instalimet pa pëlqimin e përdoruesit. Kjo mund të shkaktojë instalimin e paqëllimshëm të softuerit të padëshiruar dhe të dëmshëm në pajisjen e një përdoruesi.

Edhe produktet ose shërbimet në dukje të ligjshme të reklamuara përmes adware shpesh promovohen nga mashtruesit që shfrytëzojnë programet e filialeve për të fituar komisione në mënyrë mashtruese. Kjo do të thotë që përdoruesit duhet të tregojnë kujdes dhe skepticizëm kur ndeshen me reklama, edhe nëse ato duket se promovojnë oferta të vërteta.

Për më tepër, aplikacionet adware zakonisht mbledhin informacion privat dhe kjo sjellje mund të zbatohet gjithashtu për PositivePlatform. Të dhënat me interes që adware mund të mbledhin përfshijnë një gamë të gjerë informacionesh të ndjeshme, të tilla si historitë e shfletimit dhe motorëve të kërkimit, skedarët e internetit, kredencialet e hyrjes, detaje të identifikueshme personalisht dhe madje edhe numrat e kartave të kreditit. Ky informacion i mbledhur mund të shfrytëzohet në mënyra të ndryshme, duke përfshirë shitjen te palët e treta ose përdorimin për përfitime nëpërmjet mjeteve të paligjshme.

PUP (Programe potencialisht të padëshiruara) dhe adware shpesh përdorin teknika të dyshimta të shpërndarjes

PUP dhe adware janë të njohur për përdorimin e teknikave të diskutueshme të shpërndarjes. Këto taktika shpesh janë krijuar për të depërtuar në mënyrë të fshehtë në sistemet e përdoruesve pa mirëkuptimin ose pëlqimin e tyre të plotë. Disa metoda të zakonshme të shpërndarjes së dyshimtë të përdorura nga PUP dhe adware përfshijnë:

Kompletimi i softuerit : PUP-të dhe programet reklamuese shpesh bashkohen me shkarkime legjitime të softuerit. Përdoruesit mund t'i instalojnë padashur këto programe të padëshiruara së bashku me softuerin që synonin të shkarkonin dhe instalonin. Kjo taktikë paketimi shpesh mbështetet tek përdoruesit që nuk i kushtojnë vëmendje gjatë procesit të instalimit.

Reklamat mashtruese dhe pop-ups : PUP-të dhe programet reklamuese shpërndahen ndonjëherë përmes reklamave mashtruese në internet dhe dritareve që shfaqen. Këto reklama mund të maskohen si oferta legjitime ose njoftime të sistemit, duke i mashtruar përdoruesit që të klikojnë mbi to dhe të iniciojnë shkarkime të padëshiruara.

Uebsajte të pasigurta : Përdoruesit mund të hasin PUP dhe adware kur vizitojnë faqet e internetit që përmbajnë përmbajtje të keqe ose mashtruese. Këto faqe interneti mund të përdorin teknikat e shkarkimit me makinë për të instaluar automatikisht softuer të padëshiruar në pajisjet e përdoruesve pa dijeninë e tyre.

Përditësimet e rreme të softuerit : PUP-të dhe programet reklamuese mund të pretendojnë të jenë përditësime të softuerit ose arnime sigurie. Përdoruesve u kërkohet të shkarkojnë dhe instalojnë këto përditësime të rreme, të cilat, në realitet, janë programe të pasigurta.

Inxhinieria Sociale : Disa teknika të shpërndarjes përfshijnë taktika të inxhinierisë sociale, të tilla si sondazhe të rreme, konkurse ose dhënie çmimesh. Përdoruesit joshen të marrin pjesë në këto aktivitete, duke çuar në instalimin e paqëllimtë të PUP-ve dhe adware-ve.

Bashkëngjitjet dhe lidhjet e postës elektronike : PUP-të dhe adware shpesh shpërndahen nëpërmjet bashkëngjitjeve të postës elektronike ose lidhjeve në emailet e phishing. Përdoruesit që nuk dyshojnë që hapin këto bashkëngjitje ose klikojnë në lidhje mund të instalojnë pa dashje softuer të padëshiruar.

Rrjetet e ndarjes së skedarëve : Përdoruesit që shkarkojnë skedarë nga rrjetet e ndarjes së skedarëve Peer-to-Peer (P2P) mund të shkarkojnë pa vetëdije PUP dhe programe reklamash të bashkuara me skedarët që kërkojnë.

Për t'u mbrojtur kundër PUP-ve dhe programeve reklamuese, është e nevojshme të tregoni kujdes kur trajtoni shkarkimin ose instalimin e softuerit, veçanërisht nga burime të paverifikuara. Leximi me kujdes i kërkesave të instalimit, mbajtja e softuerit të përditësuar dhe përdorimi i mjeteve me reputacion anti-malware gjithashtu mund të ndihmojë në zbutjen e rreziqeve që lidhen me këto teknika të dyshimta të shpërndarjes.

 

Në trend

Më e shikuara

Po ngarkohet...