Threat Database Potentially Unwanted Programs Mashtrim "Cleaner Update".

Mashtrim "Cleaner Update".

Cleaner Update është një aplikacion Android që po klasifikohet si PUP (Programi Potencialisht i Padëshiruar). Aplikacionet e këtij lloji shpesh shërbejnë si platforma reklamimi në internet, duke shfaqur reklama pop-up dhe reklama që bllokojnë ekranin në telefonat inteligjentë ose tabletët e përdoruesve. Për më tepër, PUP-të mund të jenë gjithashtu në gjendje të modifikojnë faqen kryesore dhe motorin e kërkimit të shfletuesve të internetit dhe të mbledhin të dhëna të lidhura me shfletimin, të cilat mund t'u shiten subjekteve të palëve të treta për fitim.

Është e rëndësishme të theksohet se Cleaner Update nuk është malware ose virus me qëllim të keq, por një PUP dhe një rrëmbyes i shfletuesit. Megjithëse mund të mos përbëjë një kërcënim të rëndësishëm për pajisjen tuaj, padyshim që mund të shkaktojë ndërprerje në aktivitetet tuaja të shfletimit të internetit duke ju ridrejtuar në sajte të rastësishme dhe duke e mbushur ekranin tuaj me reklama të padëshiruara.

Aplikacioni 'Cleaner Update' mund të japë njoftime të rreme ose joshëse në pajisjet e përdoruesve

Në përgjithësi nuk rekomandohet të mbani aplikacionin 'Përditësimi i pastër' në smartphone ose tablet. Kjo ndodh sepse aplikacioni mund të fillojë të shfaqë reklama të dyshimta apo edhe njoftime të mashtrimit, të shkaktojë ridrejtime dhe të ndryshojë cilësimet e rëndësishme të shfletuesit. Për shembull, dritaret kërcyese që shfaqen në ekranin tuaj mund të pretendojnë se "Rekomandohet një përditësim më i pastër për Samsung" për t'u instaluar në pajisje. Alarmi i dyshimtë mund të pretendojë gjithashtu se përdoruesit kanë një kohë të kufizuar për të instaluar aplikacionin e supozuar. Në realitet, reklamat dhe sinjalizimet e dorëzuara mund të mos jenë gjithmonë për produkte softuerike legjitime ose mund t'i bëjnë përdoruesit të klikojnë në lidhje mashtruese.

Meqenëse nuk ka asnjë garanci që çdo reklamë ose dritare kërcyese është e besueshme, është e rëndësishme të gjesh një mënyrë për të çinstaluar aplikacionin Cleaner Update nga pajisja jote Android për të shmangur rreziqet e mundshme të sigurisë ose të privatësisë. Megjithëse çinstalimi i një rrëmbyesi të shfletuesit zakonisht nuk është shumë i vështirë, mund të kërkojë kujdes shtesë për t'u siguruar që të gjitha gjurmët e aplikacionit janë hequr.

Përdoruesit duhet të tregojnë kujdes kur merren me mesazhe të krijuara nga PUP ose faqe interneti mashtruese

Njoftimet mashtruese, mesazhet e klikimeve dhe mesazhet joshëse të dërguara nga rrëmbyesit e shfletuesit dhe PUP-të mund të paraqesin disa rreziqe për përdoruesit.

Së pari, ato mund të jenë shumë përçarëse dhe të bezdisshme, duke ndërhyrë në përvojën dhe produktivitetin e shfletimit të përdoruesit. Kjo mund të çojë në zhgënjim dhe humbje të besimit në shfletuesin ose pajisjen e prekur.

Së dyti, njoftime dhe mesazhe të tilla mund të dizajnohen gjithashtu për të mashtruar përdoruesit për të ndërmarrë veprime që rrezikojnë privatësinë dhe sigurinë e tyre. Për shembull, një njoftim që pretendon se kompjuteri i përdoruesit është i infektuar me një virus mund ta shtyjë përdoruesin të shkarkojë dhe instalojë aplikacione pushtuese të maskuara si mjete sigurie.

Së treti, disa njoftime dhe mesazhe mashtruese mund të çojnë në sulme phishing ose vjedhje identiteti. Për shembull, një mesazh pop-up që pretendon se është nga një institucion financiar legjitim mund t'i kërkojë përdoruesit të fusë kredencialet e tij të hyrjes, detajet e kartës së kreditit ose informacione të tjera të ndjeshme, të cilat më pas mund të përdoren nga kriminelët kibernetikë për aktivitete mashtruese.

Së fundi, njoftimet mashtruese, mesazhet e klikimeve dhe mesazhet joshëse të dërguara nga rrëmbyesit e shfletuesit dhe PUP-të mund të përdoren gjithashtu për të përhapur lajme të rreme, propagandë ose lloje të tjera të përmbajtjes së dëmshme. Kjo mund të ketë pasoja serioze për individët dhe shoqërinë në përgjithësi, si përhapja e dezinformatave ose nxitja e gjuhës së urrejtjes dhe dhunës.

Në trend

Më e shikuara

Po ngarkohet...