Adware "Lojtar".

Gjatë një inspektimi rutinë të uebsajteve mashtruese, u zbulua nga studiuesit se një instalues po shpërndante një aplikacion të quajtur 'Player'. Pas hetimeve të mëtejshme, u zbulua se ky softuer është krijuar posaçërisht për të funksionuar si adware, që do të thotë se ai drejton fushata reklamuese ndërhyrëse në pajisjet ku është instaluar dhe mund të ketë funksione të tjera të dëmshme. Për shkak të natyrës së tij të dyshimtë dhe aftësive potencialisht pushtuese, rekomandohet fuqimisht që aplikacioni Player të hiqet nga pajisjet e përdoruesve sa më shpejt të jetë e mundur.

Adware dhe PUP (Programe potencialisht të padëshiruara) si Player shpesh mbledhin të dhëna të përdoruesit

Adware është i fokusuar kryesisht në shfaqjen dhe dërgimin e reklamave tek përdoruesit. Megjithatë, këto reklama ka të ngjarë të promovojnë përmbajtje të diskutueshme, të tilla si mashtrime të ndryshme në internet, aplikacione jo të besueshme, apo edhe softuer të dëmshëm. Disa reklama ndërhyrëse mund të jenë në gjendje të ekzekutojnë skriptet për të kryer shkarkime ose instalime të fshehta kur klikohen, gjë që mund të komprometojë më tej pajisjen e përdoruesit.

Për më tepër, aplikacionet adware si Player mund të kenë aftësi të gjurmimit të të dhënave, duke mbledhur potencialisht informacione të ndjeshme të përdoruesit, si URL-të e vizituara, faqet e shikuara, pyetjet e kërkimit, emrat e përdoruesve dhe fjalëkalimet, të dhënat e lidhura me financat dhe më shumë. Ky informacion i mbledhur më pas mund të ndahet dhe/ose t'u shitet palëve të treta, duke përfshirë kriminelët kibernetikë, duke e vënë më tej përdoruesin në rrezik.

Duke pasur parasysh rreziqet që lidhen me adware, rekomandohet që përdoruesit të ndërmarrin hapa për të mbrojtur veten duke e mbajtur të përditësuar programin e tyre antivirus, duke shmangur shkarkimin e softuerit nga burime të pabesueshme dhe duke skanuar rregullisht pajisjet e tyre për malware.

Përdoruesit mund të mos e kuptojnë që Adware dhe PUP janë duke u instaluar në pajisjet e tyre

Adware dhe programet potencialisht të padëshiruara (PUP) shpesh shpërndahen duke përdorur taktika të ndryshme mashtruese. Këto taktika mund të përfshijnë maskimin e adware ose PUP si softuer legjitim, bashkimin e tij me shkarkime të tjera softuerësh ose përdorimin e reklamave mashtruese për të mashtruar përdoruesit që të klikojnë dhe shkarkojnë adware ose PUP.

Adware mund të përhapet gjithashtu përmes fushatave keq-vertuese, ku reklamat me qëllim të keq shfaqen në faqet e internetit, shpesh duke çuar në shkarkimin dhe instalimin automatik të adware ose PUP.

Një tjetër taktikë e zakonshme e përdorur për shpërndarjen e adware dhe PUP-ve është përdorimi i përditësimeve të rreme të softuerit. Përdoruesve u kërkohet të shkarkojnë dhe instalojnë një përditësim në softuerin e tyre, i cili në fakt është një instalues i maskuar adware ose PUP. Adware dhe PUP mund të shpërndahen gjithashtu përmes shkarkimeve të paligjshme të softuerit ose platformave të ndarjes së skedarëve, ku përdoruesit shpesh nuk janë të vetëdijshëm që softueri i shkarkuar përmban adware ose PUP.

Është e rëndësishme të theksohet se këto taktika shpesh janë krijuar për të mashtruar përdoruesit për të shkarkuar dhe instaluar softuer të padëshiruar, të cilët mund të paraqesin rreziqe të konsiderueshme për pajisjen dhe informacionin personal të përdoruesit. Përdoruesit duhet të kenë gjithmonë kujdes kur shkarkojnë dhe instalojnë softuer, veçanërisht nga burime të pabesueshme, dhe të përdorin softuer antivirus për t'u mbrojtur nga reklamat dhe PUP-të.

Në trend

Më e shikuara

Po ngarkohet...