Hur tar jag bort Time Machine-säkerhetskopior

Time Machine är ett otroligt kraftfullt och användbart verktyg tillgängligt för Mac-användare. Det kan enkelt skapa säkerhetskopior av Mac-systemet som kan vara en livräddare i en mängd olika situationer. Det kan hjälpa användare att hantera ett allvarligt macOS-problem genom att återgå till en tidigare tidpunkt, återhämta sig efter en skadlig attack genom att återställa tidigare data eller helt enkelt återställa filer som har raderats av misstag. De säkerhetskopior som skapats av Time Machine tar dock plats på enheten och i en nypa för att frigöra utrymme kan användare behöva radera dem effektivt.

Ta bort säkerhetskopior av Time Machine via applikationen

  1. Anslut backup-enheten till Mac.
  2. Starta Time Machine från Finder-menyraden.
  3. Navigera till den tidpunkt från vilken du vill börja radera säkerhetskopior.
  4. När du har hittat en säkerhetskopia som du vill ta bort högerklickar du på Finder-fönstret eller klickar på kugghjulsikonen i Finder-fönstrets verktygsfält.
  5. Från de tillgängliga alternativen väljer du 'Ta bort alla säkerhetskopior av ...'
  6. Ange dina administratörsuppgifter.

Ta bort säkerhetskopior av Time Machine via Terminal

Även om Terminal kan verka skrämmande vid första anblicken, är det fortfarande ett av de mest kraftfulla verktygen på en Mac. Terminalen kan ofta uppnå samma uppgifter på bara en bråkdel av den tid det annars skulle ta.

  1. Gå till din applikationsmapp, sedan 'Verktyg och starta Terminal.
  2. Skriv kommandot tmutil i terminalfönstret för att se en lista över alla säkerhetskopior sorterade efter datum.
  3. För att radera en specifik säkerhetskopia som du har valt, skriv sudo tmutil delete följt av sökvägen till den valda säkerhetskopian som visas i listan . Ett exempel på en sådan sökväg är /Volumes/TimeMachine/Backups.backupdb/MacintoshHD/YYYY-MM-DD-HHMMSS/
  4. Tryck på Retur-tangenten på tangentbordet för att radera den valda säkerhetskopian.

Att bli av med Time Machine Snapshots

Om Time Machine inte kan nå den dedikerade backup-enheten kommer den att använda en Snapshot. Den skapade ögonblicksbilden sparas på startdrivenheten och ställs in för att raderas nästa gång Time Machine upprättar en anslutning med reservdrivrutinen automatiskt eller efter att en angiven period har gått. Dessutom bör Snapshot inte skapas om det finns mindre än 20% ledigt utrymme på enheten. Ibland kan dock systemet fungera som leder till att ögonblicksbilden finns kvar på enheten och tar onödigt utrymme. Användare kan radera dem via samma tmutil Terminal-kommando.

  1. Starta terminalen.
  2. Skriv tmutil listlocalsnapshots / och tryck Retur.
  3. Du kommer att se en lista med ögonblicksbilder.
  4. För att radera en vald ögonblicksbild, skriv sudo tmutil deletelocalsnapshots följt av det specifika datumet . Ett exempel kan vara tmutil deletelocalsnapshots 2021-07-15-002015
  5. Om du ser ett meddelande om att ta bort lokal ögonblicksbild '2021-07-15-002015' har ögonblicksbilden tagits bort.

Användare kanske också vill förhindra att deras Mac-datorer någonsin skapar ögonblicksbilder. För att göra detta skriver du kommandot sudo tmutil disablelocal i Terminal och trycker på Retur på tangentbordet.