Hoe Time Machine-back-ups te verwijderen

Time Machine is een ongelooflijk krachtige en handige tool die beschikbaar is voor Mac-gebruikers. Het kan gemakkelijk back-ups maken van het Mac-systeem die in talloze verschillende situaties levens kunnen redden. Het kan gebruikers helpen een ernstig macOS-probleem aan te pakken door terug te keren naar een eerder tijdstip, te herstellen van een malware-aanval door eerdere gegevens te herstellen of door eenvoudigweg bestanden te herstellen die per ongeluk zijn verwijderd. De back-ups die door Time Machine zijn gemaakt, nemen echter wel ruimte op de schijf in beslag en in een mum van tijd moeten gebruikers ze mogelijk efficiënt verwijderen.

Time Machine-back-ups verwijderen via de applicatie

  1. Sluit de back-upschijf aan op de Mac.
  2. Start Time Machine vanuit de Finder-menubalk.
  3. Navigeer naar het tijdstip waarop u back-ups wilt verwijderen.
  4. Zodra u een back-up hebt gevonden die u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op het Finder-venster of klikt u op het tandwielpictogram in de werkbalk van het Finder-venster.
  5. Selecteer uit de beschikbare opties 'Verwijder alle back-ups van...'
  6. Voer de inloggegevens van uw beheerdersaccount in.

Time Machine-back-ups verwijderen via Terminal

Hoewel Terminal op het eerste gezicht misschien intimiderend lijkt, blijft het een van de krachtigste tools op een Mac. De Terminal kan vaak dezelfde taken uitvoeren in slechts een fractie van de tijd die het anders zou kosten.

  1. Ga naar je map Programma's, dan 'Hulpprogramma's' en start Terminal.
  2. Typ de opdracht tmutil in het Terminal-venster om een lijst te zien van alle back-ups gesorteerd op datum.
  3. Om nu een specifieke back-up die u hebt gekozen te verwijderen, typt u sudo tmutil delete gevolgd door het pad van de gekozen back-up die in de lijst wordt weergegeven . Een voorbeeld van zo'n pad is /Volumes/TimeMachine/Backups.backupdb/MacintoshHD/YYYY-MM-DD-HHMMSS/
  4. Druk op de Return-toets op uw toetsenbord om de geselecteerde back-up te verwijderen.

Time Machine-snapshots verwijderen

Als Time Machine de speciale back-upschijf niet kan bereiken, zal het zijn toevlucht nemen tot het maken van een momentopname. De gemaakte momentopname wordt opgeslagen op de opstartschijf en wordt verwijderd de volgende keer dat Time Machine automatisch verbinding maakt met het back-upstuurprogramma of nadat een ingestelde periode is verstreken. Bovendien mag Snapshot niet worden gemaakt als er minder dan 20% vrije ruimte op de schijf is. Soms kan het systeem echter niet goed werken, waardoor de momentopname op de schijf blijft staan en onnodige ruimte in beslag neemt. Gebruikers kunnen ze verwijderen via dezelfde opdracht tmutil Terminal.

  1. Start Terminal.
  2. Typ tmutil listlocalsnapshots/ en druk op Return.
  3. U ziet een lijst met momentopnamen.
  4. Om een gekozen momentopname te verwijderen, typt u sudo tmutil deletelocalsnapshots gevolgd door de specifieke datum . Een voorbeeld is tmutil deletelocalsnapshots 2021-07-15-002015
  5. Als u een bericht ziet met de melding Lokale snapshot verwijderen '202-07-15-002015', dan is de snapshot met succes verwijderd.

Gebruikers willen misschien ook voorkomen dat hun Mac ooit Snapshots maakt. Typ hiervoor de opdracht sudo tmutil disablelocal in Terminal en druk op Return op uw toetsenbord.