Jak usunąć kopie zapasowe Time Machine

Time Machine to niezwykle potężne i przydatne narzędzie dostępne dla użytkowników komputerów Mac. Może łatwo tworzyć kopie zapasowe systemu Mac, które mogą uratować życie w niezliczonych sytuacjach. Może pomóc użytkownikom uporać się z poważnymi problemami z systemem macOS poprzez cofnięcie się do poprzedniego punktu w czasie, odzyskanie po ataku złośliwego oprogramowania poprzez przywrócenie danych z przeszłości lub po prostu przywrócenie plików, które zostały przypadkowo usunięte. Jednak kopie zapasowe utworzone przez Time Machine zajmują miejsce na dysku, a użytkownicy mogą potrzebować ich skutecznego usunięcia, aby zwolnić miejsce.

Usuwanie kopii zapasowych Time Machine za pośrednictwem aplikacji

  1. Podłącz dysk kopii zapasowej do komputera Mac.
  2. Uruchom Time Machine z paska menu Findera.
  3. Przejdź do momentu, od którego chcesz rozpocząć usuwanie kopii zapasowych.
  4. Po zlokalizowaniu kopii zapasowej, którą chcesz usunąć, kliknij prawym przyciskiem myszy okno Findera lub kliknij ikonę koła zębatego na pasku narzędzi okna Findera.
  5. Z dostępnych opcji wybierz „Usuń wszystkie kopie zapasowe...”
  6. Wprowadź dane logowania do konta administratora.

Usuwanie kopii zapasowych Time Machine za pośrednictwem terminala

Chociaż Terminal może wydawać się onieśmielający na pierwszy rzut oka, pozostaje jednym z najpotężniejszych narzędzi na komputerze Mac. Terminal często może wykonać te same zadania w ułamku czasu, który normalnie zajęłoby.

  1. Przejdź do folderu Aplikacje, a następnie „Narzędzia” i uruchom Terminal.
  2. Wpisz polecenie tmutil w oknie Terminal, aby wyświetlić listę wszystkich kopii zapasowych posortowanych według daty.
  3. Teraz, aby usunąć wybraną kopię zapasową, wpisz sudo tmutil delete , a następnie ścieżkę wybranej kopii zapasowej wyświetlanej na liście . Przykładem takiej ścieżki jest /Volumes/TimeMachine/Backups.backupdb/MacintoshHD/RRRR-MM-DD-GGMMSS/
  4. Naciśnij klawisz Return na klawiaturze, aby usunąć wybraną kopię zapasową.

Pozbywanie się migawek wehikułu czasu

Jeśli Time Machine nie będzie w stanie dotrzeć do dedykowanego dysku kopii zapasowej, ucieknie się do utworzenia migawki. Utworzona migawka jest zapisywana na dysku rozruchowym i jest ustawiana do usunięcia następnym razem, gdy program Time Machine automatycznie nawiąże połączenie ze sterownikiem kopii zapasowej lub po upływie określonego czasu. Ponadto nie należy tworzyć migawki, jeśli na dysku jest mniej niż 20% wolnego miejsca. Czasami jednak system może działać nieprawidłowo, co prowadzi do tego, że migawka pozostaje na dysku i zajmuje niepotrzebne miejsce. Użytkownicy mogą je usunąć za pomocą tego samego polecenia terminala tmutil.

  1. Uruchom Terminal.
  2. Wpisz tmutil listlocalsnapshots/ i naciśnij Return.
  3. Zobaczysz listę migawek.
  4. Aby usunąć wybraną migawkę, wpisz sudo tmutil deletelocalsnapshots , a następnie określoną datę . Przykładem może być tmutil deletelocalsnapshots 2021-07-15-002015
  5. Jeśli zobaczysz komunikat Usuń lokalną migawkę „2021-07-15-002015”, oznacza to, że migawka została pomyślnie usunięta.

Użytkownicy mogą również chcieć uniemożliwić swoim komputerom Mac tworzenie migawek. Aby to zrobić, wpisz sudo tmutil disablelocal polecenie w Terminalu i naciśnij Return na klawiaturze.