Computer Security Zyrtarët më të lartë kibernetikë dëshmojnë për kërcënimin...

Zyrtarët më të lartë kibernetikë dëshmojnë për kërcënimin kibernetik të Kinës ndaj SHBA-së pas ndërprerjes së hakerëve të Volt Typhoon

Më 31 janar 2024, figurat kryesore në fushën e sigurisë kibernetike të SHBA-së, duke përfshirë gjeneralin Paul Nakasone të Agjencisë Kombëtare të Sigurisë, Jen Easterly nga Agjencia e Sigurisë Kibernetike dhe Sigurisë së Infrastrukturës (CISA) dhe drejtorin e FBI-së, Christopher Wray, u mblodhën përpara Dhomës së Përzgjedhur. Komiteti për Konkurrencën SHBA-Kinë. Objektivi i tyre: të adresojnë shqetësimet në rritje në lidhje me kërcënimet kibernetike të Kinës ndaj infrastrukturës kritike amerikane dhe sigurisë së vendit.

Gjatë dëshmisë, Christopher Wray theksoi qëndrimin ogurzi të hakerëve kinezë, duke sugjeruar pozicionimin e tyre strategjik brenda infrastrukturës amerikane. Ai paralajmëroi për potencialin që këta aktorë të shkaktojnë dëme të prekshme ndaj qytetarëve dhe komuniteteve amerikane kur Kina e konsideron të përshtatshme. Easterly u bëri jehonë këtyre ndjenjave, duke nënvizuar gatishmërinë e Kinës për të shfrytëzuar situatat që mund të nxisin panik dhe kaos në shoqëri.

Përputhja me këto seanca ishte një zbulim domethënës - një përpjekje e përbashkët për të çmontuar një botnet të përbërë nga ruterë të vjetëruar Cisco dhe Netgear. Ky operacion ndodhi pas paralajmërimeve se botnet-i shërbeu si një kanal komunikimi i fshehtë për hakerat e sponsorizuar nga shteti kinez, veçanërisht të lidhur me grupin "Volt Typhoon". I përcaktuar si një ent kinez hakerimi nga Microsoft dhe zyrtarët e qeverisë amerikane, Volt Typhoon ka aftësinë për të prishur infrastrukturën kritike.

Shtrirja e infiltrimit të Volt Typhoon është e gjerë, duke përfshirë shumë sektorë jetikë për funksionimin e shoqërisë. Këto përfshijnë komunikimin, prodhimin, shërbimet komunale, transportin, ndërtimin, aktivitetet detare, institucionet qeveritare, teknologjinë e informacionit dhe madje edhe arsimin. Prania e përhapur e grupit nënvizon peshën e kërcënimit kibernetik të paraqitur nga Kina dhe thekson urgjencën për masa të fuqishme mbrojtëse për të mbrojtur interesat amerikane.

Po ngarkohet...