Threat Database Potentially Unwanted Programs Zgjerimi i shfletuesit ZenSearch

Zgjerimi i shfletuesit ZenSearch

Pas kryerjes së një vlerësimi të plotë të aplikacionit ZenSearch, është vërtetuar se qëllimi i tij kryesor është të operojë si rrëmbyes i shfletuesit dhe objektivi i tij është të promovojë një motor kërkimi mashtrues të quajtur search.zensearch.online. Kjo shtesë e shfletuesit shkon përtej të qenit thjesht një shtesë e pafajshme; ai modifikon në mënyrë aktive cilësimet e shfletuesit për të ushtruar kontroll mbi përvojën e shfletimit të përdoruesit. Kjo do të thotë që pasi të jetë instaluar, ZenSearch merr përsipër aspekte të ndryshme të shfletuesit të internetit të përdoruesit, duke shkaktuar potencialisht ndërprerje dhe duke rrezikuar potencialisht privatësinë dhe sigurinë në internet të përdoruesit.

Rrëmbyesit e shfletuesve si ZenSearch mund të shkaktojnë probleme të rënda të privatësisë

Pasi të instalohet, rrëmbyesit e shfletuesit funksionojnë në mënyrë të fshehtë, duke bërë ndryshime të paautorizuara në cilësimet e shfletuesit pa dijeninë ose pëlqimin e përdoruesit. Këto ndryshime përfshijnë një sërë cilësimesh, duke përfshirë faqen kryesore, motorin e paracaktuar të kërkimit dhe cilësimet e skedave të reja. Një shembull i kësaj është ZenSearch, i cili i drejton me forcë përdoruesit të përdorin faqen search.zensearch.online për të gjitha kërkimet e tyre në internet. Është e rëndësishme të theksohet se kur përdoruesit nisin kërkimet në search.zensearch.online, ata ridrejtohen menjëherë te bing.com.

Klasifikimi i search.zensearch.online si një motor kërkimi i rremë rrjedh nga fakti se ai nuk gjeneron rezultate unike kërkimi; në vend të kësaj, ai thjesht shfaq rezultatet e marra nga Bing, një motor kërkimi legjitim dhe i njohur gjerësisht. Ky imitim ngre shqetësime sepse motorët e rremë të kërkimit mund të manipulojnë rezultatet e kërkimit, duke shfaqur dukshëm lidhje të sponsorizuara dhe reklama që mund të mos jenë të besueshme ose të sigurta.

Për më tepër, rrëmbyesit e shfletuesve dhe motorët e rremë të kërkimit paraqesin në thelb rreziqe të rëndësishme për privatësinë. Ata shpesh përfshihen në gjurmimin e paautorizuar të pyetjeve të kërkimit të përdoruesve, modelet e shfletimit dhe, në disa raste, mbledhjen e informacionit personal. Këto të dhëna mund të keqpërdoren për reklama të synuara dhe në skenarë më të këqij, ato mund t'u shiten palëve të treta për qëllime të ndryshme të pazbuluara, duke rrezikuar potencialisht privatësinë dhe sigurinë e përdoruesit.

Procesi i heqjes së rrëmbyesve të shfletuesit mund të ndryshojë në kompleksitet, në varësi të rrëmbyesit specifik dhe thellësisë së integrimit të tij në sistem. Në raste më të pakomplikuara, çinstalimi i rrëmbyesve të shfletuesit mund të jetë relativisht i thjeshtë, shpesh i realizuar duke hequr shtesën ose shtesën e lidhur të shfletuesit.

Megjithatë, rrëmbyesit më të avancuar dhe të sofistikuar mund të lënë pas skedarë të mbetur ose të bëjnë modifikime të nivelit të sistemit që komplikojnë procesin e heqjes. Rrjedhimisht, këshillohet përdorimi i softuerit anti-malware me reputacion për të zbuluar dhe eliminuar në mënyrë efektive këto kërcënime, duke siguruar një pastrim gjithëpërfshirës dhe të plotë të sistemit të prekur.

Rrëmbyesit e shfletuesve mbështeten shumë në teknikat e dyshimta të shpërndarjes

Rrëmbyesit e shfletuesve dhe programet potencialisht të padëshiruara (PUP) janë të njohur për mbështetjen e madhe në teknikat e dyshimta të shpërndarjes për të depërtuar në sistemet e përdoruesve. Këto taktika janë shpesh mashtruese dhe manipuluese, dhe ato shfrytëzojnë sjelljen dhe besimin e përdoruesve që nuk dyshojnë. Këtu është një shpjegim se si këto programe të padëshiruara përdorin teknika të tilla:

Paketimi me softuer falas : Një nga metodat më të zakonshme të shpërndarjes për rrëmbyesit e shfletuesve dhe PUP-të është bashkimi i tyre me softuer të ligjshëm të lirë. Kur përdoruesit shkarkojnë dhe instalojnë aplikacione falas, ata pa e ditur mund të pranojnë instalimin e komponentëve shtesë të softuerit, duke përfshirë rrëmbyesit e shfletuesit ose PUP. Shpesh, këto programe të bashkuara paraqiten në një mënyrë që i bën të lehta për t'u anashkaluar gjatë procesit të instalimit.

Butonat mashtrues të shkarkimit : Uebsajtet e dyshimta, veçanërisht ato që strehojnë softuer të piratuar ose të thyer, shpesh përdorin butona mashtrues shkarkimi. Përdoruesit që kërkojnë shkarkime të ligjshme mund të klikojnë gabimisht në butonat e shkarkimit të rremë që çojnë në instalimin e rrëmbyesve të shfletuesit ose PUP-ve.

Reklamat Mashtruese : Rrjetet e reklamave me hije mund të shfaqin reklama mashtruese ose mashtruese në faqet e internetit. Këto reklama mund t'i inkurajojnë përdoruesit të klikojnë mbi to, gjë që mund të rezultojë në shkarkimin dhe instalimin e softuerit të padëshiruar.

Përditësimet e softuerit të rremë : Përdoruesve u kërkohet shpesh të instalojnë përditësime të rreme të softuerit, të tilla si përditësime false të Flash Player ose të shfletuesit, kur vizitojnë uebsajte me qëllim të keq. Këto përditësime të rreme mund të maskojnë instalimin e rrëmbyesve të shfletuesit ose PUP-ve.

Bashkëngjitje me qëllim të keq të postës elektronike : Disa emaile phishing përmbajnë bashkëngjitje që, kur hapen, dërgojnë rrëmbyes të shfletuesit ose PUP në pajisjen e viktimës. Këto emaile shpesh janë krijuar që të duken sikur janë nga burime të besuara.

Inxhinieria Sociale : Mashtruesit mund të përdorin teknika të inxhinierisë sociale, të tilla si thirrjet e rreme të mbështetjes teknike ose mesazhet kërcyese që paralajmërojnë për kërcënime sigurie që nuk ekzistojnë. Këto taktika synojnë të bindin përdoruesit të instalojnë softuer që në të vërtetë janë rrëmbyes të shfletuesit ose PUP.

Këto teknika të fshehta të shpërndarjes theksojnë rëndësinë e vigjilencës së përdoruesit dhe ndërgjegjësimit për sigurinë kibernetike. Për t'u mbrojtur kundër rrëmbyesve të shfletuesit dhe PUP-ve, përdoruesit duhet të kenë kujdes kur shkarkojnë softuer, klikojnë reklama dhe hapin bashkëngjitjet e postës elektronike. Për më tepër, mbajtja e përditësuar e softuerit anti-malware mund të ndihmojë në zbulimin dhe parandalimin e instalimit të programeve të padëshiruara. Rishikimi i rregullt i programeve të instaluara dhe shtesave të shfletuesit për çdo gjë të padëshiruar ose të dyshimtë është gjithashtu thelbësore për ruajtjen e një mjedisi të sigurt dixhital.

Në trend

Më e shikuara

Po ngarkohet...