Threat Database Potentially Unwanted Programs Zgjerimi i shfletuesit tim të motit

Zgjerimi i shfletuesit tim të motit

Karta e rezultateve të kërcënimit

Renditja: 5,563
Niveli i Kërcënimit: 50 % (E mesme)
Kompjuterët e infektuar: 95
Parë për herë të parë: March 24, 2023
Parë për herë të fundit: October 10, 2023
OS/OS të prekura: Windows

Pas ekzaminimit të shtesës së shfletuesit My Weather, u zbulua se ishte një rrëmbyes i shfletuesit që ndryshon cilësimet e shfletuesit pa pëlqimin e përdoruesit. My Weather pretendon se ofron akses të shpejtë në parashikimet e motit. Megjithatë, ai funksionon duke ridrejtuar pyetjet e kërkimit të përdoruesit në motorin e rremë të kërkimit search.bestweatherextension.com, i cili shfaq rezultatet e manipuluara të kërkimit.

Për më tepër, zgjerimi My Weather është gjetur se spiunon sjelljen e shfletimit të përdoruesve në internet. Mund të mbledhë të dhëna të ndjeshme të përdoruesit, si p.sh. pyetjet e kërkimit të përdoruesit, historiku i shfletimit, adresa IP dhe vendndodhja. Këto të dhëna mund të përdoren për reklama të synuara apo edhe për vjedhje identiteti. Prandaj, rekomandohet që përdoruesit të shmangin instalimin e shtesës My Weather dhe ta heqin atë menjëherë nëse është instaluar tashmë në shfletuesin e tyre.

Rrëmbyesit e shfletuesit modifikojnë cilësimet e rëndësishme të shfletuesit

Pas instalimit të Moti im, ai ndryshon cilësimet e shfletuesit, duke përfshirë faqen kryesore, motorin e paracaktuar të kërkimit dhe skedën e re, për të hapur tani faqen e internetit search.bestweatherextension.com. Si rezultat, çdo skedë e re që përdoruesi do të hapë ose pyetjet e kërkimit që ata fillojnë nëpërmjet shiritit të URL-së do të çojnë në ridrejtime te search.bestweatherextension.com.

Në mënyrë tipike, motorët e rremë të kërkimit nuk gjenerojnë rezultate kërkimi dhe në vend të kësaj ridrejtojnë në ato origjinale. Në kohën e kërkimit, search.bestweatherextension.com u ridrejtua te motori i kërkimit Bing (bing.com). Megjithatë, vlen të përmendet se ridrejtimi mund të ndryshojë në varësi të faktorëve të tillë si gjeolokacioni i përdoruesit. Ashtu si shumë rrëmbyes të shfletuesve, My Weather mund të përdorë gjithashtu teknika të ndryshme për të siguruar qëndrueshmërinë e tij në sistem dhe për të parandaluar përdoruesit që të rifitojnë kontrollin e shfletuesve të tyre.

Për më tepër, My Weather mund të jetë në gjendje të gjurmojë të dhëna të ndryshme të përdoruesve, duke përfshirë URL-të e vizituara, faqet e shikuara, pyetjet e kërkuara, skedarët e internetit dhe emrat e përdoruesve/fjalëkalimet. Disa rrëmbyes të shfletuesve janë madje në gjendje të mbledhin detaje të identifikueshme personalisht dhe informacione financiare, ndër të tjera. Këto të dhëna të mbledhura madje mund të ndahen ose shiten te palët e treta.

Përdoruesit shpesh instalojnë rrëmbyes të shfletuesve dhe PUP (Programe potencialisht të padëshiruara) pa dashje

PUP-të përdorin një sërë taktikash për t'u instaluar në sistemet e përdoruesve pa dijeninë ose pëlqimin e tyre. Një taktikë e zakonshme quhet grumbullimi i softuerit, ku PUP përfshihet si një komponent opsional në një paketë softuerike legjitime. Gjatë procesit të instalimit, përdoruesve mund t'u paraqitet një listë e programeve shtesë që ata mund të zgjedhin të instalojnë ose refuzojnë. Megjithatë, PUP-të shpesh zgjidhen paraprakisht për instalim dhe përdoruesit mund të anashkalojnë ose humbasin opsionin për t'i refuzuar ato.

Një taktikë tjetër e përdorur nga PUP-të është reklamimi mashtrues ose teknikat e inxhinierisë sociale që mashtrojnë përdoruesit për të shkarkuar dhe instaluar softuerin. Për shembull, PUP-të mund të promovohen si mjete të dobishme ose legjitime, të tilla si optimizuesit e sistemit ose programet antivirus, nëpërmjet reklamave të rreme pop-up ose emaileve të padëshiruara. Megjithatë, pasi të instalohet, PUP mund të mos funksionojë siç reklamohet dhe madje mund të komprometojë privatësinë e përdoruesit duke ndjekur aktivitetin e tyre në internet ose duke shfaqur reklama ndërhyrëse. PUP-të gjithashtu mund të maskohen si përditësime legjitime të softuerit ose arnime sigurie, duke i shtyrë përdoruesit t'i instalojnë ato për të garantuar sigurinë e sistemit të tyre.

Në trend

Më e shikuara

Po ngarkohet...