Threat Database Potentially Unwanted Programs Zgjerimi i shfletuesit të skedës së udhëtimit

Zgjerimi i shfletuesit të skedës së udhëtimit

Ekspertët e sigurisë kibernetike hasën në zgjerimin e shfletuesit Travel Tab gjatë një hetimi të uebsajteve të dyshimta. Fillimisht u tregtua si një mjet i përshtatshëm për të aksesuar lajmet e udhëtimit dhe hoteleve, analiza e mëtejshme ka zbuluar se Travel Tab është, në fakt, një rrëmbyes i shfletuesit.

Një rrëmbyes i shfletuesit është një lloj softueri mashtrues që ndryshon cilësimet e shfletuesit të internetit të një përdoruesi pa pëlqimin e tyre, shpesh duke i ridrejtuar në faqet e internetit ose motorët e kërkimit të padëshiruar. Në rastin e Travel Tab, ai bën modifikime të paautorizuara në shfletuesit e internetit të përdoruesve, duke i çuar ata në motorin e rremë të kërkimit traveldailydiscounts.com.

Rrëmbyesit e shfletuesit si skeda e udhëtimit mund të shkaktojnë shqetësime serioze për privatësinë

Rrëmbyesit e shfletuesve janë programe të padëshiruara që manipulojnë cilësimet e ndryshme të shfletuesit, duke përfshirë faqen kryesore, motorin e paracaktuar të kërkimit dhe faqet e skedave të reja, duke i caktuar ato në faqet e internetit specifike që duan të promovojnë.

Për shembull, kur Travel Tab rrëmben një shfletues, ai i ndryshon këto cilësime për t'i drejtuar përdoruesit te traveldailydiscounts.com. Rrjedhimisht, sa herë që një përdorues hap një skedë të re të shfletuesit ose fut një pyetje kërkimi në shiritin URL, ata ridrejtohen në faqen e internetit traveldailydiscounts.com.

Makinat e rreme të kërkimit, të përdorura shpesh nga rrëmbyesit e shfletuesve, zakonisht nuk mund të ofrojnë rezultate të vërteta kërkimi. Në vend të kësaj, ata i ridrejtojnë përdoruesit drejt motorëve legjitimë të kërkimit në internet. Në rastin e traveldailydiscounts.com, ai do t'i ridrejtojë përdoruesit ose te Bing ose Google, megjithëse destinacioni aktual mund të ndryshojë bazuar në faktorë si adresa IP e përdoruesit.

Për t'i bërë gjërat më sfiduese për përdoruesit, softueri i rrëmbimit të shfletuesit shpesh përdor teknika që sigurojnë qëndrueshmërinë e tij në sistem. Kjo qëndrueshmëri jo vetëm që e ndërlikon heqjen e tij, por gjithashtu pengon përdoruesit të rivendosin shfletuesit e tyre në cilësimet e tyre origjinale.

Për më tepër, ka të ngjarë që Travel Tab të ketë aftësi të gjurmimit të të dhënave, duke e lejuar atë të mbledhë lloje të ndryshme informacioni. Kjo mund të përfshijë historitë e shfletimit dhe motorëve të kërkimit, skedarët e internetit, informacione të identifikueshme personalisht, të dhëna financiare dhe më shumë. Këto të dhëna të grumbulluara më pas mund të ndahen ose t'u shiten palëve të treta pa pëlqimin e përdoruesit.

Jini të vetëdijshëm për taktikat e dyshimta të përdorura në shpërndarjen e rrëmbyesve të shfletuesve

Shpërndarja e rrëmbyesve të shfletuesit shpesh përfshin një sërë taktikash të dyshimta të krijuara për të mashtruar dhe manipuluar përdoruesit për të instaluar padashur këto programe të pasigurta. Këtu janë disa nga taktikat e dyshimta që përdoren zakonisht në shpërndarjen e rrëmbyesve të shfletuesit:

  • Kompletimi i softuerit : Rrëmbyesit e shfletuesve shpesh bashkohen me shkarkime legjitime të softuerit. Kur përdoruesit instalojnë një program të dëshiruar, ata mund të mos kuptojnë se instaluesi përfshin gjithashtu një rrëmbyes të shfletuesit. Këto programe të paketuara shpesh i varrosin opsionet e instalimit të rrëmbyesit në shtypje të imët ose kutitë e zgjedhjes të parazgjedhura, duke e bërë të lehtë për përdoruesit t'i anashkalojnë ato.
  • Uebfaqe mashtruese : Uebsajtet me hije, veçanërisht ato që strehojnë softuer të piratuar ose të thyer, përmbajtje për të rritur ose shkarkime falas, shpesh promovojnë rrëmbyes të shfletuesve. Përdoruesit mund të joshen në këto sajte me premtime për përmbajtje falas ose premium, por në realitet, ata përfundojnë duke shkarkuar softuer të padëshiruar të rrëmbimit të shfletuesit.
  • Përditësimet e rreme : Disa faqe interneti të pasigurta shfaqin njoftime të rreme të përditësimeve që imitojnë përditësimet e ligjshme të softuerit, të tilla si përditësimet e shfletuesit ose përditësimet e Adobe Flash Player. Përdoruesit që klikojnë në këto njoftime mund të shkarkojnë pa e ditur rrëmbyesit e shfletuesit në vend të përditësimeve të vërteta.
  • Clickbait dhe Malvertisements : Reklamat në internet dhe dritaret kërcyese mund të përdoren për të mashtruar përdoruesit që të klikojnë në përmbajtje mashtruese, duke çuar në instalimin e rrëmbyesve të shfletuesit. Reklamat e gabuara, ose reklamat e manipuluara mund t'i ridrejtojnë përdoruesit në faqet e internetit që presin instalues të softuerit të rrëmbimit.
  • Email phishing : Kriminelët kibernetikë mund të dërgojnë email phishing me bashkëngjitje ose lidhje që pretendojnë se janë përditësime thelbësore ose arna sigurie. Klikimi në këto lidhje ose shkarkimi i bashkëngjitjeve mund të rezultojë në instalime të rrëmbyesve të shfletuesit.
  • Inxhinieria Sociale : Disa rrëmbyes të shfletuesve përdorin teknika të inxhinierisë sociale për të bindur përdoruesit që t'i instalojnë ato vullnetarisht. Ato mund të paraqiten si shtesa legjitime të shfletuesit ose mjete sigurie dhe pretendojnë se përmirësojnë përvojën e shfletimit të përdoruesit ose mbrojnë nga kërcënimet.
  • Zgjerime të shfletuesit mashtrues : Disa rrëmbyes të shfletuesve maskohen si shtesa në dukje të padëmshme të shfletuesit të disponueshme në dyqanet zyrtare të shtesave. Përdoruesit mund t'u besojnë këtyre shtesave, duke besuar se janë të sigurta, vetëm për të zbuluar qëllimin e tyre të dëmshëm më vonë.

Për t'u mbrojtur nga rrëmbyesit e shfletuesve dhe softuerët e tjerë keqdashës, përdoruesit duhet të tregojnë kujdes kur shkarkojnë softuer, të shmangin vizitat e faqeve të dyshimta të internetit, të mbajnë të përditësuar shfletuesit dhe sistemet operative të tyre dhe të përdorin softuer me reputacion kundër malware.

Në trend

Më e shikuara

Po ngarkohet...