Threat Database Potentially Unwanted Programs Zgjerimi i shfletuesit të skedës Plantastic

Zgjerimi i shfletuesit të skedës Plantastic

Karta e rezultateve të kërcënimit

Renditja: 4,576
Niveli i Kërcënimit: 50 % (E mesme)
Kompjuterët e infektuar: 68
Parë për herë të parë: May 28, 2023
Parë për herë të fundit: September 28, 2023
OS/OS të prekura: Windows

Studiuesit e sigurisë kibernetike kanë zbuluar një shtesë tjetër të dyshimtë të quajtur zgjerimi i shfletuesit Plantastic Tab. Funksioni kryesor i këtij aplikacioni është konfirmuar të jetë modifikimi i cilësimeve të shfletuesve të përdoruesve, duke promovuar në këtë mënyrë motorin e kërkimit të rremë plantastictab.com përmes ridrejtimeve. Kjo sjellje ka çuar në klasifikimin e skedës Plantastic si rrëmbyes i shfletuesit.

Rrëmbyesit e shfletuesve si skeda Plantastic mund të shkaktojnë probleme të privatësisë dhe sigurisë

Pas instalimit të skedës Plantastic, përdoruesit do të vërejnë ndryshime në motorin e kërkimit të paracaktuar, faqen kryesore dhe faqen e skedës së re të shfletuesit të tyre të internetit. Qëllimi është të ridrejtoni përdoruesit në faqen e internetit plantastictab.com dhe të gjeneroni trafik artificial si rezultat. Sa herë që përdoruesit përpiqen të hapin një skedë ose dritare të re të shfletuesit ose të fusin një pyetje kërkimi në shiritin URL të shfletuesit, ata ridrejtohen vazhdimisht te plantastictab.com.

Në përputhje me sjelljen e shumë motorëve të rreme të kërkimit, plantastictab.com nuk gjeneron rezultatet e veta të kërkimit. Në vend të kësaj, ai ridrejton te motori legjitim i kërkimit Bing (bing.com). Megjithatë, destinacioni i ridrejtimeve të shkaktuara mund të ndryshojë në bazë të faktorëve të tillë si gjeolokacioni i përdoruesit, që potencialisht i çon përdoruesit drejt motorëve të dyshimtë të kërkimit ose faqeve të internetit.

Për më tepër, softueri i rrëmbimit të shfletuesit shpesh përdor taktika për të penguar procesin e heqjes dhe për të ruajtur qëndrueshmërinë. Kjo mund të përfshijë kufizimin e aksesit në cilësimet e lidhura me heqjen ose zhbërjen e çdo ndryshimi të mëvonshëm të bërë nga përdoruesit.

Duke marrë parasysh natyrën e rrëmbyesve të shfletuesit, ka shumë të ngjarë që Tab Plantastic të ketë aftësi të gjurmimit të të dhënave. Aftësi të tilla përdoren zakonisht për të mbledhur lloje të ndryshme të dhënash, duke përfshirë URL-të e vizituara, faqet e uebit të shikuara, pyetjet e kërkimit, skedarët e internetit, kredencialet e hyrjes, informacione të identifikueshme personale, detaje financiare dhe më shumë. Këto të dhëna të mbledhura mund të përdoren për përfitim duke i shitur palëve të treta ose forma të tjera keqpërdorimi.

PUP-të (Programet potencialisht të padëshiruara) dhe rrëmbyesit e shfletuesve shpesh përdorin metoda të diskutueshme të shpërndarjes

PUP-të dhe rrëmbyesit e shfletuesve shpesh përdorin metoda të dyshimta shpërndarjeje për të depërtuar në sistemet e përdoruesve. Këto metoda janë krijuar për të mashtruar ose mashtruar përdoruesit që të instalojnë pa dashje këto programe të padëshiruara pa dijeninë ose pëlqimin e tyre të qartë.

Një metodë e zakonshme e shpërndarjes përfshin bashkimin e PUP-it ose rrëmbyesit të shfletuesit me shkarkime legjitime të softuerit. Këto programe të padëshiruara bashkohen së bashku me softuer të lirë të njohur, të tillë si konvertuesit e skedarëve, luajtësit e mediave ose mjetet e optimizimit të sistemit. Përdoruesit mund të anashkalojnë ose të nxitojnë procesin e instalimit, duke mos kuptuar se programe shtesë po instalohen së bashku me softuerin e dëshiruar. Kjo taktikë shfrytëzon tendencën e përdoruesve për të zgjedhur cilësimet e paracaktuara të instalimit, të cilat shpesh përfshijnë instalimin e softuerit të bashkuar.

Një teknikë tjetër është përdorimi i reklamave mashtruese ose dritareve kërcyese që imitojnë mesazhe legjitime të sistemit ose përditësimet e softuerit. Përdoruesit mund të hasin mesazhe kërcyese që pretendojnë se sistemi i tyre është i infektuar ose i vjetëruar dhe që i shtyjnë ata të shkarkojnë një skedar ose të përdorin një lidhje për të rregulluar problemin. Sidoqoftë, këto lidhje ose skedarë çojnë në instalimin e PUP-ve ose rrëmbyesve të shfletuesit.

PUP-të dhe rrëmbyesit e shfletuesit gjithashtu mund të shpërndahen përmes faqeve të internetit mashtruese ose të pasigurta. Përdoruesit mund të vizitojnë pa vetëdije faqet e internetit të komprometuara ose të klikojnë në lidhje të keqdrejtuara që shkaktojnë shkarkime automatike ose instalime të programeve të padëshiruara. Këto faqe interneti mund të përdorin taktika mashtruese, të tilla si butona të rremë të shkarkimit ose informacione mashtruese, për të mashtruar përdoruesit për të filluar procesin e instalimit.

Për më tepër, bashkëngjitjet e postës elektronike dhe fushatat e phishing mund të shërbejnë si mjete për shpërndarjen e PUP-ve dhe rrëmbyesve të shfletuesit. Kriminelët kibernetikë mund të dërgojnë emaile duke u maskuar si organizata ose individë legjitime, duke i joshur përdoruesit të hapin bashkëngjitjet ose të klikojnë në lidhjet që nisin instalimin e programeve të padëshiruara.

Teknikat e inxhinierisë sociale përdoren shpesh për të manipuluar përdoruesit në instalimin vullnetar të PUP-ve dhe rrëmbyesve të shfletuesit. Kjo mund të përfshijë joshjen e përdoruesve me oferta falas, çmime ose përmbajtje ekskluzive, duke u kërkuar atyre të japin informacion personal ose të shkarkojnë një program specifik për të hyrë në përfitimet e premtuara. Këto taktika shfrytëzojnë kureshtjen ose dëshirën e përdoruesve për shpërblime, duke i shtyrë ata të instalojnë programe të padëshiruara pa dashje.

Si përfundim, PUP-të dhe rrëmbyesit e shfletuesve përdorin metoda të ndryshme mashtruese dhe mashtruese të shpërndarjes për të fituar akses në sistemet e përdoruesve. Përdoruesit duhet të tregojnë kujdes kur shkarkojnë softuer, duke klikuar në dritare ose lidhje, duke vizituar faqet e internetit, duke hapur bashkëngjitjet e postës elektronike dhe duke ndërvepruar me oferta ose kërkesa të dyshimta për të shmangur instalimin e padashur të këtyre programeve të padëshiruara.

Në trend

Më e shikuara

Po ngarkohet...