Threat Database Phishing Mashtrimi me email "Llogaria juaj është çaktivizuar...

Mashtrimi me email "Llogaria juaj është çaktivizuar përkohësisht".

Emailet e phishing të titulluara "Llogaria juaj është çaktivizuar përkohësisht" synojnë marrësit me qëllimin mashtrues për t'i mashtruar që të zbulojnë kredencialet e hyrjes në llogarinë e tyre të emailit. Këto emaile të pasigurta pretendojnë në mënyrë të rreme se llogaritë e marrësve janë bllokuar përkohësisht, duke synuar të krijojnë një ndjenjë urgjence dhe paniku. Sulmuesit që qëndrojnë pas kësaj taktike phishing shpresojnë që viktimat e tyre, të nxitura nga frika e humbjes së aksesit në llogaritë e tyre, do të japin me nxitim informacionin e tyre të hyrjes pa verifikuar legjitimitetin e emaileve.

Taktikat e phishing si “Llogaria juaj është çaktivizuar përkohësisht” mbështeten në frikësimet e rreme

Email-et e padëshiruara, që shfaqen shpesh me tema të ndryshme si 'Rregullimi i problemit të vërtetimit të gabimeve', shërbejnë si një mjet mashtrues i përdorur nga kriminelët kibernetikë për të joshur marrësit në një taktikë phishing. Emailet pretendojnë në mënyrë të rreme se llogaria e marrësit është çaktivizuar për shkak të shkeljeve të supozuara të 'Kushteve të Përdoruesit dhe Marrëveshjes Ligjore', duke rezultuar në bllokimin e përkohshëm të saj si masë paraprake. Për të rifituar aksesin, marrësi i kërkohet të pranojë terma dhe kushte të reja. Emailet e mashtrimit paralajmërojnë se dështimi për ta bërë këtë do të çojë në humbjen e mesazheve në hyrje.

Është thelbësore të theksohet se të gjitha informacionet e dhëna në këto emaile janë krejtësisht të rreme dhe mesazhet nuk lidhen në asnjë mënyrë me ndonjë ofrues ose organizatë legjitime shërbimi.

Emailet “Llogaria juaj është çaktivizuar përkohësisht” i çojnë përdoruesit në një sajt phishing

Kur marrësit klikojnë në butonin "ZGJIDHË ÇËSHTJEN TANI", ata drejtohen në një faqe interneti të dedikuar për phishing. Kjo faqe mashtruese jo vetëm që përsërit faqen e identifikimit të llogarisë së emailit të marrësit, por është gjithashtu e vendosur në një faqe interneti në dukje legjitime që, në realitet, është komprometuar nga kriminelët kibernetikë. Qëllimi kryesor i këtij sulmi phishing është kapja e informacionit të ndjeshëm të ofruar nga viktimat që nuk dyshojnë dhe ia transmeton atë mashtruesve që qëndrojnë pas skemës.

Pasojat e të qenit viktimë e kësaj taktike phishing janë të gjera dhe mund të kenë implikime serioze për marrësit. Adresat e mbledhura të emailit mund të përdoren për qëllime të ndryshme të mbrapshta, duke përfshirë vjedhjen e identitetit në platformat e mediave sociale, mesazherë dhe llogari të postës elektronike. Mashtruesit mund të paraqiten si viktima për të kërkuar kredi, donacione ose për të promovuar skema, duke shfrytëzuar kështu besimin e kontakteve të marrësit.

Për llogaritë që lidhen me financat, të tilla si bankat në internet, tregtia elektronike dhe kuletat e kriptomonedhave, informacioni i komprometuar mund të lehtësojë transaksionet mashtruese dhe blerjet e paautorizuara në internet. Për më tepër, nëse informacioni i ndjeshëm ose konfidencial arrihet në llogaritë e ruajtjes së skedarëve, ai mund të përdoret për shantazh ose qëllime të tjera të pasigurta.

Si të njohim phishing të mundshëm dhe emaile mashtruese?

Emailet phishing dhe mashtruese shpesh shfaqin disa shenja tipike që mund t'i ndihmojnë marrësit t'i identifikojnë ato dhe të mos bien viktimë e skemave të tyre mashtruese. Njohja e këtyre shenjave është thelbësore në ruajtjen e sigurisë në internet dhe mbrojtjen e informacionit të ndjeshëm. Disa tregues të zakonshëm të emaileve të phishing dhe mashtrimit përfshijnë:

  • Adresa e emailit të dërguesit : Emailet e phishing mund të kenë adresa mashtruese të dërguesit që ngjajnë shumë me ato të ligjshme, por përmbajnë ndryshime të vogla ose gabime drejtshkrimore. Mashtruesit mund të përdorin domene që imitojnë organizata ose ofrues shërbimesh të njohura.
  • Gjuha urgjente ose kërcënuese : Emailet e phishing shpesh krijojnë një ndjenjë urgjence ose paniku për të nxitur veprime të menjëhershme. Ata mund të pretendojnë se llogaria e marrësit është në rrezik ose duhet të përditësojnë informacionin urgjentisht.
  • Gabim drejtshkrimor dhe gabime gramatikore : Shumë emaile phishing përmbajnë gabime drejtshkrimore, gabime gramatikore ose struktura të vështira fjalish. Komunikimet legjitime nga organizatat me reputacion zakonisht janë të shkruara mirë dhe pa gabime.
  • Emaile të dizajnuara keq : Disa emaile phishing mund të kenë strukturë të dizajnuar keq, formatim të paqëndrueshëm ose nuk kanë logot dhe markën zyrtare.
  • Përshëndetje të përgjithshme : Emailet e phishing mund të përdorin përshëndetje të përgjithshme si "Klient i dashur" në vend që t'i drejtohen marrësit me emrin e tyre, duke treguar se emaili nuk është i personalizuar.
  • Lidhje të dyshimta : Lëvizja e miut mbi lidhjet në email (pa klikuar) mund të zbulojë URL-në aktuale. Emailet e phishing shpesh përmbajnë lidhje të maskuara që çojnë në faqe interneti mashtruese.
  • Kërkesat për informacione të ndjeshme : Organizatat legjitime rrallë u kërkojnë përdoruesve të japin informacione të ndjeshme si detajet e kartës së kreditit, fjalëkalimet dhe numrat e sigurimeve shoqërore përmes emailit.
  • Bashkëngjitje të papritura : Emailet e phishing mund të përmbajnë bashkëngjitje që pretendojnë se janë dokumente të rëndësishme, por në të vërtetë janë malware ose viruse.

Njohja e këtyre shenjave dhe të qenit vigjilent gjatë trajtimit të emaileve mund të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun për t'u bërë viktimë e përpjekjeve të phishing dhe mashtrimit. Nëse një email duket i dyshimtë, është më mirë të verifikoni vërtetësinë e tij drejtpërdrejt me organizatën ose ofruesin e shërbimit përmes kanaleve zyrtare përpara se të ndërmerrni ndonjë veprim.

 

Në trend

Më e shikuara

Po ngarkohet...