PDFCastle

Programet potencialisht të padëshiruara (PUP) janë aplikacione softuerike që, megjithëse nuk janë në mënyrë të qartë të pasigurta, shpesh shfaqin sjellje që përdoruesit mund të mos i dëshirojnë ose të presin. Ato mund të përfshijnë adware, rrëmbyes të shfletuesit dhe softuer të tjerë që mund të rrezikojnë privatësinë ose sigurinë e përdoruesit.

Studiuesit e sigurisë kibernetike zbuluan kohët e fundit PDFCastle gjatë një hetimi të uebsajteve të dyshimta. I tregtuar si një mjet gjithëpërfshirës i menaxhimit të PDF-së, PDFCastle pretendon se ofron veçori të tilla si shikimi, krijimi, redaktimi dhe konvertimi i skedarëve PDF në formate të ndryshme, duke përfshirë dokumentet e Microsoft Word.

Megjithatë, PDFCastle nuk funksionon siç reklamohet; në vend të kësaj, ai promovon përdorimin e portalit të rremë të motorit të kërkimit.pdfcastle.com. Për më tepër, PDFCastle mund të ketë funksione shtesë të dëmshme përtej asaj që është e dukshme në shikim të parë. Është e rëndësishme të theksohet se PUP-të si PDFCastle shpesh bashkohen me softuer të tjerë të dyshimtë, të cilët mund të përkeqësojnë më tej rreziqet e sigurisë.

PDFCastle merr përsipër cilësimet e shfletuesit të përdoruesve

PDFCastle promovon përdorimin e portal.pdfcastle.com, i cili maskohet si një motor kërkimi. Uebfaqe të tilla zakonisht lidhen me rrëmbyesit e shfletuesit, megjithëse vetë PDFCastle nuk i modifikon drejtpërdrejt cilësimet e shfletuesit.

Softueri i rrëmbyesit të shfletuesit zakonisht ndryshon konfigurimin e shfletuesit për të ridrejtuar përdoruesit në sajtet e sponsorizuara kur ata kryejnë kërkime ose hapin skeda/dritare të reja. Megjithatë, PDFCastle thjesht hap portal.pdfcastle.com kur shkurtorja e tij hapet pa modifikuar cilësimet e shfletuesit.

Këta motorë kërkimi të rremë, si portal.pdfcastle.com, shpesh i ridrejtojnë përdoruesit te motorët e ligjshëm të kërkimit si nearbyme.io dhe Yahoo. Sidoqoftë, nearbyme.io, pavarësisht se gjeneron rezultate kërkimi, tenton të shfaqë përmbajtje të pasaktë dhe potencialisht të dëmshme.

Faqet e internetit si portal.pdfcastle.com shpesh mbledhin informacione për përdoruesit. Për më tepër, PDFCastle, duke qenë PUP, mund të përfshijë veçori të gjurmimit të të dhënave. Kjo mund të rezultojë në mbledhjen e të dhënave të ndjeshme si historiku i shfletimit, kredencialet e hyrjes dhe informacionet financiare, të cilat mund të shfrytëzohen ose shiten te palët e treta, duke përfshirë kriminelët kibernetikë.

PUP-të mund të përpiqen të fshehin instalimin e tyre nga përdoruesit

PUP-të përdorin taktika të ndryshme për të fshehur instalimin e tyre nga vëmendja e përdoruesve:

 • Kombinimi me softuer legjitim : PUP-të shpesh rikthehen në instalimet legjitime të softuerit. Ato janë të bashkuara me softuer të lirë ose të njohur që përdoruesit e shkarkojnë qëllimisht, shpesh duke fshehur praninë e tyre në procesin e instalimit përmes kutive të zgjedhura paraprakisht ose shtypjes së imët.
 • Magjistarët mashtrues të instalimit : Instaluesit e PUP mund të përdorin magjistarë mashtrues instalimi që shpërqendrojnë përdoruesit nga vërejtja e instalimit të softuerit shtesë. Ata mund të përdorin formulime konfuze ose të errësojnë praninë e programeve të bashkuara.
 • Mekanizmat e tërheqjes : PUP-të mund të ofrojnë opsione të heqjes dorë gjatë instalimit, por këto shpesh janë të dizajnuara për t'u anashkaluar. Përdoruesit mund t'i humbasin këto opsione nëse ato paraqiten në një mënyrë që kërkon vëmendje të kujdesshme ose nëse ato varrosen brenda afateve dhe kushteve të gjata.
 • Taktikat agresive të marketingut : Disa PUP përdorin metoda agresive reklamimi për të joshur përdoruesit në instalimin e tyre, të tilla si sinjalizimet e rreme të sistemit, pop-up-et mashtruese ose taktika të frikësimit që pretendojnë nevojën për softuer të caktuar për të përmirësuar performancën ose sigurinë e sistemit.
 • Ndërfaqet e kamufluara : PUP-të mund të imitojnë sinjalizimet e sistemit ose kutitë e dialogut për të mashtruar përdoruesit që të mendojnë se po kryejnë veprime legjitime. Këto ndërfaqe mund të dizajnohen që të ngjajnë shumë me mesazhet e sistemit operativ, duke e bërë të vështirë për përdoruesit t'i dallojnë ato nga njoftimet e vërteta.
 • Fshehja në shtesat ose shtesat e shfletuesit : PUP-të mund të maskohen si shtesa ose shtesa të shfletuesit, shpesh duke ofruar veçori në dukje të dobishme. Përdoruesit mund të anashkalojnë lejet e kërkuara nga këto shtesa ose të mos rishikojnë plotësisht funksionalitetin e tyre.
 • Instalimi i sfondit të heshtur : Disa PUP instalohen në heshtje në sfond pa shfaqur ndonjë kërkesë ose njoftim të dukshëm për përdoruesit. Përdoruesit mund ta kuptojnë praninë e tyre vetëm pasi të vërejnë ndryshime në sjelljen ose performancën e sistemit të tyre.
 • Në përgjithësi, PUP-të mbështeten në mbikëqyrjen e përdoruesit, shpërqendrimin dhe taktika mashtruese për të rrëshqitur vëmendjen e përdoruesve gjatë instalimit, shpesh duke çuar në instalim të paqëllimshëm dhe rreziqe të mundshme sigurie.

  Në trend

  Më e shikuara

  Po ngarkohet...