Fetchzilla

Fetchzilla është një shtesë e shfletuesit që është vënë nën shqyrtimin e studiuesve të sigurisë kibernetike gjatë hetimit të tyre në platformat e dyshimta në internet. Kjo shtesë e veçantë tregtohet si një mjet në dukje i dobishëm i krijuar për të thjeshtuar procesin e shkarkimit të llojeve të ndryshme të mediave, të tilla si imazhe, nga Interneti. Megjithatë, pas një shqyrtimi më të afërt, bëhet e qartë se Fetchzilla angazhohet në shpërndarjen e reklamave ndërhyrëse dhe të padëshiruara.

Në thelb, Fetchzilla operon në një mënyrë mashtruese duke e paraqitur veten si një mjet për rikthimin e mediave në ueb, ndërkohë që i nënshtron përdoruesit në një breshëri reklamash të padëshiruara dhe mashtruese. Kjo sjellje e dyshimtë jo vetëm që minon besimin e përdoruesve, por gjithashtu mund të prishë përvojën e tyre në internet duke i përmbytur ata me reklama që ata bënë.

Adware si Fetchzilla mund të kryejnë veprime të ndryshme të padëshiruara pasi të instalohen

Adware përfaqëson një kategori softuerësh të krijuar qëllimisht për të ekzekutuar fushata reklamuese ndërhyrëse. Ky lloj softueri funksionon duke shfaqur reklama në faqet e internetit të vizituara dhe ndoshta ndërfaqe të tjera të përdoruesit, shpesh pa pëlqimin ose kontrollin e përdoruesit.

Objektivi kryesor i adware është të ofrojë përmbajtje grafike të palëve të treta që promovojnë kryesisht taktika të ndryshme në internet, softuer të pabesueshëm ose të dëmshëm dhe, në disa raste alarmante, edhe softuer të pasigurt. Disa nga këto reklama, kur klikohen, mund të ekzekutojnë skripte që shkaktojnë shkarkime ose instalime në pajisjen e përdoruesit, të gjitha pa lejen e tyre të qartë.

Është thelbësore të pranohet se ndërkohë që këto reklama mund të shfaqin herë pas here përmbajtje legjitime, është shumë e pamundur që ndonjë palë zyrtare ta miratojë ose ta shpërndajë atë nëpërmjet mjeteve të tilla. Më shpesh sesa jo, këto promovime janë të orkestruara nga mashtruesit që shfrytëzojnë programet e filialeve të produkteve për të fituar komisione të paligjshme.

Fetchzilla ka të ngjarë të angazhohet në mbledhjen e informacionit të ndjeshëm nga përdoruesi. Të dhënat me interes mund të përfshijnë një gamë të gjerë detajesh, të tilla si URL-të e vizituara, faqet e uebit të shikuara, pyetjet e kërkimit, skedarët e internetit, kredencialet e hyrjes për llogaritë në internet dhe madje edhe informacione të lidhura me financat. Të dhënat e mbledhura më pas mund t'u shiten palëve të treta ose të shfrytëzohen për fitim, duke cenuar kështu privatësinë e përdoruesit dhe potencialisht duke çuar në rreziqe të mëtejshme të sigurisë.

Aplikacionet Adware mund të përpiqen të fshehin instalimin e tyre nga vëmendja e përdoruesve

Programet potencialisht të padëshiruara (PUP) dhe adware shpesh përdorin taktika të ndryshme shpërndarjeje për të depërtuar në pajisjet dhe shfletuesit e përdoruesve. Këto taktika janë krijuar në mënyrë tipike për të kapur përdoruesit në befasi dhe për t'i mashtruar ata që të instalojnë padashur softuerin e padëshiruar. Këtu janë disa taktika të zakonshme të shpërndarjes të përdorura nga PUP dhe adware:

Softuer i bashkuar : PUP-të dhe programet reklamuese shpesh bashkohen me shkarkime legjitime të softuerit. Përdoruesit mund t'i instalojnë pa dashje kur shkarkojnë dhe instalojnë aplikacione në dukje të padëmshme nga Interneti. Kjo taktikë njihet si "bundling".

Freeware dhe Shareware : PUP-të dhe adware shpesh vijnë në një udhëtim me programe falas ose shareware. Përdoruesit që shkarkojnë këto aplikacione falas mund të mos vërejnë se në paketën e instalimit përfshihet softuer shtesë, i padëshiruar.

Përditësimet e rreme : Uebsajtet kërcënuese ndonjëherë paraqesin njoftime të rreme të përditësimeve për softuerët, shfletuesit ose shtojcat e njohura. Përdoruesit që klikojnë në këto njoftime mund të përfundojnë duke shkarkuar PUP ose adware në vend të përditësimeve të ligjshme.

Reklamat mashtruese : Adware mund të shpërndahen përmes reklamave mashtruese në internet që inkurajojnë përdoruesit të klikojnë mbi to. Këto reklama mund të premtojnë softuer falas, çmime ose oferta të tjera joshëse, por klikimi mbi to mund të shkaktojë shkarkime të padëshiruara.

Email-et e phishing : PUP-të dhe programet reklamuese mund të shpërndahen gjithashtu përmes emaileve phishing që mashtrojnë marrësit që të klikojnë në lidhje të pasigurta ose të shkarkojnë bashkëngjitje të infektuara.

Shtesat dhe shtesat e shfletuesit : Adware shpesh maskohet si shtesa ose shtesa të shfletuesit. Përdoruesve mund t'u kërkohet të instalojnë këto përmirësime në dukje të padëmshme të shfletuesit, të cilat më vonë i bombardojnë me reklama të padëshiruara.

Platformat e ndarjes së skedarëve : Përdoruesit që shkarkojnë skedarë nga faqet e internetit Peer-to-Peer (P2P) ose torrent mund të blejnë pa vetëdije PUP ose programe reklamash të bashkuara me skedarët që shkarkojnë.

Inxhinieria Sociale : Disa PUP dhe adware përdorin taktika të inxhinierisë sociale, si paralajmërime të rreme sigurie ose mesazhe urgjente, për të bindur përdoruesit të ndërmarrin veprime që rezultojnë në instalimin e softuerit të padëshiruar.

Për t'u mbrojtur kundër PUP-ve dhe programeve reklamuese, është thelbësore që përdoruesit të tregojnë kujdes kur shkarkojnë softuer, veçanërisht programe falas ose të panjohura. Shkarkoni gjithmonë softuer nga burime me reputacion, mbani të përditësuar sistemin operativ dhe softuerin tuaj, përdorni softuer me reputacion kundër malware dhe jini të kujdesshëm ndaj reklamave mashtruese dhe bashkëngjitjeve të dyshimta të postës elektronike. Për më tepër, rishikoni dhe menaxhoni rregullisht shtesat e shfletuesit tuaj dhe softuerin e instaluar për të hequr çdo program potencialisht të padëshiruar.

Në trend

Më e shikuara

Po ngarkohet...