Computer Security Departamenti Amerikan i Drejtësisë akuzon tre shtetas...

Departamenti Amerikan i Drejtësisë akuzon tre shtetas iranianë për fushata të mëdha hakerimi

Në fillim të këtij viti, disa sulme të mëdha ransomware kishin në shënjestër kompanitë e furnizimit me energji elektrike, ndërmarrjet rajonale, bizneset private, madje edhe organizatat jofitimprurëse në SHBA Të mërkurën, Departamenti i Drejtësisë i SHBA-së njoftoi se kishte akuzuar tre qytetarë iranianë për pjesëmarrje ose kryerjen e sulmit masiv. sulme hakerimi, në të cilat të dhënat janë koduar ose vjedhur nga rrjetet e viktimave. Sulmuesit u përpoqën të zhvasin qindra mijëra dollarë nga viktimat e tyre në këmbim të deshifrimit të të dhënave të komprometuara ose mos publikimit të tyre. Disa nga viktimat kanë paguar shumat e kërkuara, sipas zyrtarëve.

Sulmet e dyshuara hakerimi ndodhën nga tetori 2020 deri në muajin e kaluar, ndërsa tre të pandehurit janë identifikuar si Mansour Ahmadi, Amir Hossein Nickaein Ravari dhe Ahmad Khatibi Aghda. Ata akuzohen për shfrytëzim të dobësive të njohura ose të zbuluara publikisht për të depërtuar në rrjetet e synuara. Rasti u ngrit në Nju Xhersi, pasi një komunë dhe një firmë kontabiliteti me bazë atje ishin mes viktimave.

Autoritetet përgatiten për të goditur hajdutët kibernetikë

Autoritetet kanë hetuar sulmet e hakerave për një kohë të gjatë. Megjithatë, kërcënimet kibernetike ishin bërë veçanërisht të rënda që nga maji i këtij viti, kur një grup hakerimi me bazë në Rusi u dyshua për një sulm shpërblyes kundër gazsjellësit Colonial që ndërpreu furnizimin me gaz në pjesë të mëdha të vendit. Hakerët iranianë janë vënë nën radar pasi FBI arriti të parandalojë një sulm kibernetik që synonte një spital për fëmijë në Boston dhe të planifikuar nga hakerat e mbështetur nga qeveria iraniane.

Sipas zyrtarëve të FBI-së, tre hakerët iranianë të përmendur këtë javë nuk janë sponsorizuar nga shteti dhe në vend të kësaj kanë vepruar në emër të tyre dhe kanë synuar përfitime financiare. Megjithatë, edhe nëse nuk caktohen nga qeveria iraniane, aktivitete të tilla dashakeqe janë të mundshme për shkak të neglizhencës së regjimit që i lejon kriminelët kibernetikë të veprojnë lirshëm dhe pa ndjekje penale, tha zyrtari amerikan. Disa nga objektivat e të dyshuarve janë me bazë në Iran, ndërsa tre hakerët e akuzuar janë ende në vend, duke u përballur me pak shanse për t'u arrestuar. Megjithatë, sipas zyrtarëve të Departamentit të Drejtësisë, akuzat në pritje e bëjnë "funksionalisht të pamundur" largimin e tyre nga Irani.

Në një veprim të lidhur, Zyra e Kontrollit të Pasurive të Huaja e Departamentit të Thesarit sanksionoi të mërkurën dhjetë individë dhe dy subjekte të lidhura me Korpusin e Gardës Revolucionare Islamike të Iranit. Këta supozohet se janë përfshirë në krime kibernetike, duke përfshirë ransomware . Gjithashtu, Departamenti i Thesarit i identifikoi tre të pandehurit iranianë si punonjës të firmave iraniane të teknologjisë të lidhura me Gardën Revolucionare.

Këto ngjarje ndodhin në sfondin e bisedimeve ngërç midis SHBA-së dhe Iranit mbi një ringjallje të mundshme të një marrëveshjeje bërthamore të vitit 2015. Kohët e fundit, ka pasur presion mbi administratën e Biden si nga ligjvënësit amerikanë, ashtu edhe nga Izraeli për t'i shtyrë negociatat me vendosmëri, pasi ato shpesh janë quajtur një dështim deri më tani.

Po ngarkohet...