Threat Database Potentially Unwanted Programs Zgjerimi i shfletuesit Coffee Ext

Zgjerimi i shfletuesit Coffee Ext

Si pjesë e shqyrtimit të tyre rutinë të uebsajteve të diskutueshme, studiuesit u ndeshën me shtesën e shfletuesit Coffee Ext. Aplikacioni prezantohet si një mjet i përshtatshëm për të aksesuar recetat e kafesë. Megjithatë, analiza ka zbuluar se Coffee Ext nuk është aq i pafajshëm sa duket.

Në vend që t'i shërbejë qëllimit të tij të reklamuar, ai funksionon si softuer për rrëmbimin e shfletuesit. Kjo do të thotë që pasi të instalohet, ai merr kontrollin mbi cilësimet e shfletuesit, duke i ngatërruar ato për të nisur ridrejtimet e detyruara. Për më tepër, natyra e vërtetë e shtesës mund të përfshijë mbikëqyrjen e zakoneve dhe aktiviteteve të shfletimit të përdoruesve.

Në thelb, ajo që mund të ishte shfaqur si një shtesë e thjeshtë e shfletuesit për entuziastët e kafesë rezulton të jetë një program i fshehtë dhe potencialisht ndërhyrës që jo vetëm ndryshon përvojat e shfletimit të përdoruesve, por edhe cenon privatësinë e tyre duke monitoruar veprimet e tyre në internet.

Rrëmbyesi i shfletuesit Coffee Ext mund të çojë në probleme serioze të privatësisë

Rrëmbyesit e shfletuesve janë një kategori softuerësh ndërhyrës që ndryshojnë me forcë elementet thelbësore të shfletuesit si faqja kryesore, motori i kërkimit të paracaktuar dhe faqet e skedave të reja. Ky manipulim kryhet për të ridrejtuar përdoruesit në uebsajte specifike të promovuara sa herë që ata hapin një skedë të re të shfletuesit ose nisin një kërkim duke përdorur shiritin URL.

Në mënyrë tipike, softueri që përfshihet në këtë klasifikim favorizon motorët e kërkimit mashtrues. Këto platforma kërkimi të falsifikuara nuk janë në gjendje të gjenerojnë rezultate autentike kërkimi dhe për këtë arsye, ato i ridrejtojnë menjëherë përdoruesit në motorët e ligjshëm të kërkimit.

Sidoqoftë, Coffee Ext e dallon veten duke i çuar drejtpërdrejt përdoruesit në motorin e kërkimit Bing pa ndonjë faqe mashtruese ndërmjetëse. Megjithatë, është e rëndësishme të pranohet se funksionimi i kësaj shtese mund të ndikohet nga faktorë si gjeolokacioni i përdoruesit, duke çuar në ridrejtime drejt destinacioneve të ndryshme. E rëndësishmja, vlen të përmendet se rrëmbyesit e shfletuesve shpesh përdorin taktika për të siguruar qëndrueshmërinë e tyre, duke e bërë të vështirë për përdoruesit të rivendosin shfletuesit e tyre në konfigurimet e tyre të preferuara.

Rrëmbyesit e shfletuesve si Coffee Ext shpesh shkojnë përtej thjesht manipulimit të shfletuesit. Ata mund të kenë aftësinë për të gjurmuar të dhënat e përdoruesit. Shtrirja e informacionit të synuar përfshin URL-të e vizituara, faqet e internetit që janë parë, pyetjet e kërkimit, cookie-t e ruajtura në internet, kredencialet e hyrjes, informacione të identifikueshme personale, të dhëna financiare dhe më shumë. Këto të dhëna të grumbulluara kanë potencialin të fitohen para përmes shitjes së tyre te subjektet e palëve të treta.

Rrëmbyesit e shfletuesve dhe PUP-të (Programet potencialisht të padëshiruara) shpesh maskojnë instalimin e tyre

Rrëmbyesit e shfletuesve dhe PUP-të shpesh përdorin taktika mashtruese për të depërtuar në pajisjet e përdoruesve, duke shfrytëzuar dobësitë dhe duke manipuluar sjelljen e përdoruesit për të fituar akses të paautorizuar. Këtu janë disa taktika mashtruese të zakonshme të përdorura nga këto entitete keqdashëse:

  • Softuer i bashkuar : Rrëmbyesit e shfletuesve dhe PUP-të shpesh bashkohen me shkarkime softuerësh në dukje të ligjshme. Përdoruesit instalojnë pa dyshim programin e dëshiruar, vetëm për të parë se është instaluar edhe softuer shtesë i padëshiruar.
  • Instaluesit mashtrues : Instaluesit për softuer të caktuar mund të përdorin taktika mashtruese, të tilla si fshehja e pranisë së rrëmbyesve të shfletuesit ose PUP-ve të bashkuara, parazgjedhja e kutive të kontrollit për t'i instaluar ato ose përdorimi i ndërfaqeve konfuze të përdoruesit.
  • Reklamat mashtruese : Reklamat mashtruese ose dritaret kërcyese mund t'i mashtrojnë përdoruesit që të besojnë se duhet të instalojnë një program të caktuar për të rregulluar një problem që nuk ekziston. Klikimi në këto reklama çon në instalimin e padëshiruar të softuerit të padëshiruar.
  • Përditësime të rreme të softuerit : Përdoruesve mund t'u kërkohet të konfigurojnë një përditësim të supozuar të softuerit ose patch sigurie, por në realitet, kjo kërkon instalimin e një rrëmbyesi të shfletuesit ose PUP.
  • Softueri falas dhe Shareware : Softueri falas i disponueshëm në internet mund të jetë i shoqëruar me rrëmbyes të shfletuesit ose PUP. Përdoruesit që shkarkojnë dhe instalojnë këto aplikacione në dukje të padëmshme, pa dijeninë e tyre prezantojnë programe të padëshiruara në pajisjet e tyre.
  • Zgjatjet e shfletuesit të rremë : Shtesat mashtruese të shfletuesit mund të pretendojnë se ofrojnë veçori ose funksione të dobishme, por ato përmbajnë aftësi të fshehura të rrëmbimit të shfletuesit ose PUP.
  • Inxhinieria Sociale : Rrëmbyesit e shfletuesve dhe PUP-të mund të përdorin teknika të inxhinierisë sociale, të tilla si njoftime të rreme, oferta joshëse ose taktika urgjente, për të mashtruar përdoruesit për t'i instaluar ato.

Për t'u mbrojtur kundër këtyre taktikave mashtruese, përdoruesit duhet të tregojnë kujdes kur shkarkojnë dhe instalojnë softuer, t'u përmbahen burimeve me reputacion, të lexojnë rishikimet e përdoruesve, t'u kushtojnë vëmendje kërkesave të instalimit dhe të përdorin softuer të besueshëm kundër malware për të zbuluar dhe parandaluar instalimin e programeve të padëshiruara.

 

Në trend

Më e shikuara

Po ngarkohet...