Threat Database Viruses Virus.Win32.Sality.aa

Virus.Win32.Sality.aa

Karta e rezultateve të kërcënimit

Renditja: 3,692
Niveli i Kërcënimit: 70 % (Lartë)
Kompjuterët e infektuar: 19,158
Parë për herë të parë: July 24, 2009
Parë për herë të fundit: September 17, 2023
OS/OS të prekura: Windows

Sality është një virus kompjuterik i sofistikuar, kompleks dhe jashtëzakonisht i rrezikshëm. Nëse keni ndonjë aluzion se kompjuteri juaj është infektuar me Sality, duhet të veproni me kujdes dhe të merreni me Sality sa më shpejt që të jetë e mundur. Sality mund të jetë i dëmshëm për kompjuterin tuaj dhe për ju në një larmi mënyrash befasuese, sepse Sality përfshin veçori ose përbërës të çdo lloji kryesor të malware dhe ndryshon rregullisht vetveten, duke u bërë vazhdimisht më keqdashës dhe më i vështirë për t'u zbuluar se sa ishte më parë.

Historia e Salit

Virusi Sality u shfaq për herë të parë në Rusi në vitin 2003. Që atëherë, Sality ka vazhduar të jetë një kërcënim dhe Sality është përhapur në të gjithë botën, historikisht me një prani veçanërisht të fortë në Brazil. Sality ishte një nga viruset më të përhapur të vitit 2010 dhe pati një rritje të madhe të numrit të infeksioneve në fund të vitit, kur u shfaq një mutacion i ri i virusit. Disa studiues kanë deklaruar se Sality është aktualisht një nga pesë kërcënimet më të zakonshme të zbuluara në kompjuterë.

Në mënyrë të rreptë, Sality filloi si një derë e pasme si një mënyrë për të anashkaluar masat e zakonshme të sigurisë kompjuterike. Megjithëse Sality e ka ende këtë veçori dhe infeksioni ende fillon me një derë të pasme, Sality është rritur dhe evoluar me kalimin e viteve për të përfshirë në funksionimin e tij praktikisht çdo shumëllojshmëri të njohur të malware. Ky nuk është një ekzagjerim – përveç derës së pasme, veçoritë e Sality përfshijnë viruse, keylogger, rootkits, worms, Trojans, shkarkues, botnet, adware dhe shfrytëzime të Windows-it me orë zero. Sality ka tiparet e përbashkëta të një virusi klasik, si dhe disa aftësi shumë moderne dhe shumë të rrezikshme.

Si funksionon Saltia

Aktualisht, një infeksion Sality mund të fillojë me përdorimin e një disku të infektuar me gishtin e madh, i cili do të infektojë kompjuterin tuaj duke filluar me një krimb ose Sality mund të infektojë kompjuterin tuaj duke filluar me një Trojan, pasi të klikoni në një email të infektuar me spam ose të shkarkoni një skedar të infektuar. Në një mënyrë apo tjetër, pasi Sality është i pranishëm, Sality hap një derë të pasme; dhe mund të shkarkojë malware të tjerë; ose komunikoni fshehurazi me një kontrollues botnet ose këdo që e ka përhapur virusin në radhë të parë.

Pastaj Sality vendos veten për të bërë dëmin e saj. Sality hedh një vështrim në atë që është në sistemin tuaj, infekton skedarët lokalë .exe dhe .scr, çaktivizon ose fshin softuerin e sigurisë dhe muret e zjarrit dhe shkruan skedarë me qëllim të keq. Sality madje mund të ndryshojë kompjuterin tuaj për të parandaluar që Windows të mund të fillojë në modalitetin e sigurt. Më pas mund të instalojë një tastierë për të kapur goditjet e tasteve dhe për të vjedhur emrat dhe fjalëkalimet e përdoruesve, numrat e kartave të kreditit ose informacione të tjera të ndjeshme. Sality mund të krijojë gjithashtu një krimb që do të infektojë të gjitha mediat e lëvizshme, veçanërisht disqet USB dhe do të bëjë që virusi të instalohet automatikisht në cilindo kompjuter me të cilin lidhni diskun USB.

Zhvillimet e reja të Salit

Kohët e fundit, Sality është përdorur për të krijuar 'kompjuterë zombie' dhe për të shtuar kompjuterë të infektuar në botnet. Me fjalë të tjera, Sality po përdoret për t'u dhënë hakerëve qasje në distancë në sistemet e infektuara dhe për t'i përdorur ato sisteme për të përhapur spam, për të krijuar klikime mashtruese në ueb ose për të nisur sulmet e Mohimit të Shërbimit kundër faqeve të synuara të internetit – të gjitha pa dijeninë e pronarëve të kompjuterët e infektuar. Një vlerësim i fundit i madhësisë së botnet-it Sality e vendos numrin e kompjuterëve të lidhur përmes Sality në 100,000.

Duke filluar në verën e vitit 2010, kishte raporte se Sality po infektonte kompjuterët përmes një trojan që përfitonte nga ajo që ishte një dobësi e ashtuquajtur 'orë-zero' në Windows, duke shfrytëzuar mënyrën se si Windows trajtonte shkurtoret. Në këtë mënyrë, Sality është i ngjashëm me virusin Stuxnet . Në thelb, trojani infekton kompjuterin dhe krijon një skedar .dll dhe një skedar .lnk diku, dhe sapo të lundroni në drejtorinë ku është ruajtur skedari .lnk, aktivizohet .dll dhe Sality kalon në veprim. Që kur u zbulua dobësia, Microsoft ka lëshuar përditësime të Windows për të riparuar dobësinë. Megjithatë, kohët e fundit, kjo dobësi ka qenë një shkak kryesor i rritjes së shkallës së infeksionit të Sality, sepse shumë njerëz thjesht nuk e përditësojnë Windows mjaft shpesh ose fare.

Kripësia vazhdon të jetë një kërcënim i rëndësishëm kryesisht për shkak të natyrës së tij polimorfike. Ai mund të ndryshojë kodin e tij duke e enkriptuar veten ndryshe për çdo skedar të ndryshëm ose kompjuter që infekton Sality, gjë që synon ta bëjë të vështirë zbulimin e Sality përmes skanimeve. Në çdo rast, ekspertët besojnë se krijuesit e Sality kanë qëllimin përfundimtar të përdorimit të Sality për të mbledhur dhe inkorporuar sa më shumë kode të dëmshme dhe të dëmshme që të jetë e mundur. Prandaj, vigjilenca e vazhdueshme ndaj Salit ka të ngjarë të jetë një domosdoshmëri në të ardhmen e parashikueshme.

Pseudonimet

15 shitës sigurie e shënuan këtë skedar si keqdashës.

Softuer antivirus Zbulim
TrendMicro TROJ_SALITY.AM
Symantec W32.Sality.AB
Sophos W32/Sality-AM
Prevx1 Cloaked Malware
Panda W32/Sality.AC.worm
NOD32 Win32/Sality.AD
Microsoft Worm:Win32/Sality.AH!dll
McAfee W32/Sality.dll
Ikarus Virus.Win32.Sality
Fortinet W32/KillAV.NH!tr
F-Secure Trojan.Win32.KillAV.nh
eTrust-Vet Win32/Maazben!generic
eSafe Win32.KillAV.nh
DrWeb Win32.Sector.4
Comodo Win32.Sality.AD

SpyHunter zbulon dhe heq Virus.Win32.Sality.aa

Detajet e sistemit të skedarit

Virus.Win32.Sality.aa mund të krijojë skedarët e mëposhtëm:
# Emri i skedarit MD5 Zbulimet
1. 256f4b43f77e46cc37dbb0701850f7d38353a0f6e980174c0e79716641ac4e65 72410784cc6a484cc839f254d68e0eea 3
2. Virus.Win32.Iframer.c 334215be25fe0b1d4ce4286318fd0472 2
3. file.exe 627b8095b1024a0ddfdfa01bf9aff803 1
4. sa-643166.exe e3bec9eb5e9375f37d681dd17bbbdd4e 0
5. Msmsgs.exe 9e35482e8ef527840071f91218658932 0
6. winjmxy.exe c24411d4e373e19404eb3154f3233ad0 0
7. 7g7G8B2C.exe f339095d454772ad8cb9c340f13e1678 0
8. bd3q0qix.exe b503241f1dcc27fe6fb0998d2b05fdb4 0
9. iii[1].exe 5fc359ad746100efc0d82d6e1c29f77d 0
10. bd3q0qix.exe,vamsoft.exe e7b53d00459864b22552f7119179fd29 0
11. TckBX673.exe 046f1a09caa11f2e69162af783d7e89c 0
12. load[1].exe 426444c904c4d960118913467204ed0d 0
13. winkfmc.exe f718b5d0f994207183694e207046ac69 0
14. ParisHilton[1].exe 4358fc8cb0254b909eab71431332918c 0
15. file.exe e055f11422d5b9f33653b69a4ff6e9f4 0

Në trend

Më e shikuara

Po ngarkohet...