Malware 'HermeticWiper' që fshin të dhënat godet kompjuterët Windows mes pushtimit rus në Ukrainë

Pushtimi rus i Ukrainës ka ndezur marrëdhëniet në të gjithë globin midis shumë vendeve për shumë arsye. Mes pushtimeve ruse në Ukrainë me shumë pasiguri të dukshme, hakerët gjithashtu kanë embolizuar për të shfrytëzuar një kërcënim malware për fshirjen e të dhënave të quajtur HermeticWiper që është krijuar për të fshirë kompjuterët Windows dhe për të korruptuar sistemin në mënyrë që sistemi operativ të mos mund të ngarkohet. Siç mund ta merrni me mend, sulmet malware për fshirjen e të dhënave kanë shënjestruar deri tani kompjuterët në Ukrainë.

Çfarë është HermeticWiper?

HermeticWiper është një lloj i ri malware shkatërrues, me një certifikatë që thuhet se i përket Hermetica Digital Ltd., një kompani e profilit të ulët me bazë në Qipro, që është gjetur duke infektuar qindra kompjuterë të vendosur në Ukrainë. Sulmet e malware HermeticWiper po ndodhin ndërsa Rusia pushton Ukrainën, e cila mendohet të jetë pjesë e një sulmi masiv që përkon me pushtimin. Deri më tani, ndërsa përpjekjet ruse për pushtimin kanë përparuar kohët e fundit, qindra makina në disa organizata në të gjithë Ukrainën janë goditur. Për më tepër, supozohet se të dhënat në ato makina të prekura janë shkatërruar ose "fshirë" duke përdorur kërcënimin HermeticWiper.

Disa ekspertë të sigurisë kompjuterike kanë parë se ku HermeticWiper korrupton rekordin kryesor të nisjes së një kompjuteri Windows, i cili është një pjesë thelbësore për t'i treguar kompjuterit se si të ngarkojë sistemin operativ. Sipas firmës së sigurisë SentinelOne IT, HermeticWiper korrupton sistemin duke shfrytëzuar drejtuesit nga një aplikacion i ndarjes falas i njohur si EaseUS Partition Master. Disa ekspertë besojnë se sulmi duke përdorur HermeticWiper ka qenë në punë prej disa kohësh dhe pushtimi i fundit ukrainas natyrisht i ka përparuar gjërat.

A mund të çojë pushtimi rus në sulme kibernetike në të ardhmen?

Ajo që është aq alarmante për sulmin e malware HermeticWiper në Ukrainë është se malware të tjerë shkatërrues mund të jenë në rrugë për të kryer më tej sulme kibernetike kundër Ukrainës dhe vendeve të tjera në rajon, ndërsa Rusia lëviz drejt pushtimit.

Sa i përket asaj se kush qëndron pas sulmeve të malware, studiuesit nuk kanë zbuluar ndonjë entitet specifik. Megjithatë, ka shumë akuza për t'u përhapur, pasi SHBA ka akuzuar inteligjencën ushtarake ruse për ofertën e krijimit të malware që synon kompjuterët në Ukrainë në të kaluarën.

Ndërsa çështjet zhvillohen në Ukrainë, ne jemi të sigurt që do të monitorojmë dhe raportojmë sulme të reja kibernetike që mund të përdorin kërcënime si HermeticWiper për të synuar kompjuterët e Ukrainës.