Computer Security Google dhe Microsoft paralajmërojnë se aktorët rusë të...

Google dhe Microsoft paralajmërojnë se aktorët rusë të kërcënimit të sigurisë kibernetike mund të synojnë Lojërat Olimpike të Parisit 2024

Me afrimin e Lojërave Olimpike të Parisit 2024, potenciali për sulme kibernetike, veçanërisht nga aktorët rusë të kërcënimit, është bërë një shqetësim i rëndësishëm. Si Google ashtu edhe Microsoft kanë lëshuar paralajmërime për rreziqet e larta me të cilat përballet ngjarja ndërkombëtare.

Sipas ekipit të sigurisë kibernetike Mandiant të Google Cloud, Lojërat Olimpike të Parisit 2024 janë në rrezik nga një sërë kërcënimesh kibernetike, duke përfshirë spiunazhin, ndërprerjen, shkatërrimin, hakktivizmin, operacionet e ndikimit dhe aktivitetet e motivuara financiarisht. Këto kërcënime mund të ndikojnë në një sërë objektivash, si organizatorët e ngjarjeve, sponsorët, sistemet e biletave, infrastruktura e Parisit dhe atletët dhe spektatorët që marrin pjesë në ngjarje.

Aktorët rusë të kërcënimit

Mandiant thekson se grupet ruse të kërcënimit kibernetik përbëjnë rrezikun më të madh për Lojërat Olimpike. Aktorët e sponsorizuar nga shteti nga Kina, Irani dhe Koreja e Veriut gjithashtu paraqesin kërcënime, por në një shkallë më të vogël. Prania e shumë zyrtarëve qeveritarë dhe vendimmarrësve në Lojërat Olimpike mund të tërheqë aktivitete të spiunazhit kibernetik. Për më tepër, aktorët e fokusuar në ndërprerje mund të përdorin sulme të shpërndara të mohimit të shërbimit (DDoS), prishje të faqeve në internet, malware të fshirëseve dhe sulme të teknologjisë operacionale (OT) për të shkaktuar dëm psikologjik dhe reputacion.

Kërcënimet e motivuara financiarisht

Kriminelët kibernetikë të motivuar financiarisht pritet të shfrytëzojnë ngjarjen përmes mashtrimeve të biletave, vjedhjes së informacionit personal të identifikueshëm dhe zhvatjes. Ata mund të përdorin tema të lidhura me Olimpiadën në skemat e inxhinierisë sociale për të mashtruar individët dhe organizatat.

Microsoft ka vëzhguar gjithashtu një rrjet aktorësh të lidhur me Rusinë që angazhohen në fushata të ndikimit keqdashës që synojnë Francën, presidentin francez Emmanuel Macron, Komitetin Olimpik Ndërkombëtar (IOC) dhe Lojërat e Parisit. Këto fushata kanë përfshirë prodhimin dhe shpërndarjen e audios dhe videove të rreme të krijuara nga AI, siç është filmi i metrazhit të gjatë "Olympics Has Fallen", i cili shpif udhëheqjen e IOC dhe parashikon sulme terroriste gjatë ngjarjes.

Aktorë të shquar rusë

Dy aktorë rusë të kërcënimit, Storm-1679 dhe Storm-1099 (i njohur gjithashtu si Doppelganger), kanë qenë veçanërisht aktivë. Fushatat e Storm-1679 përfshinin përhapjen e narrativave rreth dhunës së pritshme në Lojërat Olimpike, veçanërisht duke synuar qytetarët izraelitë. Storm-1099 ka rritur mesazhet e tij anti-olimpike duke përdorur faqe të shumta lajmesh të rreme në gjuhën franceze, duke paralajmëruar për dhunë të mundshme në lojëra.

Rritja e Aktiviteteve Malinje

Microsoft parashikon që aktivitetet keqdashëse ruse do të intensifikohen me afrimin e Olimpiadës. Fillimisht të fokusuara në aktivitetet në gjuhën frënge, këto përpjekje pritet të zgjerohen në anglisht, gjermanisht dhe gjuhë të tjera për të maksimizuar ndikimin e tyre. Përdorimi i AI gjeneruese në këto operacione gjithashtu ka të ngjarë të rritet.

Si përmbledhje, Lojërat Olimpike të Parisit 2024 po përballen me kërcënime të shtuara kibernetike, veçanërisht nga aktorët rusë të kërcënimit. Si Google ashtu edhe Microsoft janë duke i monitoruar nga afër këto zhvillime dhe kanë ofruar njohuri kritike për rreziqet e mundshme, duke theksuar nevojën për masa të fuqishme të sigurisë kibernetike për të mbrojtur ngjarjen dhe pjesëmarrësit e saj.

Po ngarkohet...