Computer Security FBI paralajmëron autoritetet amerikane për një sulm të...

FBI paralajmëron autoritetet amerikane për një sulm të mundshëm kibernetik rus të lidhur me pushtimin në Ukrainë

Më 14 janar 2022, Byroja Federale e Hetimeve të SHBA-së dhe Departamenti i Sigurisë Kombëtare të vendit (DHS) informuan autoritetet e ndryshme amerikane për mundësinë e një sulmi kibernetik rus të drejtuar ndaj tyre, si kolateral për një pushtim të mundshëm të Ukrainës nga forcat ruse.

Alarm i lartë kibernetik në të gjithë SHBA

Paralajmërimi erdhi në një telefonatë konferencë të kryer nga ekspertë të sigurisë kibernetike të SHBA-së dhe iu drejtua agjencive të ndryshme të qeverisë amerikane, si në nivel shtetëror ashtu edhe në atë federal. Së bashku me këtë paralajmërim, këshilltarët e sigurisë udhëzuan gjithashtu ato agjenci që të fillojnë të raportojnë aktivitete të dyshimta në mënyrë shumë më aktive dhe të fillojnë ta bëjnë këtë në një prag shumë më të ulët.

SHBA duket e bindur se forcat ruse do të bëjnë një lëvizje në Ukrainë, me mbylljen e ambasadës së SHBA në kryeqytetin e vendit dhe zhvendosjen e diplomatëve në një vend në pjesën perëndimore të vendit. Zyrtarët amerikanë besojnë se një pushtim i afërt i Ukrainës ka të ngjarë të fillojë me bombardime dhe lëshime raketash, të kombinuara me "operacione kibernetike".

Kur Yahoo News kontaktoi njerëzit që ishin pjesë e telefonatës së konferencës, gazetarët zbuluan se shumë njerëz nuk dinin se çfarë të bënin saktësisht dhe si të vepronin në përgjithësi në rast se zbulonin aktivitet të dyshimtë në rrjetet e tyre. Sipas zyrtarëve amerikanë, aktualisht ka një rritje të skanimit rus të rrjeteve të organizatave qeveritare amerikane dhe i gjithë personeli duhet të funksionojë me një gjendje të shtuar të vëmendjes. Ekspertët presin që një shtytje e mundshme kibernetike nga një pjesë e Rusisë të fillojë përpara një ofensive të vërtetë ushtarake.

Gjendja e fluksit përgjatë kufirit të Ukrainës

Pjesëmarrësit e thirrjes u udhëzuan kolektivisht të raportonin edhe rastet më të parëndësishme të aktivitetit të dyshimtë në rrjetet e tyre. Edhe pse buletinet zyrtare nga FBI dhe DHS thonë se sulme të llojeve të ndryshme duhet të priten, SHBA beson se "pragu i Rusisë për kryerjen e sulmeve kibernetike shkatërruese ose shkatërruese" në tokën amerikane është ende "shumë i lartë".

Pavarësisht gjithë kësaj, ekspertët mendojnë gjithashtu se një përshkallëzim i mundshëm i situatës në Ukrainë mund të ndikojë në veprimet e Rusisë dhe aktivitetin e mundshëm kibernetik në të ardhmen që synon Amerikën.

Ndërkohë, ndërsa situata përgjatë kufirit të Ukrainës është ende në fluks, agjencitë ndërkombëtare të lajmeve dhe BBC raportuan vetëm disa orë më parë se Rusia po tërheq një pjesë të trupave të saj të vendosura afër kufirit, duke i dhënë NATO-s bazën për ta parë situatën me "optimizëm të kujdesshëm". .

Po ngarkohet...