Wyskakujące okienko „Twoja aplikacja Viber nie jest aktualizowana”

Wyskakujące okienko „Twoja aplikacja Viber nie jest aktualizowana” Opis

Użytkownicy mogą napotkać wyskakujące okienko „Twoja aplikacja Viber nie jest zaktualizowane” na podejrzanych i wątpliwych witrynach. Schemat polega na wyświetlaniu fałszywych ostrzeżeń i alertów w celu przekonania użytkowników do wykonania instrukcji podanych na niewiarygodnej stronie. Fałszywe alerty w tym konkretnym przypadku dotyczą popularnej aplikacji do przesyłania wiadomości Viber. Strona oszustwa będzie upierać się, że aplikacja Viber użytkownika nie została zaktualizowana do najnowszej wersji. Aby wywrzeć dodatkową presję na niczego niepodejrzewających użytkownikach, fałszywy alert będzie również oznaczał, że brak aktualizacji spowoduje utratę kontaktów, zdjęć i wiadomości.

Celem tej taktyki jest nakłonienie użytkowników do kliknięcia wyświetlonego przycisku „Kontynuuj” lub „Aktualizuj teraz”. Może to spowodować pobranie natrętnego porywacza przeglądarki, oprogramowania reklamowego lub innych typów PUP (potencjalnie niechcianych programów). Użytkownicy mogą również zostać przeniesieni do formularza lub strony phishingowej, gdzie zostaną poproszeni o podanie wrażliwych danych osobowych. Takie programy phishingowe zazwyczaj chcą uzyskać dane konta, dane bankowe lub karty kredytowej, numery telefonów, adresy domowe i inne. Zebrane dane mogą być następnie nadużywane przez operatorów oszustwa na różne sposoby, w tym poprzez sprzedaż innym zainteresowanym stronom trzecim.