Co to są pliki „.DS_Store” na komputerze Mac?

Co to jest plik „.DS_Store”?

Plik „.DS_Store” to ukryty plik wygenerowany przez system Mac OS X, który ma ukryty folder w widocznym folderze. Ukryty folder zawiera listę ustawień folderu, w którym się znajduje, i nie możesz go zobaczyć. Jeśli usuniesz plik „.DS_Store” w Finderze, zniknie. Usunięcie bezpośredniego połączenia z Finderem oznacza, że możesz bezpośrednio otworzyć dowolny plik. Poeksperymentuj z tym, co się otwiera i zobacz, jak zmienia to Twój przepływ pracy.

W jaki sposób pliki „.DS_Store” pomagają systemowi Mac OS X?

Pliki „.DS_Store” są tworzone przez system operacyjny Mac OS X w celu przechowywania niestandardowych atrybutów folderów. Te pliki można czasami znaleźć w folderach pobranych z Internetu, ale nie należy ich usuwać, ponieważ są one niezbędne, aby system Mac OS X mógł poprawnie odczytać atrybuty folderu.

Chociaż jest to problem, który dotyczy również iPada, pliki „. DS_Store” są tworzone przez system operacyjny Mac OS X, a nie iOS. Na szczęście jest na to rozwiązanie, bez konieczności ponownej instalacji iOS lub bałaganu z plikami startowymi.

Oto jak pozbyć się tych tajemniczych plików:

  • Najpierw otwórz Preferencje systemowe i przejdź do sekcji Bezpieczeństwo i prywatność.
  • Dotknij menu Treść w prawym górnym rogu okna.
  • Przewiń w dół listy, znajdź „Dostosuj dysk” i naciśnij klawisz Delete na klawiaturze. Po wyświetleniu monitu potwierdź, że chcesz usunąć plik.
  • Wyjdź z Preferencji systemowych i powinieneś zobaczyć tam nowy plik, .DS_Store.
  • Jedyne, co musisz teraz zrobić, to utworzyć go, kiedy chcesz.

Co się stanie, jeśli usunę pliki „.DS_Store”?

Krótko mówiąc, jeśli usuniesz pliki „.DS_Store”, Twój Mac może nie działać poprawnie. Według wielu postów i forów decyzja Apple o usunięciu szacownych plików „DS_Store” z systemu operacyjnego może potencjalnie spowodować nieprawidłowe działanie komputera iMac i uniemożliwić korzystanie z przechowywanych na nim aplikacji. Na chwilę obecną nie ma ostatecznego dowodu na to, że usunięcie wpisów rejestru powoduje jakiekolwiek reakcje lub drastyczne konsekwencje dla wygody użytkownika, a wiele naprawdę renomowanych źródeł stwierdziło, że usunięcie tych plików nie może stanowić zagrożenia dla wygody użytkownika .